Σταύρος Ευαγόρου: Το «όχι» είναι και για τα μελλοντικά υποψήφια θύματα

ευαγόρου 1_highhttp://www.avgi.gr

Συνέντευξη στην Αναστασία Γιάμαλη

Ο επικεφαλής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ μιλά στην «Αυγή»
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό μέσω της ‘Αυγής’. Το ‘όχι’ του κυπριακού λαού δεν είναι ‘όχι’ μόνο για μας, δεν θέλουμε μόνο να περισώσουμε τις αποταμιεύσεις και τους κόπους μας. Είναι ‘όχι’ για τα υποψήφια μελλοντικά θύματα. Είναι ‘όχι’ για τους Ισπανούς, είναι ‘όχι’ για τους Πορτογάλους, είναι ‘όχι’ για τα αδέρφια μας τους Έλληνες» είπε ο Σταύρος Ευαγόρου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΚΕΛ και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Τον συναντήσαμε στα γραφεία του ΑΚΕΛ, στην οδό Εζεκία Παπαϊωάννου, την ώρα που όλα τα σενάρια ήταν στο τραπέζι για το νέο σχέδιο του κουρέματος των καταθέσεων. Ο κ. Ευαγόρου μάς μίλησε για το Eurogroup, για τις πιέσεις που δέχεται η Κύπρος, για την αναξιοπιστία του κ. Αναστασιάδη και βέβαια για τις εναλλακτικές προτάσεις του ΑΚΕΛ.

* Πώς εξηγείτε την ιστορία με το Eurogroup;

Πρέπει να πούμε πως πρόκειται για άδικη και πρωτοφανή απόφαση, αντιοικονομική, επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή. Στα χρονικά της παγκόσμιας οικονομικής Ιστορίας είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται κούρεμα καταθέσεων. Εκείνο το οποίο εμπερικλείει είναι ουσιαστικά η μετατροπή της Κύπρου σε πειραματόζωο των αναζητήσεων της τρόικας και του Eurogroup. Πειραματόζωο είχε γίνει και η Ελλάδα αναφορικά με το κούρεμα του χρέους. Τώρα πάνε το πείραμα πιο πέρα, το εξέλιξαν και πειραματίζονται σε άλλο επίπεδο. Ουσιαστικά επιχειρούν να υπεξαιρέσουν τις αποταμιεύσεις, τον κόπο και τον μόχθο ενός λαού.

* Γιατί το κάνουν; Θεωρείτε πως το αποφάσισαν «έτσι ξαφνικά»;

Ο καυγάς είναι για το πάπλωμα. Το πάπλωμα είναι βέβαια οι Ρώσοι, τα ρωσικά κεφάλαια, οι ρωσικές πολιτικές επιρροές, οι σχέσεις των Ρώσων με το φυσικό αέριο και η εδραίωσή τους σε μια χώρα – μέλος της Ευρωζώνης, με την έννοια της φιλικής και επιχειρηματικής παρουσίας. Έλεγαν οι της τρόικας και στο Eurogroup ότι στην Κύπρο γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτά όλα τα είχαν σχεδιάσει εδώ και καιρό.

Επί μήνες διαβάζαμε στα «έγκυρα» έντυπα, από τους Financial Times μέχρι τον Economist, διάφορα δημοσιεύματα περί «φορολογικού παραδείσου» της Κύπρου και, αφού προετοίμασαν το έδαφος, έφτασαν στην εισήγηση για το κούρεμα των καταθέσεων, εγχώριων και ξένων. Σήμερα όλα αυτά τα «έγκυρα» έντυπα καταδικάζουν την απόφαση του Eurogroup. Διερωτώμεθα, λοιπόν, πώς μιλούν για ξέπλυμα στην Κύπρο όταν εμείς έχουμε την πλέον έγκυρη έκθεση, που είναι η έκθεση της ΜοneyVal, η οποία τοποθετεί την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται για να αποφεύγεται το ξέπλυμα χρήματος σε πολύ καλύτερη θέση από τη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή θέλουν να χτυπήσουν τα κεφάλαια των Ρώσων ολιγαρχών στην Κύπρο. Η Ολλανδία, που έχει τριπλάσια ρώσικα κεφάλαια στις τράπεζές της, δεν τους ενοχλεί; Το Λουξεμβούργο μήπως; Τουλάχιστον άλλες τέσσερις χώρες της Ε.Ε. έχουν τον ίδιο ή και χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από την Κύπρο, αυτές όμως δεν τις κατηγορούν για ξέπλυμα. Όλα αυτά τα απαντήσαμε. Δεν άκουγαν τίποτα. Πήγαμε στη γερμανική Βουλή να ενημερώσουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα και όλα τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση την Die Linke, όταν αποκλείαμε το κούρεμα, μας χλεύαζαν. Ήταν προγραμματισμένο.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Το μοντέλο ανάπτυξης που έχτισε ο κυπριακός λαός τα τελευταία είκοσι χρόνια, δηλαδή η Κύπρος ως χρηματοοικονομικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλουν να εξαφανιστεί από τον χάρτη. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να διώξουν τους Ρώσους. Από τη μέρα που ακούστηκε η είδηση για κούρεμα καταθέσεων, ακόμη και να το αποφύγουμε, η ζημιά έχει γίνει.

* Βλέπουμε τη Ρωσία να είναι λίγο αμήχανη και να υπαναχωρεί. Πώς εξηγείτε τη στάση της;

Δεν τους αδικώ, είναι μία εχθρική ενέργεια. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επέλεξαν να χτυπήσουν τους Ρώσους παίζοντας με γήπεδο την Κύπρο. Τα μηνύματα που έρχονται από τη Μόσχα -σε μας τουλάχιστον- είναι θετικά. Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, αποφεύγοντας φυσικά το κούρεμα και κάποια άλλα ζητήματα για να διατηρήσουν την παρουσία τους στην Κύπρο. Εναπόκειται στη δική μας κυβέρνηση το κατά πόσο θέλει και, κατά τη γνώμη μου, η κυβέρνησή μας επιθυμεί να ακολουθήσει τον δρόμο της τρόικας. Εκείνο που επιχειρούν σήμερα είναι να χρυσώσουν το χάπι του κουρέματος με «πιο λάιτ» μέτρα.

* Προετοιμάζονται να παρουσιάσουν αυτά τα «πιο λάιτ» μέτρα, για τα οποία μιλάτε, τα οποία θα έρθουν μαζί με το κούρεμα ως την καλύτερη δυνατή εναλλακτική. Ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις του ΑΚΕΛ; Θα καταψηφίσει ξανά;

Eμείς έχουμε καταψηφίσει και θα καταψηφίσουμε οτιδήποτε έχει σχέση με κούρεμα. Η πρόταση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη και κινείται πάνω σε κάποιους βασικούς άξονες: Απόσυρση της αίτησης ένταξης στον μηχανισμό στήριξης, να κάνουμε ως λαός θυσίες, να απεμπλακούμε από την τρόικα και τα μέτρα της και με ίδιους πόρους, οι οποίοι υπάρχουν, να εξυγιάνουμε και να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζές μας. Tην ίδια στιγμή, από τρίτες χώρες, φίλες χώρες, σε συνεργασία και με ίδιους πόρους, μπορούμε και το δημόσιο χρέος να αναχρηματοδοτήσουμε και τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιήσουμε για να διώξουμε την τρόικα. Ναι, κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν και θα τιμωρηθούν για όσα έκαναν και έφεραν την οικονομία του τόπου εκεί που την έφεραν.

* Πώς θεωρείτε ότι θα επενεργήσει όλη αυτή η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου; Στην Ελλάδα η κρίση είχε αποτέλεσμα την κατάρρευση του προηγούμενου πολιτικού σκηνικού.

Κάθε κρίση και κοινωνιολογικά και οικονομικά, αν την αναλύσουμε, φέρνει μαζί της και διαφοροποίηση στο πολιτικό σκηνικό. Ίσως να μην τη δούμε αύριο, αλλά οι ζυμώσεις ήδη γίνονται και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Πιστεύω ότι και η εικόνα και η θέση που επιχείρησε να χτίσει ο κ. Αναστασιάδης προεκλογικά για το κόμμα του έχει καταρρεύσει. Τους πήρε δεκαπέντε μόνο μέρες για να καταρρεύσει ο μύθος τους.

Έχω εδώ, και θέλω να σας δείξω, τις δηλώσεις του πριν συμφωνήσει το κούρεμα: μέχρι και δύο μέρες πριν, έλεγε «όχι στο κούρεμα», «όχι στις ιδιωτικοποιήσεις», «όχι στο κούρεμα των των αξιογράφων των τραπεζών» «επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου»… Τελικά είπε ναι σε όλα, δέχτηκε και το κούρεμα, δέχθηκε και την αύξηση του εταιρικού φόρου. Όλα όσα είχε δεσμευτεί να κάνει τα αναίρεσε σε ένα δεκαπενθήμερο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγες ώρες πριν γίνει γνωστό το κούρεμα δεσμευόταν απο ραδιοφώνου πως «δεν τίθεται θέμα κουρέματος».

Αντιστάσεις μηδέν, δυστυχώς. Η συντριπτική πλειονότητα του κυπριακού λαού διά των αντιπροσώπων του στην κυπριακή Βουλή έχει καταψηφίσει. Το ΑΚΕΛ είχε πει «όχι» από την πρώτη στιγμή και αυτό ήταν ξεκάθαρο. Ελπίζω να παραμείνουν συνεπή και τα υπόλοιπα κόμματα.

* Βλέπετε εκλογές;

Όχι, έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα στην Κύπρο. Δεν τίθεται θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στο προεδρικό σύστημα. Υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός εξουσιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: