Ολα στο σφυρί: «Ολα προχωρούν κανονικά»!

images (10)

http://www.efsyn.gr

Των Σπύρου Ασδραχά*, Δημήτρη Αρβανιτάκη**

«Παράθυρο για πιθανή τουριστική αξιοποίηση των νησιών, που βρίσκονται σε τελικά στάδια αγοράς από Αραβες επενδυτές, στο προστατευόμενο σύμπλεγμα των Εχινάδων επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση με σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Εξι από τα δεκαοκτώ νησιά του συμπλέγματος βρίσκονται κοντά στην πώληση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιθάκης Ιωάννη Κασσιανό, σε αυτή τη γωνιά του Ιονίου Πελάγους. […] Οπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, οι διαδικασίες «προχωρούν κανονικά»».


Ωστε, έτσι, λοιπόν! «Ολα προχωρούν κανονικά». Σε μια χώρα που η μοίρα μας χαράσσεται στο σκοτάδι των μυστικοσυμβουλίων, σε μια χώρα που η ψωραλέα πολιτική σέρνεται υποδουλωνόμενη στα έσω και έξω οικονομικά συμφέροντα, όλα προχωρούν κανονικά.

Οχι, δεν περιμένουμε από τον κύριο υφυπουργό να αναλογιστεί το γεγονός ότι οι Εχινάδες νήσοι είναι ενταγμένες στο Δίκτυο «Φύση 2000». «Το νησιωτικό σύμπλεγμα Βόρειων και Νότιων Εχινάδων», διαβάζουμε στις εφημερίδες, «αποτελεί Εθνικό Πάρκο, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2006 (ΦΕΚ 477/06). Η περιοχή, μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, διακρίνεται, σύμφωνα με την απόφαση, για τη «μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική και γεωμορφολογική της αξία». Η ΚΥΑ επιτρέπει στην προστατευόμενη νησιωτική ζώνη την ήπια αναψυχή, τις οικοτουριστικές δραστηριότητες και την εγκατάσταση μόνιμης ελαφριάς υποδομής που εξυπηρετεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από πλευράς δόμησης δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας αγροτικής κατοικίας επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ. και αποθηκών φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ. Αυτούς τους περιορισμούς προσπαθεί να άρει σχέδιο προεδρικού διατάγματος των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης για αναθεώρηση της ΚΥΑ…». Να τους «άρει», λοιπόν! Αρα, όλα προχωρούν κανονικά…

Οχι, δεν περιμένουμε από τον κύριο υφυπουργό να σεβαστεί την ιστορική μνήμη του τόπου. Δεν περιμένουμε να του λέει τίποτα το γεγονός ότι σε κείνο το μέρος έγινε η μεγαλύτερη ναυμαχία των νεότερων χρόνων, η ονομαζόμενη «ναυμαχία της Ναυπάκτου»( του Λεπάντο), το 1571, όταν οι ενωμένοι ευρωπαϊκοί στόλοι καταναυμάχησαν τον οθωμανικό, ανακόπτοντας τη νικηφόρα πορεία των Οθωμανών προς τη Δυτική Ευρώπη. Οχι, δεν περιμένουμε από τον κύριο υφυπουργό να σεβαστεί το γεγονός ότι εκείνα τα νερά είναι γεμάτα ανθρώπινα κόκαλα και κουφάρια καραβιών. Οχι, δεν περιμένουμε από τον κύριο υφυπουργό να σεβαστεί το γεγονός ότι σε κείνα τα νησιά έβρισκαν καταφύγιο οι Ελληνες αγωνιστές τής απέναντι στεριάς κατά την επανάσταση του 1821. Οτι είναι ένας τόπος μνήμης. Οχι, δεν περιμένουμε από τον κύριο υφυπουργό να ευαισθητοποιηθεί στο ότι αύριο, καταπατώντας το φύλλο συκής μιας νομοθεσίας που κάθε μέρα αποδιαρθρώνεται, εκείνα τα νησιά, σπαρμένα με ερείπια αρχαίων οικισμών, θα γίνουν άβατο, τόπος «αναψυχής» εμίρηδων και σεΐχηδων με τα χαρέμια τους.

Οταν το 1819 οι Αγγλοι εισέπραξαν αποζημίωση για την παράδοση της Πάργας στον Αλή πασά, πράγμα που εξελήφθη ως πώληση, στο Λονδίνο και σ’ όλη την Ευρώπη ξεσηκώθηκε ένα τεράστιο κύμα αντίδρασης: μια έκρηξη στη μεγάλη πορεία του φιλελληνικού κινήματος. Σήμερα, όχι. Σήμερα η ίδια η Ελλάδα, η υποταγμένη πολιτική της εξουσία καλύτερα, ξεπουλάει τον εαυτό της… Σήμερα, μέσα και έξω απ’ την Ελλάδα, το γεγονός περνάει σαν «είδηση»: «Στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών ελληνικά νησιά…», «Θέλεις να βοηθήσεις την ελληνική οικονομία; Αγόρασε ένα νησί!», «Η περιοχή θα μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό για υψηλά βαλάντια…». Τα φερέφωνα μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν τις επιταγές των αφεντικών τους, ποτίζουν τον άνθρωπο με τον τρόμο του αδιεξόδου, δημιουργούν κοινωνίες υποταγμένες.

«Ολα προχωρούν κανονικά». Τόσο κανονικά όσο και στη Χαλκιδική… Δημιουργούν τετελεσμένα, έξω από κάθε ελεγχόμενη διαδικασία, ορίζουν το μέλλον μας ευνουχίζοντας τη μνήμη των λαών, δημιουργώντας άβατα για τις κοινωνίες, θυσιάζοντας τις ζωές μας στον Βάαλ του κέρδους. Ολα προχωρούν κανονικά… και μετά βαφτίζουν «βία» κάθε αντίδραση της κοινωνίας. Και τούτα τα νησιά είναι μόνον η αρχή: τα ονόματα των προς «αξιοποίηση» νησιών τρέχουν στο Διαδίκτυο, αλλά ποιος θα εξηγήσει τι είναι αυτή η αξιοποίηση; Τουριστικοί «παράδεισοι», φράχτες, μάντρες και οικολογικές καταστροφές…

Πρέπει τώρα, τώρα, η κοινωνία και πρώτα απ’ όλα οι τοπικές κοινωνίες να αντιδράσουν. Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προειδοποιήσει ότι αύριο, αν η λογική των πραγμάτων τον φέρει στην κυβέρνηση, δεν θα αναγνωρίσει αυτές τις πράξεις. Η κοινωνία, ωστόσο, επιβάλλεται να πράξει σήμερα αυτό που της αρμόζει: να πει «όχι» και αυτό το «όχι» να ακουστεί! Πρέπει τώρα, γιατί αύριο, μετά το «τώρα», θα είναι αργά για όλα. Η θηλιά θα έχει πνίξει τον λαιμό όλης της κοινωνίας. Ο λόγος τώρα είναι στις κοινωνίες, στους βουλευτές των νησιών του Ιονίου, στην Περιφέρεια, στους φορείς και σε κάθε μορφή συλλογικότητας. Δική μας είναι η ευθύνη, δικό μας θα είναι και το άγος.

*Iστορικός, πρόεδρος των «Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας»

**Διδάκτωρ Ιστορίας, Μουσείο Μπενάκη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: