Επισκόπηση Εγχώριου και Διεθνούς Τύπου για τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις

newspapershttp://www.leftlab.gr

ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
• Η νευρικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών, χρηματαγορών και αναλυτών μετατρέπεται σε απαισιοδοξία με μακροπρόθεσμη οπτική
Η αρχική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη. Η αντίδραση τους όμως στην έναρξη της συζήτησης περί κουρέματος των καταθέσεων ως μηχανισμού που ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τον απευθείας δανεισμό των τραπεζών από τον ESM γενικώς στην ευρωζώνη δεν είναι ψύχραιμη (το να φοβάται και το Λουξεμβούργο εκτός από τους συνήθεις νότιους υπόπτους είναι νέο στοιχείο). Την απαισιοδοξία των αγορών εντείνουν δύο ακόμη πράγματα. Το πρώτο είναι το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην προσπάθεια του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και η επακόλουθη νέα προσφυγή στις κάλπες στην Ιταλία.

Επιπλέον, η πολιτική σταθερότητα επερωτάται και σε άλλες χώρες του νότου (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα). Το δεύτερο είναι η σειρά αρνητικών μηνυμάτων σχετικά με την πορεία της πραγματικής οικονομίας στην Ευρώπη. Εκτός από το ότι οι περισσότερες από τις χώρες (κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες) προχωρούν σε αναπροσαρμογές προς το χειρότερο των προβλέψεων τους για την πορεία της ύφεσης (προχτές η Ισπανία, χτες η Γαλλία), υποχωρούν για πρώτη φορά μετά από μήνες και οι δείκτες εμπιστοσύνης στην οικονομία (επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης) πανευρωπαϊκά. Η απαισιοδοξία εκφράστηκε με πτώση στα χρηματιστήρια πανευρωπαϊκά (πολύ μεγάλη πτώση στο ελληνικό), με άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου και με πτώση του ευρώ. Παράλληλα, πολλαπλασιάζονται οι αναλυτές που βλέπουν ως πιο πιθανή κατάληξη της όλης ιστορίας της ύφεσης στην Ευρώπη την κατάρρευση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Το μεγάλο διαρκές ερωτηματικό παραμένει ο απώτερος σκοπός της Γερμανίας. Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα στρέφονται προς την ΕΚΤ και τη συνεδρίαση της την ερχόμενη βδομάδα. Μείωση των επιτοκίων ή εξαγγελία μεσοπρόθεσμων μηχανισμών απευθείας παροχής ρευστότητας είναι δύο πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ προκειμένου να κατασβεστεί έγκαιρα η νέα αναζωπύρωση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Βλέπε συνημμένο: 1) Κλυδωνισμοί στο Χ.Α. και στις ευρωπαϊκές αγορές
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_28/03/2013_515413(external link)
2) Κριτική του διεθνούς Τύπου στις αποφάσεις για την Κύπρο
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_28/03/2013_515434(external link)
• Αύξηση 1,3 δις σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων – Ο Μάιος θα είναι ο καθοριστικός μήνας προειδοποιεί το IIF
Στο 1,3 δις ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το κράτος το πρώτο δίμηνο του 2013 και ανέβασαν τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 56,6 δις. Η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων αντανακλά την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ενδεχομένως στάση αναμονής τους για νέα ρύθμιση. Παράλληλά, ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλει εμπρόθεσμα τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Αυτά τα νέα στοιχεία του υπ Οικονομικών ενισχύουν την πιθανότητα να εκτροχιαστεί η πορεία των εσόδων και κατά συνέπεια το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας. Και όπως ήδη μερικές εφημερίδες αναφέρουν αυτό δύσκολα θα το καταπιεί η Τρόικα που επιστρέφει την ερχόμενη βδομάδα (βλέπε χθεσινή αποδελτίωση). Επίσης, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο προειδοποιεί ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι κρίσιμοι μήνες, καθώς θα φάνει η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης της Κύπρου στην Ελλάδα, η πορεία των στοιχείων του προϋπολογισμού (η υστέρηση των εσόδων) και λήγουν (μόνο τον Μάιο) σε γραμμάτια και ομόλογα 9,3 δις χρέους.
Βλέπε συνημμένο: Για διάχυση του προβλήματος προειδοποιεί το IIF
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_28/03/2013_515432(external link)
• Ειδήσεις για τράπεζες (εμφανής η προσπάθεια να φτιαχτεί θετικό κλίμα εν όψει ανακεφαλαιοποίησης – δεν γίνεται λόγος ούτε για τη μεγάλη αύξηση των επισφαλών δανείων, ούτε για το ότι τα η ανακεφαλαιοποίηση βασίζεται στην έκθεση της Black Rock, η οποία είναι μπαγιάτικη)
Πειραιώς. Οφέλη αλλά και κίνδυνους ενέχει η απόκτηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Πειραιώς προειδοποιεί η Fitch. Στα θετικά περιλαμβάνεται η αύξηση του μεγέθους που συνεπάγεται δυνατότητα συνεργιών, αύξησης της βάσης των καταθέσεων, μείωση του κόστους χρηματοδότησης και πρόσβαση σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Στα αρνητικά το ότι η έκθεση της Πειραιώς μετά τις επάλληλες συγχωνεύσεις που προχώρησε (Αγροτική, Γενική) έχει διογκωθεί και ότι απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες εξορθολογισμού και αναδιάρθρωσης του δυναμικού που έχει συγκεντρώσει. Πολύ εύκολα διαβάζει κανείς ανάμεσα στις γραμμές προτροπή για απολύσεις. Αναλυτές εκφράζουν φόβους για το ότι η Πειραιώς μπορεί πλέον να διαπραγματεύεται ρυθμίσεις δανείων με επωφελείς για την ίδια όρους έχοντας συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο το 50% των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Εθνική-Eurobank. Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν χτες οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Εθνικής και της Eurobank κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2012 για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των συγχωνευμένων τραπεζών. Οι ζημιές υποχώρησαν σημαντικά (από τα 18 δις στα 3,5 δις) και υπάρχει ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά τις ενδείξεις ομαλοποίησης της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες. Να σημειωθεί ότι οι χορηγήσεις μειώθηκαν κατά -3,3% και οι καταθέσεις κατά – 1,8%.
Alpha Bank. Και τα αποτελέσματα της Alpha Bank αξιολογούνται θετικά από την διοίκηση της η οποία ανακοίνωσε ότι τα ίδια κεφάλαια πλέον είναι θετικά (2 δις). Η χορηγήσεις της τράπεζας μειώθηκαν κατά -9,3%, οι καταθέσεις κατά -3,2% και οι ζημιές της ανήλθαν στο 1,1 δις (από 3,8 δις το 2011).

Σε τίτλους
• Προσπάθεια επανεκκίνησης έκανε χτες το ΤΑΙΠΕΔ στην πρώτη συνεδρίαση υπό τον νέο του πρόεδρο κ Σταυρίδη. Αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση περιφερειακών αεροδρομίων και μικρών λιμανιών και μαρίνων. Επίσης ανοίχτηκε ο φάκελος των προσφορών για τα 6 ακίνητα του εξωτερικού και σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές αθροιστικά φτάνουν τα 35 εκ.
• Θετική για τις ρυθμίσεις που ενισχύουν το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ φαίνεται ότι είναι η Κομισιόν όπως προκύπτει από επιστολή του αντιπροέδρου της κ Ταγιάνι, στην οποία δεν υπάρχει αντίρρηση για την απαγόρευση του διαδικτυακού τζόγου σε όσες εταιρίες δεν διαθέτουν ειδική άδεια.
• Πιέζουν την Κυβέρνηση οι επαγγελματικοί φορείς να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία (ΚΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΤΕΕ). Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι απόκλιση του ύψους των βεβαιωμένων οφειλών προς το ΙΚΑ και των εισπράξεων του προσεγγίζει το 20%.
• Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την καταβολή του 50% του βασικού μισθού το διάστημα από τη στιγμή της αίτησης έως την έκδοση της σύνταξης. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη για χρονικούς περιορισμούς για την εξέταση της αίτησης απογραφή όλων των συνταξιούχων ανά πενταετία.
• Στη βουλή βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τις ανενεργές καταθέσεις στις τράπεζες. Η περίοδος που θα περιέχονται στην διάθεση του δημοσίου είναι τα 20 χρόνια, ενώ θα προηγούνται ενημερώσεις με επιστολές ανά πενταετία.

Επιχειρηματικά Νέα
• Χρηματοδότηση 700 προς τη ΔΕΗ ενέκρινε χθες ο γερμανικός Οργανισμός Εξαγωγικών Πιστώσεων για την επένδυση της λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας (συνολικό ύψος επένδυσης 1,2 δις).
• Τριπλασιάστηκαν το 2012 τα κέρδη της Cosco στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά και ανήλθαν στα 15,5 εκ, ως αποτέλεσμα της αύξησης της εξαγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και (αύξηση εσόδων 33%).
• Σε τροχιά κερδών και για το 2012 κινήθηκε ο Μυτιληναίος (μεταλουργία, ενέργεια, έργα EPC) στα 21,7 εκ έναντι 42,6 δις το 2011.
• Στα βαλκάνια θα συνεχιστεί ο ανταγωνισμός της Μαρινόπουλος με τη βελγική Delhaize. Η ελληνική αλυσίδα ανακοίνωσε εξαγορά στην Αλβανία, επέκταση στη Βουλγαρία και εισαγωγή στην αγορά της Σερβίας.
• Βρετανία
Στα 30 δις ευρώ κυμαίνονται οι ανάγκες κεφαλαιοποίησης των βρετανικών τραπεζών όπως ανακοινώθηκε χτες από την κεντρική τράπεζα (ΒΟΕ). Οι ανάγκες είναι μικρότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ταυτόχρονα ο διοικητής ΒΟΕ κ Κίνγκ ανέφερε ότι οι βρετανικές τράπεζες πρέπει να κάνουν μεγαλύτερες προβλέψεις ώστε να καλύψουν δυνητικές ζημιές από την αγορά ακινήτων, την κρίση στην ευρωζώνη, από ενδεχόμενα πρόστιμα και από τα αυστηρότερα πρότυπα διαχείρισης κινδύνων.


Κατεβάστε το αρχείο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: