Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το αυτοκίνητό τους σαν σκουπιδοτενεκέ

iaberhshttp://thehellenicmail.gr

Συνέντευξη του γνωστού οδηγού αυτοκινήτων Ιαβέρη

Αυτές τις μέρες σκεφτόμαστε πώς θα βγούμε έξω με την οικογένειά μας, πώς θα πάμε εκδρομή με τους φίλους μας, πώς θα στρώσουμε το εορταστικό τραπέζι με τα καλύτερα εδέσματα. Σε αυτόν τον προγραμματισμό υπάρχει το αυτοκίνητο, με το οποίο θα μεταφερθούμε σε κάποιο αγαπημένο προορισμό;

Έχω την εντύπωση ότι επειδή αυτή είναι μια μόνιμη, χρόνια κατάσταση, δεν έχουμε το νου μας, σε αυτούς που βάζουμε στο αυτοκίνητο, δηλαδή στην οικογένειά μας, στα πιο πολύτιμα και ανεκτίμητα. Αυτό σημαίνει ότι πριν αποφασίσουμε να πάμε κάπου, θα έπρεπε πρώτα να σκεφτούμε ότι η οικογένεια θα πρέπει να φτάσει στον προορισμό της, κρίνοντας την επικινδυνότητα που υπάρχει στους δρόμους.

Στα διόδια, θα δείτε ότι ενώ όσοι κάθονται μπροστά φοράνε ζώνη, όσοι κάθονται πίσω δε φοράνε ποτέ ζώνη. Τα μωρά κυκλοφορούν ελεύθερα, χύμα μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν έχει αναλογιστεί, γιατί ποτέ το σύστημα δεν του πέρασε το μήνυμα, ότι ο θάνατος των ανθρώπων και η γενοκτονία είναι κοντά, γιατί αφορά ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Στη διάρκεια των τριημέρων, τα ατυχήματα δεν είναι περισσότερα από τις καθημερινές. Μέσα στις πόλεις, τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται με ταχύτητες μικρότερες από 45 χλμ. την ώρα.

Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα;

Αν σκεφτείς ότι μέσα στο αυτοκίνητο βάζεις ό,τι πιο ανεκτίμητο και πολυτιμότερο έχεις, θα έπρεπε να το αντιμετωπίζεις σαν χρηματοκιβώτιο. Δυστυχώς, οι Έλληνες, ειδικά τώρα με την κρίση που έχει ως αποτέλεσμα, η συντήρηση να έχει επιδεινωθεί και να γίνεται πλημμελέστατα, αφού πρέπει να διαλυθεί το αυτοκίνητό τους για να το πάνε στο συνεργείο, αντιμετωπίζουν το αυτοκίνητό τους σαν σκουπιδοτενεκέ, θεωρώντας ότι ο εαυτός τους και τα παιδιά τους είναι μηδαμινής αξίας. Είναι θέμα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Κάποιος οδηγεί μεθυσμένος. Κάποιος περνάει στοπ, κόκκινο φανάρι. Κάποιοι οδηγούν με πολύ μεγάλες ταχύτητες και δε φοράνε ζώνη. Στις μηχανές, κάποιος δε φοράει κράνος. Κάποιος μιλάει στο κινητό. Ήδη, από αυτό, κρίνεις ότι έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δεν είναι θέμα τεχνικής και οδηγητικής ικανότητας, η αποφυγή ενός τροχαίου ατυχήματος. Είναι θέμα νοητικής και συναισθηματικής ανικανότητας. Εγώ, κάθε πρωί που φεύγω από το σπίτι μου, πριν μπω στο αυτοκίνητο κοντοστέκομαι και σκέφτομαι. Σκέψου κι εσύ, ότι για τα πιο πολύτιμα που έχεις, τα παιδιά σου, το πιο σημαντικό είσαι εσύ, ο μπαμπάς τους, η μαμά τους, ότι έχεις γονείς, έχεις κοπέλα, έχεις φίλους που σε αγαπάνε και περνούν ωραία μαζί σου. Αν στερήσεις από αυτούς την παρουσία σου, δημιουργώντας απόγνωση, τότε είσαι επιεικώς ανόητος. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, εγώ δεν έχω ακούσει να δίνεται προτεραιότητα σε αυτό που λέω γενοκτονία. Αν αναφέρουμε τα νούμερα που έχουν προκύψει τα τελευταία 50 χρόνια από τροχαία δυστυχήματα, θα δείτε ότι ξεπερνάνε τους 130.000 νεκρούς, 350.000 ανάπηρους, 2 εκατ. τραυματίες. Μάλιστα, το 90% από αυτούς είναι κάτω από 35 χρονών. Άρα, είναι σε ηλικία που παράγει έργο, πολύ σημαντικό σήμερα, αλλά και σε ηλικία που αναπαράγεται. Αυτοί οι άνθρωποι γενούν παιδιά και εγγόνια. Γι’ αυτό το ονομάζω γενοκτονία.

Πού υποφέρουν περισσότερο τα αυτοκίνητα;

Στην ανοησία του ιδιοκτήτη. Και στην ασυνειδησία του κάθε προετοιμαστή, ο οποίος προετοιμάζει πλημμελώς το αυτοκίνητο.

Και πού υποφέρουν μηχανικά πιο πολύ;

Βλέπεις ένα αυτοκίνητο που έχει διανύσει το μέγιστο κομμάτι της πραγματικής ζωής του. Από την άλλη βλέπεις να κυκλοφορούν, για λόγους οικονομίας, αυτοκίνητα δήθεν μικρού κυβισμού, χωρίς ABS, χωρίς να έχουν αλλαγμένα λάστιχα, χωρίς αμορτισέρ. Οι μηχανικοί τούς λένε ότι ακούμπησε μέταλλο με μέταλλο, αυτοί απαντούν, άστο για την επόμενη φορά. Αν πας σε ένα συνεργείο, θα σου πουν ότι οι πελάτες φέρνουν τα αυτοκίνητα με το γερανό, αφού έχουν μείνει, επειδή δεν τα φρόντισαν. Έχουν βάλει πάνω από την αξία της οικογένειάς τους, τα λεφτά τους. Αν δεν έχεις λεφτά δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις καθόλου. Βάζεις σε ακραίο κίνδυνο τη ζωή σου και την ευτυχία σου επειδή θεωρείς το πορτοφόλι σου πιο σημαντικό, αντί να σκέφτεσαι ότι πρέπει να βρεις κάποια χρήματα για να αλλάξεις λάστιχα, την ανάρτηση, να ελέγξεις το αυτοκίνητό σου; Πρέπει να συντηρείται σωστά το αυτοκίνητο, όχι μόνο για το τριήμερο, γιατί κάθε μέρα κινδυνεύεις να σκοτωθείς. Απλά στα τριήμερα αυξάνεται η πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα. Όταν πάνε στο χωριό τους, όπου όλοι πίνουν και γλεντάνε και μετά μπαίνουν με μεγάλη χαλαρότητα στο αυτοκίνητο, με γεμάτα στομάχια και μυαλό θολωμένο από το αλκοόλ, δε φοράνε ούτε ζώνη. Θεωρούν ότι ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στην περιφέρεια. Κάνουν λάθος. Τα ατυχήματα δε συμβαίνουν στην εθνική οδό. Συμβαίνουν σε επαρχιακούς δρόμους, μεταξύ χωριών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: