Δ.Παπαδημούλης στον Real: Ή θα δημιουργηθεί ένα ευρύ αντι-Μερκελικό μέτωπο ή η Ευρωζώνη θα διαλυθεί

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Ν.Χατζηνικολάου), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

papadimoulis_1Η εμμονή στο δόγμα Μέρκελ καταστρέφει τον ευρωπαϊκό Νότο, οξύνει τις δομικές στρεβλώσεις της Ευρωζώνης και απειλεί με διάλυση την ίδια την Ευρωζώνη. Το δόγμα Μέρκελ, όπως υλοποιείται, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης και της σύγκλισης που λένε τα ευρωπαϊκά χαρτιά. Γι’ αυτόν το λόγο, στο επόμενο διάστημα ή θα δημιουργηθεί ένα ευρύ αντι-Μερκελικό μέτωπο που θα είναι ευρύτερο μιας συμμαχίας του Νότου ή η Ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση. Χρειάζεται να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία μέσα στην Ευρώπη, με πυρήνα τις δυνάμεις του Νότου, αλλά ευρύτερη από αυτές.

Οι χώρες-πειραματόζωα, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να πάψουν να είναι οι «καλοί μαθητές» του δόγματος Μέρκελ και να πρωτοστατήσουν με όρους αξιοπρέπειας και σύγχρονου πατριωτισμού σ’αυτήν την προσπάθεια. Αν πάντως φτάσουμε στο σημείο να διαλυθεί η Ευρωζώνη, σενάριο που καθόλου δεν αποκλείεται,σενάριο που θα έπρεπε να εξετάσει με πρωτοβουλία της η κυβέρνηση, δεν θα χάσει μόνο ο ευρωπαϊκός Νότος, θα χάσει πρωτίστως η Γερμανία.

Μόνη λύση για να βγούμε από τη κρίση, η πολιτική λύση

Μόνο με πολιτική λύση μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Διότι οι πολίτες της Ευρώπης δεν πείθονται πλέον ότι η περίπτωση κάθε χώρας -Ελλάδας, Κύπρου, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας κ.ο.κ- είναι διαφορετική. Οι ζημιές που παθαίνουν οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου οφείλονται στο γεγονός ότι η Ευρωζώνη έχει οικοδομηθεί με μία αρχιτεκτονική που θυμίζει…Καραγκιόζητα δικά μου, δικά μου και τα δικά σας, πάλι δικά μου. Αυτή τη στιγμή, και με το «χτύπημα» των καταθέσεων στην Κύπρο, έχουμε μία ακόμη μαζικότερη μετανάστευση κεφαλαίου στις τράπεζες του Βορρά, πράγμα που απειλεί με ένα νέο κύκλο ύφεσης και ανεργίας τον ήδη βυθισμένο στην ύφεση Νότο και δη την Ελλάδα.

Για μας είναι επιλογή η αναθεμελίωση της Ευρώπης

Δεν θέλουμε επιστροφή στη δραχμή, αλλά, στη διακήρυξή μας, στα συνθήματά μας, έχουμε πει ότι είμαστε εναντίον της πολιτικής του «πάση θυσία στο ευρώ», διότι αυτό το ζούμε με το μνημόνιο τρία χρόνια τώρα και οδηγεί από αδιέξοδο σε αδιέξοδο. Αλλά επίσης, είμαστε εναντίον της αυταπάτης ότι η επιστροφή στη δραχμή θα μας λύσει το πρόβλημα. Οι γειτονικές μας χώρες που λέγονται Βουλγαρία και Ρουμανία δεν έχουν ευρώ, αλλά έχουν σκληρό μνημόνιο, ΔΝΤ, φτώχεια και ανεργία. Επομένως, ο στόχος μας είναι η ήττα αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικώνπου συνθηματολογικά αποκάλεσα «δόγμα Μέρκελ» και η αντικατάστασή τους με πολιτικές ανάπτυξης που απαιτούν επαναθεμελίωση της Ευρώπης. Για μας είναι επιλογή η αναθεμελίωση της Ευρώπης.

Είμαστε ανήσυχοι, αλλά όχι φοβισμένοι

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα, είμαστε ανήσυχοι, χωρίς ωστόσο να είμαστε φοβισμένοι. Διότι, όταν είσαι με το χέρι απλωμένο, οικονομικά αποδυναμωμένος και υπερχρεωμένος, τότε η διαπραγματευτική σου ισχύς είναι μειωμένη και η εθνική σου ανεξαρτησία ενέχει κινδύνους. Ας μην ξεχνάμε την πρόσφατη ωμή παρέμβαση της τουρκικής πλευράς, δια του κ. Νταβούτογλου, που είπε «ή μοιραζόμαστε τα κοιτάσματα της Κύπρου ή διχοτόμηση». Αυτό δεν είναι μόνο μία προκλητική απειλή προς την Κυπριακή δημοκρατία, είναι και ένα μήνυμα προς την Ελλάδα. Γι’αυτό, είναι επείγουσα ανάγκη να συγκροτηθεί επιτέλους ένα ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Η Αριστερά ν’ αναδυθεί στην κατεξοχήν πατριωτική δύναμη

Η Αριστερά, στις δύσκολες στιγμές αυτού του τόπου -γερμανική Κατοχή, δικτατορία- πρωτοστάτησε στην έκφραση του πατριωτικού αισθήματος των Ελλήνων. Σήμερα, που εγείρονται και θέματα εθνικής αξιοπρέπειας, εθνικής ανεξαρτησίας κι όχι μόνο κοινωνικής δικαιοσύνης, η Αριστερά οφείλει, την ίδια ώρα που έχει σαφές μέτωπο στον εθνικισμό ν’ αναδυθεί στην κατεξοχήν πατριωτική δύναμη που θα πει «όχι» στη λογική του προτεκτοράτου, «όχι» στην κηδεμονία. Απαιτείται δηλαδή να δώσουμε ένα σύγχρονο περιεχόμενο στην έννοια του πατριωτισμού, που σημαίνει «αγαπώ την πατρίδα μου, χωρίς να μισώ την πατρίδα των άλλων».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: