Πύραυλος πολλών κεφαλών

panostrigazhssurizatourkiahttp://www.avgi.gr

Του Πάνου Τριγάζη*

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ευρώπη προέρχεται από τις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, που βρίσκονται απέναντι από την Κύπρο. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς να επιστρέψει η Ευρώπη στην Αν. Μεσόγειο ως αρωγός και όχι ως τιμωρός. Να έχουν συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης τους οι ηγεσίες της. Κάτι που δεν επέδειξαν στην περίπτωση της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο. Μία απόφαση που έδρασε σαν πύραυλος πολλών κεφαλών από την άποψη της επικινδυνότητάς της.

Μία κεφαλή έπληξε, ευθέως, τη σκληρά δοκιμαζόμενη από τη διεθνή καπιταλιστική κρίση κυπριακή οικονομία. Μία δεύτερη λειτούργησε ως προειδοποιητική βολή για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Η τρίτη είχε ευρύτερη στόχευση, την ίδια την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί από τα χρόνια του Προέδρου Μακάριου, εντασσόμενη στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και αρνούμενη την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κάτι που και ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε απορρίψει, επικαλούμενος την πρότασή του για την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου. (Τώρα, κόντρα σ’ αυτήν την παράδοση, ο εκ του ΔΗΣΥ προερχόμενος νέος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης αιτείται την ένταξη της Κύπρου στον θεωρούμενο ως προθάλαμο του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»).

Τέλος, με την απαράδεκτη, γερμανικής έμπνευσης, απόφασή του το Eurogroup αυτοπυροβολήθηκε, θέτοντας σε κίνηση αλυσιδωτές αντιδράσεις αποσταθεροποίησης στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Όσο για τη μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδας, αποκαλύπτεται ότι δεν βοήθησε την κυβέρνηση της Κύπρου στην κρίσιμη συνεδρίαση, ίσως διότι την ήθελε συνένοχη σε καταστροφικές επιλογές παρόμοιες με τις δικές της.

Επιβεβαιώνεται και από όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα με επίκεντρο την Κύπρο, ότι η δογματική εμμονή των ευρωπαϊκών ηγεσιών στους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τους ευρωπαϊκούς λαούς, βαθαίνει την πολυδιάστατη κρίση που ζουν και οδηγεί την Ευρώπη σε νέες διαιρέσεις.

Η Κύπρος αγωνίζεται για όλη την Ευρώπη

Θυμάμαι, τούτες τις ώρες, ένα σύνθημα που χρησιμοποιούσε το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον κυπριακό λαό, μετά την κυπριακή τραγωδία του 1974: «Η Κύπρος αγωνίζεται για τον κόσμο – Ο κόσμος πρέπει να αγωνιστεί για την Κύπρο». Ένα παρόμοιο σύνθημα θα μπορούσε να προβληθεί και σήμερα: «Η Κύπρος αγωνίζεται για την Ευρώπη και το μέλλον της. Η Ευρώπη πρέπει να αγωνιστεί για την Κύπρο».

Οι Κύπριοι εργαζόμενοι, ο λαός της Κύπρου χρειάζονται την ευρύτερη δυνατή συμπαράσταση των λαών της Ευρώπης, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου, των συνδικάτων και άλλων σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και υπεύθυνος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: