Επισκόπηση Εγχώριου και Διεθνούς Τύπου για τις εξελίξεις στην Κύπρο

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕhttp://www.leftlab.gr

– Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για την Κύπρο. Δηλώσεις, συνεντεύξεις.

– Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Eurogroup

Η επώδυνη λύση που αποφασίστηκε από το Eurogroup για την Κύπρο δημιουργούν σκεπτικισμό και έντονο προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση , η οποία παρά την προσπάθεια που καταβάλει δεν μπορεί να πείσει ότι αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου. Βάσιμες είναι οι ανησυχίες ότι η κυπριακή Οδύσσεια δεν σταματάει στο κούρεμα των καταθέσεων, αλλά μπαίνει σε ένα σκοτεινό τούνελ ύφεσης και ανεργίας.

Το κλίμα επιβαρύνεται από την κυνική και άκρως αποκαλυπτική δήλωση του νέου Ολλανδού προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας, αποτελεί «πρότυπο λύσης στις τραπεζικές διαφορές». Οι δηλώσεις απομονώθηκαν από την ΕΚΤ, ενώ και ο ίδιος ο Γ. Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να ανασκευάσει.
Ωστόσο, η απόφαση της ΕΕ προκαλεί αναστάτωση στον ευρωπαϊκό Νότο που αναμένει παρόμοιες λύσεις σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ φόνος επικρατεί και στη Γαλλία για κούρεμα των καταθέσεων, καθώς άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, σε μια Ευρώπη που έχει εγκαταλείψει την αλληλεγγύη της.
Η τρικομματική κυβέρνηση κινείται κυριολεκτικά σε αχαρτογράφητα γεωπολιτικά νερά, όπου αναζητούνται και καταγράφονται συμμαχίες, συνεργασίες και πρωτοβουλίες και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα σε μια ευμετάβλητη περίοδο που είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον ακόμα και της ίδιας της ευρωζώνης. Η επίσκεψη Ομπάμα στο Τελ Αβίβ, η δημόσια συγγνώμη Νετανιάχου προς την Τουρκία, το μήνυμα για αφοπλισμό των Κούρδων από τον Οτσαλάν και η αναζήτηση παρουσίας στη Μεσόγειο από τη Ρωσία προμηνούν θυελλώδεις εξελίξεις.
«Ο φόβος για αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης –γράφει το Βήμα, είναι υπαρκτός, καθώς είναι κατανοητό στο Μέγαρο Μαξίμου ότι πλέον αλλάζουν πολλά στο χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα της Ε.Ε., το οποίο ήδη κλονίζεται από αποφάσεις και συζητήσεις, όπως κούρεμα καταθέσεων, ανεξάρτητα από το ύψος της εγγύησης, επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, κ.α. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που έδωσε μεγάλο βάρος τις προηγούμενες ημέρες στην ανάγκη να διατηρηθεί σταθερό το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και ήταν σε συνεχείς επικοινωνίες για να βρεθεί λύση στο θέμα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Αθήνα, είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στο σύνολο της ευρωζώνης. Εξάλλου, κανείς στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν μπορεί να προδιαγράψει, παρά τα σενάρια που εξετάζονται, ποια θα είναι η τελική στάση της τρόικα, για την εξυγίανση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Παράλληλα υπάρχει και η αγωνία πως θα αντιδράσουν και οι έλληνες καταθέτες σε αυτό το περιβάλλον, σε μια χρονική στιγμή που είχε παρατηρηθεί αύξηση της επιστροφής χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες. Η χθεσινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις τράπεζες να καταγράφουν απώλειες πάνω από 5% είναι ενδεικτική της ρευστότητας που επικρατεί, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, που αίφνης αναγορεύεται σε δεύτερο εγχώριο συστημικό πυλώνα μετά το σχήμα Εθνικής-Eurobankκαι προσωπικό που υπερβαίνει τα 24.000 άτομα έναντι 18.000 της ΕΤΕ και 11.000 της Alpha Bank. Το συνολικό τίμημα είναι 524 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα και τα καταστήματα θ’ ανοίξουν αύριο. Η συμφωνία καταρτίσθηκε σε συνέχεια πρότασης που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του δικτύου καταστημάτων και των δραστηριοτήτων των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που απηύθυναν προς τις ελληνικές τράπεζες η Ελληνική Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη και για το κακό σενάριο και την ακραία επιλογή της εθνικοποίησης των κυπριακών υποκαταστημάτων σε περίπτωση εμπλοκής στη συνεδρίαση των ευρωπαίων ηγετών της Κυριακής ,με εντολή να μείνει ανοικτό, παρά την αργία, το Εθνικό Τυπογραφείο, καθώς ήταν έτοιμο το ΦΕΚ με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μ. Σαρρής: Στο 40% το κούρεμα
Στη Λευκωσία ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι οι μεγαλοκαταθέτες των κυπριακών τραπεζών ενδέχεται να απολέσουν κοντά στο 40% των καταθέσεών τους, βάσει του σχεδίου διάσωσης της τρόικας για τη χρηματοδότηση της Λευκωσίας με 10 δισ. ευρώ. «Βρίσκεται κοντά σε αυτό το ποσοστό αλλά δεν θέλω να προτρέχω» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι το ακριβές ποσοστό αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. «Ωστόσο, με αυτά που έχω δει υποθέτω ότι ο αριθμός θα είναι κοντά στο 40» επεσήμανε ο Μιχάλης Σαρρής. Ο ίδιος δήλωσε σήμερα ότι η διάρκεια των ελέγχων για να προληφθούν μεγάλες εκροές κεφαλαίων από το νησί «είναι θέμα εβδομάδων». «Πιστεύω ότι μιλάμε για ένα θέμα εβδομάδων. Αυτή είναι η αίσθησή μου» δήλωσε ο κ. Σαρρής μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης υπέβαλε την παραίτησή του ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμης. Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή εκφράζει τη διαφωνία του με τους σχεδιασμούς για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, καθώς και την πώληση των παραρτημάτων της, που ετοιμάστηκαν από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το ΔΣ της τράπεζας. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι διόρισε τον Ντίνο Χριστοφίδη ως Ειδικό Διαχειριστή για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στην Τράπεζα Κύπρου και την Άντρη Αντωνιάδου ως την Ειδική Διαχειρίστρια για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα.

Μ. Μπαρνιέ: ανοικτή η συμμετοχή μεγαλοκαταθετών στις διασώσεις τραπεζών
Ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δεν θα πλήττονται όμως οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ, όπως είπε την Τρίτη εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Δεν είναι επ’ ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον», δήλωσε η εκπρόσωπος του αρμόδιου ευρωπαίου επίτροπου για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ.
«Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον», είπε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Σαντάλ Χιούζ. «Είναι μια δυνατότητα», πρόσθεσε.

Γ. Ομήρου: Αδιέξοδη πορεία
Για «αδιέξοδη πορεία» έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος του ΕΔΕΚ και πρόεδρος της κυπριακής βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος είναι ξεκάθαρα υποτελής στην τρόικα. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ένας τρόπος απεμπλοκής από το μνημόνιο και την τρόικα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη.
«Η Κύπρος είναι τώρα σε φάση περισυλλογής, φόβου και αποτίμησης της απαράδεκτης και επώδυνης απόφασης του Eurogroup», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι δεν μιλά «για έξοδο από το ευρώ», αλλά «για την αναζήτηση μιας οριστικής λύσης που θα προετοιμάσει το έδαφος για τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο και την τρόικα».

Κάρολος Παπούλιας: Μη ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική
«Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα, είναι μια μέρα μνήμης και τιμής, τιμής σε εκείνους που ξεσηκώθηκαν με μόνο όπλο το πάθος της ψυχής και το πάθος για τη λευτεριά και μας έδωσαν ένα λεύτερο κράτος και αντιμετώπισαν μια οθωμανική αυτοκρατορία. Το παράδειγμά τους είναι παράδειγμα επίκαιρο και για τις σημερινές δύσκολες στιγμές» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης και ευχήθηκε «αυτό το μήνυμα της σημερινής ημέρας να περάσει σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο».
Χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ για την Κύπρο «μη ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική», τονίζοντας: «Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή τρέχει στη δοκιμαζόμενη Κύπρο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιλέγει τα θύματά της, όπως αυτή νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει, γιατί έτσι δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των ονείρων των ευρωπαϊκών λαών ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μια στέγη για όλους τους αδύναμους».

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Δηλώσεις και ανασκευή τους
Σε ανασκευή των δηλώσεών του ότι το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο αποτελεί ένα νέο πρότυπο για την επίλυση των τραπεζικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη προέβη το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έπειτα από την πτώση που κατέγραψαν οι χρηματαγορές αλλά και το ευρώ, στον απόηχο των πρώτων σχολίων του.
«Η Κύπρος είναι μία ειδική περίπτωση που ενέχει εξαιρετικές προκλήσεις, οι οποίες απαίτησαν τα μέτρα bail-in (‘κούρεμα’ καταθέσεων) που συμφωνήσαμε», σημειώνει χαρακτηριστικά σε λιτή γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
«Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής είναι φτιαγμένα ειδικά για την κατάσταση της χώρας που αφορούν, και δεν χρησιμοποιούνται μοντέλα ή πρότυπα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Η προγενέστερη συνέντευξη Ντάισελμπλουμ σε Reuters Financial Times:
«Εάν υπάρχει κάποιο ρίσκο σε μία τράπεζα, το πρώτο μας ερώτημα θα πρέπει να είναι: «Εντάξει, τι θα κάνεις εσύ, στη τράπεζα για αυτό; Τι μπορείς να κάνεις προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθείς μόνος σου; Εάν η τράπεζα δεν μπορεί ανταποκριθεί, τότε θα απευθυνθούμε στους μετόχους και τους ομολογιούχους, θα τους ζητήσουμε να εισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Και εάν είναι απαραίτητο, θα στραφούμε στους καταθέτες με μη εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.
~Αποστάσεις από τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος υποστήριξε πως η διάσωση της Κύπρου αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων στη νομισματική ένωση, πήρε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ. Ο Κερέ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 διαφώνησε με την άποψη του ολλανδού υπουργού Οικονομικών σημειώνοντας πως οι αποφάσεις για την Κύπρο δεν θα τύχουν ευρείας εφαρμογής στη ζώνη του ευρώ. http://www.tanea.gr/news/economy/article/5008228/apostaseis-ekt-apo-tis-dhlwseis-ntaiselmploym/

Ν. Αναστασιάδης: Η συμφωνία είναι οδυνηρή αλλά υπό τις περιστάσεις η καλύτερη που μπορούσαμε να έχουμε
Με ένα διάγγελμα που θύμιζε εκείνο της περασμένης εβδομάδας, όταν παρουσίαζε την αρχική απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «η Κύπρος βρέθηκε μια ανάσα από την οικονομική κατάρρευση» αλλά «ξεπερνιέται οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας». «Η συμφωνία είναι οδυνηρή αλλά υπό τις περιστάσεις η καλύτερη που μπορούσαμε να έχουμε», τόνισε. Προανήγγειλε προσωρινά περιοριστικά μέτρα που θα θέσει η Κεντρική Τράπεζα στις οικονομικές συναλλαγές. Σχετικά με το δάνειο των 10 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε, είπε πως «αποδεικνύει ότι αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας». Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα πάρει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να σταθεί στο πλευρό όσων θα επωμισθούν τις οδυνηρές συνέπειες και ότι θα διασφαλιστούν τα προνοιακά ταμεία των τραπεζών που κινδυνεύουν. Εξήγγειλε, επίσης, τη σύσταση επιτροπής που θα αναζητήσει «ευθύνες για το πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο». http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=352697

Τι προβλέπει η συμφωνία
Η Κύπρος θα κλείσει τη Λαϊκή Τράπεζα και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της Κύπρου στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Γιούρογκρουπ.
Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου.
Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.
Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ και η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.
Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων : http://left.gr/news/ta-protoselida-ton-efimeridon-144

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Η Ελλάδα, με τη στάση της άνοιξε την κερκόπορτα της ολικής καταστροφής
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπογραμμίζει ότι:
«Η Κύπρος κάτω από το βάρος εκβιασμών και απειλών οδηγήθηκε χθες βράδυ στο Eurogroup σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό. Η Κύπρος θα μπορούσε να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη αν αυτοί που διαχειρίστηκαν το περήφανο ΟΧΙ του Κυπριακού λαού, δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν υποστηρίξει το ΝΑΙ την περασμένη Παρασκευή. Και κυρίως αν η Κύπρος δεν έμενε απελπιστικά μόνη στο Eurogroup. Με τη στάση τους στην υπόθεση της Κύπρου οι χώρες του Νότου πυροβόλησαν τα πόδια τους. Το γενικευμένο κούρεμα στις καταθέσεις, μετά το δεδομένο της Κύπρου, πολύ σύντομα θα αποτελεί επιλογή και για τα δικά τους προγράμματα διάσωσης. Ιδιαίτερα δε η Ελλάδα, με τη στάση της άνοιξε την κερκόπορτα της ολικής καταστροφής. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έδωσε στήριγμα στη Κύπρο, αλλά ταυτίστηκε απόλυτα με τους εκβιασμούς των δανειστών.
Είναι φανερό ότι η ελληνική τρόικα έχει ταυτίσει τα δικά της πολιτικά συμφέροντα με αυτά των δανειστών. Γι’ αυτό όχι μόνο δεν σκέφτηκε ποτέ να βοηθήσει τη Κύπρο, αλλά μεθόδευσε την παραδειγματική της τιμωρία, προκειμένου να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της υποταγής, που η ίδια έχει επιλέξει.
Αρνήθηκε να δώσει στη Κύπρο, 2 μόνο δις από τα 50 της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όταν το ελληνικό PSI κόστισε 4,5 δις στις κυπριακές τράπεζες. Αρνήθηκε ακόμα και τη δυνατότητα να παρέχει προσωρινή ρευστότητα μέσω του ELA, ώστε να ακυρωθεί το εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα του Eurogroup και να δοθεί χρονικό περιθώριο διαπραγμάτευσης στην κυπριακή πλευρά. Μάλιστα, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του καταστροφικού PSI για την Ελλάδα και την Κύπρο, μας εγκάλεσαν για ανόητη επιλογή. Προφανώς, η δική τους νοημοσύνη δεν χωρά επιλογές σωτηρίας μιας χώρας και ενός λαού από τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, παρά μόνο επιλογές υποταγής. Μέρα που είναι σήμερα, ίσως πρέπει να αναλογιστούμε ότι ραγιάδες δεν είναι μόνο όσοι ανέχονται τις αλυσίδες, αλλά και όσοι έχουν αλυσοδέσει τη σκέψη τους στα όρια που βάζουν οι αφέντες».

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Στη Αθήνα θα βρίσκεται αύριο η ηγεσία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Το προεδρείο του ΚΕΑ, μέλος του οποίου είναι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ως αντιπρόεδρός του, θα συνεδριάσει το απόγευμα (3:30μμ), σε αίθουσα του ελληνικού Κοινοβουλίου, για τις τελευταίες, ραγδαίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολούθως θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου (5:30μμ). Η συνέντευξη θα δοθεί από τους: Pierre Laurent (Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κ.Κ., πρόεδρος του ΚΕΑ), Αλ. Τσίπρα, Maite Mola (uπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Κ.Κ. Ισπανίας, αντιπρόεδρος του ΚΕΑ), Marisa Matias (ευρωβουλευτής του Πορτογαλικού Μπλόκο, αντιπρόεδρος του ΚΕΑ) και Grigore Petrenco (βουλευτής PCRM Μολδαβίας, αντιπρόεδρος ΚΕΑ).

Το νέο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΝ
Με σύνθημα «Κάνουμε την οργή ελπίδα και την ελπίδα ανατροπή» έληξε την Κυριακή το 7ο Συνέδριο της Νεολαίας Συνασπισμού. Στη συνεδριακή διαδικασία συμμετείχαν 460 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, καθώς και από οργανώσεις του εξωτερικού.
Χθες το πρωί, ολοκληρώθηκε και η διαδικασία εκλογής του νέου γραμματέα της οργάνωσης, με τα νεοεκλεγέντα μέλη να αναδεικνύουν σε αυτόν τον ρόλο, τον Ηλία Χρονόπουλο. Τα ονόματα του νέου ΚΣ:http://beta.avgi.gr/article/136488/to-neo-kentriko-sumboulio-tis-n-sun

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και στις νέες δημοσκοπήσεις
Σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν και οι νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στα κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων. Οι ίδιες μετρήσεις δείχνουν πως οι εξελίξεις στην Κύπρο και το «όχι» που ακούστηκε από τη Λευκωσία, η αλλά και η στάση της Γερμανίας και της Αθήνας ασκούν σαφή επιρροή στην κοινή γνώμη στην Ελλάδα
Και οι δύο δημοσκοπήσεις, το μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και η δημοσκόπηση της K Research για λογαριασμό του Βήματος καταγράφουν αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα προσωπικά.
Συγκεκριμένα, η Μetron Analysis στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,6% και τη ΝΔ στο 25,7%. Ακολουθούν η ΧΑ με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 8,8%, οι ΑΝΕΛ με 5,7%, το ΚΚΕ με 6,4%, η ΔΗΜΑΡ με 4,8%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγουν σε ποσοστό 7%.
Στο Βαρόμετρο στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 25,8%, η ΝΔ στο 25,2%, η ΧΑ στο 11,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 9%, οι ΑΝΕΛ στο 8,5%, η ΔΗΜΑΡ στο 6,3% και το ΚΚΕ στο 5,5%.
Και στις δυο μετρήσεις ο Αλ. Τσίπρας αυξάνει το ποσοστό του στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ μειώνεται του Α. Σαμαρά
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο, στην έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 68,6%, αναφέρει ότι , η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει την ίδια σκληρή διαπραγματευτική στάση, ενώ το 52,3% κρίνει αρνητικά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, και το 52,2% αρνητικοί τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.http://beta.avgi.gr/article/133929/mprosta-o-suriza-kai-stis-nees-dimoskopiseis

Συνεντεύξεις και αρθρογραφία
Γιάννης Δραγασάκης (Επενδυτής): «Πιστεύω πως οι εξελίξεις στην Κύπρο θα επιταχύνουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ακριβώς γιατί στην Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση που αποτελείται από πολιτικές δυνάμεις παραιτημένες από κάθε διεκδίκηση και παραδομένες σε μονόδρομο καταστροφής … Από εκεί και πέρα, επίσης, οι εξελίξεις στην Κύπρο κάνουν πιο έντονη την ανάγκη για μια ευρύτερη συμπαράταξη των λαών του ευρωπαϊκού Νότου και γενικότερα όλων των λαών που υποφέρουν από ανάλγητες πολιτικές λιτότητας με στόχο την ανατροπή της πολιτικής σε ευρωπαϊκή κλίμακα, που διαλύει κοινωνίες, καταστρέφει οικονομίες και οδηγεί ολόκληρη την Ευρώπη σε αδιέξοδο» και
τοποθέτηση Γιάννη Δραγασάκη στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ (Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013) για τις εξελίξεις στην Κύπρο (Αυγή) «οι συνέπειες θα είναι ευρύτερες σ’ όλη την Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο ΔΝΤ, με πρωτοβουλία του εκπροσώπου της Βραζιλίας, έχει τεθεί θέμα για αυτές τις αποφάσεις. Από το ότι δηλαδή και το κούρεμα των καταθέσεων εντάσσεται στα μέσα με τα οποία επιχειρείται να επιρριφθούν οι συνέπειες της κρίσης σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Σημειώνω επίσης το γεγονός ότι η ίδια η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε τον συστημικό χαρακτήρα της Κύπρου αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση».http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=761629
Παναγιώτης Λαφαζάνης(Αυγή της Κυριακής): «Το «όχι» της Κύπρου δεν πρέπει να μείνει μισό, αντιθέτως πρέπει να ολοκληρωθεί με ένα συνολικό «όχι» προς την τρόικα και τα Μνημόνια… εδώ που έφθασαν Ευρωζώνη και Ε.Ε, δεν μεταρρυθμίζονται, αλλά μόνο ανατρέπονται, εξ ου και η πρότασή του για επανεξέταση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των δύο αυτών ευρωπαϊκών θεσμών».http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=761546

Νίκος Βούτσης (Real news): « Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητες διαδρομές και είμαστε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος γι α νέους προοδευτικούς πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, και όχι μόνο. Είναι δοκιμή για εμάς και δοκιμασία καθημερινή το να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον ιστορικό πραγματικά ρόλο, παραμένοντας απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και τα ταυτοτικά στοιχεία του χώρου μας».

Π. Σκουρλέτης (ΒΗΜΑ FM): Παρακαταθήκη το όχι της Κύπρου
«…πολιτικά αυτό που πρέπει να κρατήσουμε ως παρακαταθήκη για τις εξελίξεις από δω και μπρος είναι ότι υπήρξε, με τον τρόπο που υπήρξε, με τα μπρος και τα πίσω, ένα «όχι» για πρώτη φορά από επίσημη κυβέρνηση της Ευρώπης. Και αυτό επαναλαμβάνω είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον, διότι αν δεν υπάρξουν «όχι» απέναντι σε αυτή τη βαθειά και πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, πολύ φοβάμαι ότι αυτό που θα συζητάμε κάποια άλλη στιγμή μεταξύ μας θα είναι γιατί διαλύθηκε η Ευρώπη».

Αντώνης Λιάκος (TVXs):“O ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στις εκλογές ότι συγκέντρωσε τις πιο παραγωγικές ηλικίες των πόλεων, δηλαδή το πιο παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού που έστρεψε τα νώτα του στον παλιό πολιτικό κόσμο. “Χρειάζεται όμως ακόμη πολλή δουλειά –και ελπίζω να την ολοκληρώσει – προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτές και στο νέο του ιστορικό ρόλο. Πρέπει να γίνει ένα μεγάλο κόμμα της Αριστεράς που θα καλύψει και τη λεγόμενη κεντροαριστερά. Πρέπει, δηλαδή, να προετοιμάσει ένα σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας. Δεν είναι κάτι απλό γιατί οι διεθνείς συνθήκες είναι ασφυκτικές. Υποστήριξα ακόμη ότι όσο η κρίση είναι στην καθοδική της πορεία, θα καίει τη μια πολιτική δύναμη μετά την άλλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιλέξει με μεγάλη ψυχραιμία τη στιγμή που θα αποφασίσει να κυβερνήσει”. http://tvxs.gr/news

Ναυτεμπορική: «Η συμφωνία του Eurogroup συμβάλλει αποφασιστικά στο να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου, ταυτόχρονα όμως εγείρει έντονες ανησυχίες και ερωτηματικά για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, που χάνει έναν από τους δύο βασικούς της «πυλώνες» -τον τραπεζικό τομέα- και που βρίσκεται αντιμέτωπη με τόσο βαθιά ύφεση, που ενδεχομένως να χρειαστεί ακόμη περισσότερα χρήματα ώστε να επιβιώσει εντός της Ευρωζώνης, όπως εκτιμούν αναλυτές και παράγοντες των αγορών».http://www.naftemporiki.gr/finance/story/631256 και
«Τελικά, ο μόνος πραγματικά ευχαριστημένος από τις εξελίξεις στην Κύπρο δεν είναι κανένας άλλος παρά ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν έκρυψε τη χαρά του, δηλώνοντας χθες αυτάρεσκα -αφού ο ίδιος είναι και ο εμπνευστής της σχετικής ευρωπαϊκής πολιτικής- ότι «το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι δίκαιο για όλες τις πλευρές». Πρόκειται προφανώς για την κατά Σόιμπλε -και ευρύτερα γερμανική- άποψη περί δικαίου, την οποία πληθαίνουν στην Ευρώπη αυτοί που την αμφισβητούν έντονα, αυτοί που πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη υιοθετεί επιλογές που ανοίγουν περισσότερες πληγές από αυτές που πραγματικά κλείνουν.http://www.naftemporiki.gr/finance/story/631251

Iefimerida.gr: Q «Την ώρα που το μέλλον της Κύπρου παραμένει αβέβαιο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ένα σκληρό παιχνίδι πάνω στη γεωπολιτική σκακιέρα με φόντο τους υδρογονάνθρακες και βασικούς αντιπάλους από τη μία την Ευρώπη (κυρίως τη Γερμανία) και από την άλλη τη Ρωσία. Η Ευρώπη ζητά από την Κύπρο να βάλει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς για τα Ρωσικά κεφάλαια και η δεύτερη επιθυμεί να μετατρέψουν την Κύπρο σε ένα κράτος απόλυτα εξαρτημένο από τη Ρωσία. Οι Ευρωπαίοι -και δη οι Γερμανοί- δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ελέγχει η Μόσχα τα πολύτιμα κοιτάσματα στα κυπριακά οικόπεδα του Αιγαίου, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συσσώρευση Ρωσικού πλούτου στο νησί και σίγουρα δεν θέλουν να δουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λαμβάνει στρατηγικές θέσεις». http://www.iefimerida.gr/news

Στάμος Ζούλας (Καθημερινή): «Αν πρέπει, λοιπόν, οι εγχώριοι πολιτικοί μας να αποκομίσουν κάτι το χρήσιμο από τη σοβούσα κυπριακή κρίση είναι ακριβώς η αρραγής ενότητα και το αίσθημα υψηλής ευθύνης, που επιδεικνύουν (μακάρι να μη διαψευσθώ) οι πολιτικοί της Μεγαλονήσου. Διαχρονικά, άλλωστε, το Κυπριακό συνιστά το κατεξοχήν παράδειγμα προς αποφυγήν των ελλαδιτών πολιτικών. Ας σταθούμε μόνον στη συμφωνία του 1959, η οποία θεωρείται σήμερα, ύστερα από 54 ολόκληρα χρόνια, ως η μεγαλύτερη «χαμένη ευκαιρία» για τη λύση του Κυπριακού, αλλά και την προώθηση της ενώσεώς της με την Ελλάδα». http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_24/03/2013_489637

Νίκος Ξυδάκης(Καθημερινή): « Οι Κύπριοι θα ξαναφτιάξουν το νησί. Οπως ξανάφτιαξαν τις ζωές τους μετά το ’74, όταν –μας θυμίζει ο Άριστος Μιχαηλίδης στον «Φιλελεύθερο»– ο Αττίλας κατέφαγε το 65% των ξενοδοχείων, το 87% των υπό ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, το 40% των σχολικών κτιρίων, το 41% των κτηνοτροφικών μονάδων, το 48% των εξαγωγικών αγροτικών προϊόντων και το 56% των παραλιών.
Δεν ξέρω μόνο αν θα ξαναπούν εύκολα το ομηρικό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα: «Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες». Διότι η παρούσα Ελλάς, ως κράτος των Αθηνών, και σε τούτη την περίσταση δεν τους στάθηκε. Θα δούμε. Ακόμη κι έτσι όμως, οφείλομε χάριτες στους Κυπραίους αδελφούς, εμείς οι τρις χρεοκοπημένοι και τρις ενδώσαντες Ελλαδίτες, γιατί μας θύμισαν ότι υπάρχει και το γλυκόπικρο όχι της ψυχής. Και της αυτοδιάθεσης: της Γαλλικής Επανάστασης, του Ρήγα, του Μπολιβάρ, του Γκάντι, του Γρηγόρη Αυξεντίου».

Σταύρος Ψυχάρης (Το ΒΗΜΑ): «Ο µύθος δηλοί ότι το Κυπριακό θέλει προσεκτικούς χειρισµούς, ιδίως σε στιγµές κρίσιµες. Το δόγµα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συµπαρίσταται είναι παρωχηµένο!».http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=50414

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: