Τα κόμματα και ο Τύπος στη Γερμανία για την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο

Evropský-parlamenthttp://www.leftlab.gr

SPD
«Ολοφάνερο πολιτικό σφάλμα» χαρακτήρισε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία Π. Στάινμπρουκ την απόφαση για συμμετοχή των μικροκαταθετών στη συμφωνία δανεισμού της Κύπρου. Η απόφαση αυτή πυροδότησε, σύμφωνα με τον Στάινμπρουκ, «φόβους που όξυναν ακόμη περισσότερο την κρίση», ενώ «η απόρριψη από το κυπριακό Κοινοβούλιο του ευρωπαϊκού σχεδίου αποδεικνύει πως το διαπραγματευθέν πρόγραμμα, με τη συμβολή κυρίως του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε και με τις ευλογίες της Καγκελαρίου, απέτυχε οικτρά». Σύμφωνα με τον Στάινμπρουκ, εναπόκειται στην Κύπρο να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις, σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει «να ερωτηθούν οι μέτοχοι και οι κάτοχοι καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ώστε να μην πέσει το βάρος μόνο στις πλάτες των φορολογουμένων».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Φ. Β. Στάινμαγερ δήλωσε ότι η στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών στο πακέτο που θα παρουσιαστεί ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου θα εξαρτηθεί από τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσει η Κύπρος στους όρους χρηματοδότησής του. Ο Στάινμαγερ επανέλαβε, επίσης, την αντίθεση του SPD στην αρχική απόφαση του Eurogroup, η οποία συμπεριέλαβε στο κούρεμα και τους μικροκαταθέτες, κάνοντας λόγο για «λάθος», ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Ζ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι «η καταστροφή της Κύπρου φέρει την υπογραφή της Μέρκελ». Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, τη γραμμή στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την έδωσε η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία «είναι συνυπεύθυνη για το γεγονός ότι οι Κύπριοι μικροκαταθέτες πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό, ενώ οι ιδιοκτήτες των τραπεζών παραμένουν αλώβητοι».

Σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς ζητεί να εξαιρεθούν από το κούρεμα των καταθέσεων οι μικροκαταθέτες, επισημαίνοντας ότι οι τελευταίοι δεν μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τα όποια κρούσματα οικονομικής κακοδιαχείρισης στη χώρα. Ο Σουλτς προτείνει να απαλλαχθούν από το κούρεμα όσοι διαθέτουν καταθέσεις έως 25.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες. Κατά τα άλλα πάντως, υποστηρίζει ότι η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο είναι σωστή, αφού, όπως δηλώνει, δεν θα ήταν πρέπον να επιβαρύνονται συνεχώς οι φορολογούμενοι για τη διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων, όταν μάλιστα η Κύπρος έχει και καταθέσεις «αδιευκρίνιστης προέλευσης».

Die Linke
Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο «απολύτως καταστροφική», διότι «εντείνει την κρίση» και «καταστρέφει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα». Παράλληλα, το die Linke ζητάει: (α) να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες και οι πιστωτές των τραπεζών, οι μέτοχοι και οι μεγαλοκαταθέτες άνω του 1.000.000 ευρώ, (β) να αποσυρθούν από το τραπέζι τα μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν το πακέτο βοήθειας, διότι οξύνουν την κρίση, (γ) να ακολουθήσει η Κύπρος το παράδειγμα της Ισλανδίας, βάζοντας χέρι στους ανώνυμους λογαριασμούς ξένων μεγαλοκαταθετών, κοινωνικοποιώντας τις τράπεζες και προστατεύοντας τους μικροκαταθέτες, (δ) να επιβληθεί εισφορά περιουσίας ύψους 20% στις καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες

Σε ανακοίνωσή της η Ζ. Βάγκενκνεχτ τονίζει εξάλλου ότι: «Το die Linke θα απορρίψει σε κάθε περίπτωση το πακέτο διάσωσης των κυπριακών τραπεζών, διά του οποίου η χώρα εξαναγκάζεται να προβεί σε ανεύθυνες και αντικοινωνικές περικοπές δαπανών». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το κόμμα της Αριστεράς πληροφορήθηκε με ικανοποίηση την πρόθεση του SPD να καταψηφίσει το πακέτο «βοήθειας» προς την Κύπρο εφόσον δεν διασφαλιστεί η επαρκής συμμετοχή των πλούσιων καταθετών, ενώ χαρακτηρίζει θετικό το ενδεχόμενο της από κοινού απόρριψης της συμφωνίας από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πράσινοι
Ο επικεφαλής των Πρασίνων χαρακτήρισε ορθή την απόφαση του Eurogroup, παρά την απόρριψή της από την κυπριακή Βουλή, δηλώνοντας στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι πρέπει να διατηρηθεί το μέρος της ιδίας συμμετοχής της Κύπρου στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Σημείωσε μάλιστα ότι η επιβάρυνση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη (9,9%), υποστηρίζοντας ότι «όποιος έχει στην άκρη 80.000 ευρώ δεν είναι δα και ο φτωχότερος των φτωχών».

*************

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα die Zeit, το μέλος τη Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Γ. Άσμουσεν διαψεύδει τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ πίεσε την Κύπρο να αποδεχτεί την προτεινόμενη λύση, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ «υπέδειξε απλώς» τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η ΕΚΤ μπορεί να χορηγήσει βοήθεια. Όπως πρόσθεσε πάντως ο Άσμουσεν, η ΕΚΤ «μπορεί, σε περίπτωση ανάγκης, να εγγυηθεί τη ρευστότητα μόνο βιώσιμων τραπεζών». Η βιωσιμότητα των κυπριακών τραπεζών ωστόσο δεν θα έπρεπε «να θεωρείται δεδομένη εάν δεν αποφασιστεί σύντομα ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Κύπρο που να εγγυάται τη γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα».

Ο Π. Μπόφινγκερ σε προχθεσινή (18.3.2013) συνέντευξή του στο Σπίγκελ χαρακτηρίζει την απόφαση για συμμετοχή των μικροκαταθετών «εξαιρετικά επικίνδυνη» και «τη χειρότερη δυνατή». Η απόφαση αυτή «κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταθετών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να ανησυχούν για τα χρήματά τους», δηλώνει ο Μπόφινγκερ και συνεχίζει: «Ενδεχομένως οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι να μην τρέξουν σήμερα ή αύριο στις τράπεζες για να αποσύρουν τα χρήματά τους. Αν όμως η κρίση οξυνθεί σε μια χώρα της ευρωζώνης, οι πολίτες εκεί θα θυμηθούν την περίπτωση της Κύπρου και θα αποσύρουν τα χρήματά τους, οξύνοντας την κρίση». Κατά τον Μπόφινγκερ, θα ήταν εντέλει προτιμότερο «να πάρουν οι ευρω-διασώστες την πρωτοβουλία να διαθέσουν ένα δις για τη διάσωση των μικροκαταθετών στην Κύπρο από το να ρισκάρουν την κατάρρευση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος». Η Κύπρος συνιστά, κατά τον ίδιο, «ειδική περίπτωση», καθώς «καμία άλλη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου δεν έχει έναν τόσο διογκωμένο χ/π τομέα» αλλά και «σε καμία άλλη δεν υπάρχουν συγκρίσιμες επιπτώσεις από τη μετάδοση της ευρω-κρίσης: Οι κυπριακές τράπεζες έχουν δανείσει 22 δις σε ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά και έχουν υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο Μπόφινγκερ, το ζήτημα είναι πρωτίστως η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ, η οποία είναι προς το συμφέρον και της Γερμανίας, καθώς, αν οι καταθέτες σε όλη την Ευρώπη σπεύσουν να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους, «το κόστος της διάσωσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να δοθούν στην Κύπρο τα οικονομικά μέσα για να διασώσει τους μικροκαταθέτες της». Ο Μπόφινγκερ τάσσεται υπέρ της πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση συνεισφοράς των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και υπέρ της κλιμακωτής αύξησης της φορολόγησης για τους πλουσιότερους καταθέτες, προτείνοντας 20% επιβάρυνση για ποσά άνω του 1.000.000 και 30% για καταθέσεις άνω των 10.000.000, ενώ ζητάει να διερευνηθεί νομικά και το ενδεχόμενο μεγαλύτερης επιβάρυνσης των καταθετών που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναπαράγουν, επίσης, σύντομο σχόλιο του Π. Κρούγκμαν στους NYT, σύμφωνα με το οποίο: «Οι Γερμανοί δεν επιθυμούν την κατάρρευση/έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, δεν θέλουν όμως και να διασωθούν Ρώσοι καταθέτες που ξεπλένουν βρόμικο χρήμα με λεφτά των Γερμανών φορολογουμένων. Αυτό που έκαναν λοιπόν ήταν να εκβιάσουν την Κύπρο ώστε οι πρώτοι να σωθούν με χρήματα των Κυπρίων καταθετών. Έτσι η Γερμανία δεν χρειάστηκε να λερώσει τα χέρια της».

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, από την ανασφάλεια στην ευρω-περιφέρεια επωφελείται ήδη, για άλλη μια φορά, η Γερμανία, που δανείζεται φθηνότερα, αφού σε δημοπρασία 10ετούς ομολόγου πέτυχε επιτόκιο 1,36%, έναντι 1,66% μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

***************

Σε προχθεσινό (18.3.2013) σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για το «τελευταίο ταμπού της ευρω-κρίσης που καταρρίπτεται» σημειώνοντας ότι: «Η απόφαση του Eurogroup να επιβαρυνθούν οι καταθέτες με αναγκαστική εισφορά έξι δις ευρώ, συμμετέχοντας στην εξυγίανση των κυπριακών τραπεζών, είναι άδικη και κοντόθωρη. Λιγότερο από ένα 24ωρο αφότου ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προειδοποιούσε, σε μια επιστολή-φωτιά, τους συναδέλφους του ότι οι πολίτες γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη στην Ευρώπη, οι εθνικές κυβερνήσεις έριξαν λάδι στη φωτιά ενισχύοντας αυτή την τάση». Η εφημερίδα κάνει λόγο για «αιφνίδια κλιμάκωση της κρίσης», για την οποία «ευθύνονται και οι Γερμανοί πολιτικοί», που «παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι», και χαρακτηρίζει «απολύτως ακατανόητο» το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο «εάν σκεφτεί κανείς ότι η Κύπρος –σε αντίθεση με την Ελλάδα– μπορεί πραγματικά να αποπληρώσει τα χρέη της», δεδομένου ότι διαθέτει μια σίγουρη πλουτοπαραγωγική πηγή: το φυσικό αέριο.

Η Tageszeitung του Βερολίνου σχολιάζει σε ειρωνικό τόνο: «Όσοι κερδίζουν τα μέγιστα από έναν αχαλίνωτο καπιταλισμό, παραμένουν ανενόχλητοι. Το ίδιο και όσοι είχαν επενδύσει σε μετοχές ή ομόλογα των εν λόγω τραπεζών, στοχεύοντας σε παχυλά κέρδη. Είναι δύσκολο φαίνεται να πειράξουμε όλους αυτούς τους πελάτες. Καλύτερα να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτούς που εύκολα πιάνουμε στα χέρια μας, δηλαδή στους μικροκαταθέτες», ενώ η Berliner Zeitung επισημαίνει: «Στην Ελλάδα πέρσι είχαν κληθεί να πληρώσουν οι επενδυτές για το κούρεμα ομολόγων. Και τότε μας έλεγαν ότι πρόκειται για μία μοναδική περίπτωση. Τώρα φαίνεται ότι οι δήθεν μοναδικές περιπτώσεις διαδέχονται πλέον η μία την άλλη. Και αυτό σίγουρα δεν ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρώπη».

Η Frankfurter Rundschau επιγράφει σημερινό (20.3.2013) σχόλιό της: «Οι Κύπριοι τραπεζίτες πρέπει να τιμωρηθούν» και σημειώνει στον υπότιτλο: «Γιατί οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να πληρώσουν για την απληστία και την κερδοσκοπία άλλων; Οι μάνατζερ της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής πρέπει να πάνε φυλακή». Και παρακάτω σχολιάζει: «Ήταν αναμενόμενο, ότι το κοινοβούλιο στη Λευκωσία θα απέρριπτε την φορολόγηση των καταθέσεων. Οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται τώρα ενώπιον συντριμμιών, διότι θέλησαν να ρίξουν τις ευθύνες και στους μικροκαταθέτες για την απληστία και την κερδοσκοπία άλλων. Με τον τρόπο αυτό, δεν χάθηκε μόνο η εμπιστοσύνη πανευρωπαϊκά και τώρα τους χαρακτηρίζουν κοινωνικά άδικους. Απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τον οικονομικό τομέα και να τιμωρήσουν τους πραγματικούς ενόχους για την κρίση».

Δεν λείπουν ωστόσο στον γερμανικό Τύπο και δημοσιεύματα που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι, η Kölnische Rundschau της Κολωνίας γράφει: «Η συμμετοχή των καταθετών στην εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων μπορεί να είναι μία σκληρή απόφαση, αλλά η σκέψη είναι σωστή: Δεν είναι δουλειά των φορολογουμένων στη Γερμανία, τη Φινλανδία ή τη Γαλλία να πληρώσουν τη μεγαλομανία τραπεζικών στελεχών στην Κύπρο και τα λάθη που αυτή συνεπάγεται. Η εκταμίευση οικονομικής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας πρέπει να γίνεται με όρους αυστηρούς και αποθαρρυντικούς. Αυτό ακριβώς έγινε στο παράδειγμα της Λευκωσίας». Στην ίδια λογική, σε άρθρο της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Όποιος κερδίζει πρέπει και να πληρώνει» διαβάζουμε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι καταρχήν σωστή, τουλάχιστον όσον αφορά τη συμμετοχή στο κόστος της κρίσης των συνυπεύθυνων μεγαλοκαταθετών. Το άρθρο κλείνει με την επισήμανση ότι στην περίπτωση της Κύπρου «απέτυχε ένα ολόκληρο οικονομικό μοντέλο. Αυτή είναι η διαφορά με τη Γερμανία και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι καταθέσεις στην Κύπρο κινδυνεύουν, ενώ στη Γερμανία όχι».

Σχολιάστε