Ομιλία Καρογιάν στη Βουλή : ΟΧΙ !!!

2http://thehellenicmail.gr

Ομιλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μάριου Καρογιάν στη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων της 19ης Μαρτίου, 2013

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Πενήντα τρία χρόνια μετά την κατάκτηση της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας η πατρίδα μας ξαναβρίσκεται αντιμέτωπη με καταστάσεις που θέτουν εν αμφιβόλω την ύπαρξή της.

Τριάντα εννιά χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 η πατρίδα μας ξαναβρίσκεται μπροστά στο φάσμα μίας καταστροφής ανυπολόγιστων συνεπειών.
Είμαι σίγουρος ότι στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχει ούτε ένας συνάδελφος που δεν συναισθάνεται την κρισιμότητα των εξελίξεων.

Ούτε ένας συνάδελφος που δεν συνειδητοποιεί την ιστορικότητα των περιστάσεων.

Ούτε ένας συνάδελφος που δεν αντιλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε σήμερα δεν ανήκουν σε αυτές που λαμβάνονται ανώδυνα και λησμονιόνται γρήγορα.

Ανήκουν σε αυτές με τις οποίες γράφεται ή ξεγράφεται η Ιστορία.

Και η Ιστορία γράφεται πάντα με τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι των λαών και των ηγεσιών τους.

Ένα τέτοιο Ναι ή ένα τέτοιο Όχι αποτελεί το κοινό ζητούμενό μας.

Η ημερομηνία της σημερινής μας συνεδρίασης είναι μία χρονολογία από αυτές που αποτελούν σταθμό στην πορεία λαών και εθνών.

Τους οδηγούν στην κορυφή ή τους γκρεμίζουν στο βάραθρο.

Τους ανοίγουν νέους ελπιδοφόρους δρόμους ή τους εγκλωβίζουν σε αδιέξοδα χωρίς αύριο.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Ηγούμαι ενός κόμματος που πιστεύει ότι έπραξε μέχρι σήμερα στο ακέραιο το καθήκον του.

Προσπάθησε, όταν ακόμα υπήρχε χρόνος, να προλάβει το κακό που έβλεπε να έρχεται.

Δε φανταζόταν, βέβαια, ποτέ ότι θα μπορούσε να γίνει τόσο μεγάλο.

Προσπάθησε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία εθνική συνεννόηση που θα ένωνε σε ένα ενιαίο μέτωπο εθνικής σωτηρίας όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Δεν περίμενε, όμως, ποτέ ότι την ανάγκη της εθνικής ενότητας θα επέβαλλαν συνθήκες όπως οι σημερινές που καθιστούν, κατά τη γνώμη μου, μονόδρομο τη λήψη
ομόφωνων αποφάσεων.

Γιατί διαφορετικά στα δεινά του τόπου θα’ ρθουν να προστεθούν τα χειρότερα δεινά ενός νέου διχασμού που θα παραδώσει τη Δημοκρατία μας στο χάος μίας κοινωνικής έκρηξης και μίας εμφύλιας σύγκρουσης.

Μέχρι χθες η εθνική ενότητα μπορούσε να είναι ένα απλό κι ίσως όχι πιστευτό σύνθημα.

Τώρα είναι μία υπέρτατη αναγκαιότητα.

Η πατρίδα αυτή υφίσταται απρόκλητη, άδικη και προσχεδιασμένη επίθεση.

Οφείλουμε όλοι μας να την υπερασπίσουμε ενισχύοντας την άμυνα της με το ακαταμάχητο όπλο της ενότητας και της ομοφωνίας μας.

Η απάντησή μας, κατά συνέπεια, δε μπορεί παρά να είναι μία, ενιαία και εθνική.

Πρέπει, όμως, να είναι ταυτόχρονα μία απάντηση σε προκλήσεις που αφορούν όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οικογένεια της οποίας ενταχθήκαμε με την προσδοκία ότι θα ήταν για πάντα αυτή που οραματίσθηκαν να γίνει οι ιδρυτές της.

Μία Ευρώπη των λαών.
Μία Ευρώπη των δικαιωμάτων.
Μία Ευρώπη των αξιών, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Γνωρίζω και γνωρίζετε ότι κατοικούμε σε μία μικρή κουκίδα του παγκόσμιου χάρτη.

Πάνω σε αυτή την κουκίδα σήμερα στρέφονται τα βλέμματα όλου του κόσμου.

Γνωρίζω και γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε στις εσχατιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν είμαστε, όμως, ούτε οι έσχατοι της Ευρώπης, ούτε οι παρίες της.

Δε δώσαμε, ούτε πρόκειται να δώσουμε σε κανένα το δικαίωμα να μας μετατρέψει σε πειραματόζωο ή να μας χρησιμοποιήσει προς φόβο και παραδειγματισμό των άλλων λαών της Ευρώπης και των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Το κάνανε ήδη με την Ελλάδα και βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα της πολιτικής τους.

Αντί να διορθώσουν τα λάθη τους, απαιτούν να τα αποδεχθούμε ως συνταγές σωτηρίας.
Αντί να αναγνωρίσουν και να προλάβουν τις συνέπειες που υποστήκαμε με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, αξιώνουν να κουρέψουν τις ιδιωτικές καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών λες και δεν έφθανε το τίμημα που πληρώσαμε στο όνομα της σωτηρίας της ευρωζώνης.

Μας δείχνουν με το δάκτυλο της νουθεσίας, λες και δεν ήταν αυτοί που βρέθηκαν απροετοίμαστοι μπροστά στην κρίση.
Μας διέβαλαν συστηματικά επί μήνες με ανυπόστατες κατηγορίες περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, λες και δεν καταλαβαίναμε ότι εκείνο που επεδίωκαν ήταν να φοβίσουν τους ξένους επενδυτές μας για να επωφεληθούν από την μετακίνηση των κεφαλαίων τους.

Όποιες κι αν ήταν οι καθυστερήσεις της προηγούμενης διακυβέρνησης, δεν ήταν λιγότερες αυτές που προκλήθηκαν εξαιτίας τους προκειμένου να βρεθούμε στο τέλος ενός χρόνου που δε μας άφηνε περιθώρια σωστής διαπραγμάτευσης.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το θέμα που έχουμε ενώπιον μας μπορεί σε ελεύθερη απόδοση να διατυπωθεί ως εξής:
«το κούρεμα των αρχών και των αξιών της Ε.Ε., το ξερίζωμα της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης και ο λάκκος των λεόντων του Eurogroup».

Είναι βαθύτατα ηθικό – ανήθικο βεβαίως – το θέμα που συζητάμε. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ζήτημα που διαβρώνει επικίνδυνα τα νομικά, πολιτικά και ηθικά θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ενέργεια του Eurogroup και η υπό κρίση απόφαση του για την Κύπρο, στερείται νομιμότητας.
Έχει σοβαρό έλλειμμα πολιτικής ηθικής.
Συνιστά απερισκεψία, αλλά και ωμό εκβιασμό.
Είναι πρωτοφανή αυτά που μας ζητούν.
Είναι υστερόβουλα.
Είναι άδικα και προδίδουν μια ανεξήγητη και αδικαιολόγητη εκδικητική διάθεση.
Ειλικρινά, υπάρχει λογικό όν που θεωρεί αυτά που επιχειρούν να μας επιβάλουν η τρόικα και οι σκληροί παίκτες του Eurogroup ως βοήθεια και στήριξη στην Κύπρο και την κυπριακή οικονομία;
Πρόκειται για ένα ωμό εκβιασμό. Ένας εκβιασμός που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι προέρχεται από εταίρους.

Δεν θέλουμε να γίνουμε Κασσάνδρες. Όμως, δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος ότι η ευρωζώνη, αλλά και ολόκληρο το οικοδόμημα της Ε.Ε. οδηγούνται σε κατάρρευση, αν αυτά που βίωσε η Κύπρος το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup, θεμελιώσουν τις αρχές της Ε.Ε. στη πάρα-πέρα πορεία της.

Απέναντι, στην Ευρώπη των εκβιασμών, εμείς πρέπει να επιμείνουμε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Απέναντι στην Ευρώπη της καταστροφής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των Κρατών-Μελών, εμείς επιμένουμε στην Ευρώπη της ανάπτυξης και της δίκαιης κατανομής των βαρών.

Η απάντηση που καλούμαστε να δώσουμε σήμερα δε θέλουμε να είναι μόνο Κυπριακή.
Θέλουμε να είναι Ευρωπαϊκή.

Τη θέλουμε στρατηγική απάντηση σε ένα υπαρξιακό δίλημμα.
Θα βγούμε από την κρίση διατηρώντας τις σταθερές και τις αξίες που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη ή θα ισοπεδώσουμε κάθε κανονιστικό πλαίσιο και κεκτημένο για να μπούμε σε μια ακόμα βαθύτερη κρίση, που θα είναι η κρίση αξιοπιστίας ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ποιά οικονομία μπορεί να υπάρξει χωρίς την πίστη που αποτελεί το θεμέλιο λίθο κάθε συναλλαγής, κάθε ανταλλαγής, κάθε παραγωγικής πρωτοβουλίας;
Ποιά οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί, αν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο Τραπεζικό τους σύστημα;

Τί είδους διεθνείς και, πολύ περισσότερο, ευρωπαϊκές σχέσεις είναι αυτές που δε σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στην περιουσία και την ιδιοκτησία;

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των εκβιαστικών αποφάσεων του Eurogroup, το ΔΗ.ΚΟ. διατύπωσε μια ολοκληρωμένη πολιτική, αλλά και οικονομική πρόταση για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος.

Συγκεκριμένα, όπως με σχετική επιστολή ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τους όρους που τέθηκαν από το Eurogroup, εάν προηγουμένως δεν διασφαλιστούν οι εξής προϋποθέσεις:
• Να υπάρξει γραπτή σαφής διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα υποστηρίξει τις Τράπεζες με όση ρευστότητα χρειαστούν σε περίπτωση αυξημένης φυγής καταθέσεων.
• Η παραχώρηση κρατικών ομολόγων η αποπληρωμή και η απόδοση των οποίων να συνδέεται από τα έσοδα από το φυσικό αέριο ή η παραχώρηση ομολόγων τα οποία να μπορούν να αποπληρωθούν μόλις θα έχουμε τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από το φυσικό αέριο.
• Θα πρέπει επίσης να υπάρξει γραπτή σαφής διαβεβαίωση από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα ότι με αυτό τον τρόπο λύνεται οριστικά το πρόβλημα της Κύπρου και ότι δεν θα υπάρξουν άλλα πρόσθετα μέτρα.
• Να διασφαλιστεί η δυνατότητα απεμπλοκής από την δανειακή σύμβαση, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις, σε περίπτωση εξεύρεσης άλλων χρηματοδοτικών πόρων, όπως για παράδειγμα από την Ρωσία.

Παράλληλα, τόνισε ότι επιβάλλεται:

1. Να δοθούν εντολές σε διεθνές νομικό οίκο για παροχή νομικών συμβουλών για τη διαχείριση της όλης κατάστασης
2. Να δοθούν εντολές σε ειδικό οίκο για διεξαγωγή επαφών (Lobbying)
3. Να δοθούν εντολές σε διεθνές οίκο διαχείρισης της επικοινωνιακής στρατηγικής.
Απέναντι στις αποφάσεις που εκβιάστηκαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στο Eurogroup, το ΔΗ.ΚΟ. τοποθετείται ξεκάθαρα.
Εισηγείται την κατηγορηματική απόρριψή τους.

Το Όχι μας δε σημαίνει Ναι στη διαιώνιση των παθογενειών και των ελαττωμάτων του σημερινού μας αναπτυξιακού μοντέλου.

Σημαίνει Όχι στον αφανισμό της χώρας μας από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης.

Το Όχι μας δε σημαίνει άρνηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά μας και να μην επαναληφθούν οι πρακτικές των Τραπεζών
που οδήγησαν στη χρεοκοπία τους.

Σημαίνει Ναι σε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης που δεν θα υπηρετεί προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες μεγάλων οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων, αλλά το κοινό συμφέρον μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να γίνει περισσότερο ισχυρή, αν αφήσει την Κύπρο να αξιοποιήσει τον ανθρώπινο, χρηματοπιστωτικό και ενεργειακό πλούτο της.

Καμία συζήτηση για επιμέρους διορθώσεις των αποφάσεων της 16ης Μαρτίου δεν έχει νόημα, αν προηγουμένως δεν αναθεωρηθεί η πολιτική που αναγάγει την «τιμωρία» σε αρχή ενός παράδοξου κοινοτικού δικαίου.

Γιατί ακόμα κι αν η τιμωρία ήταν αποδεκτή ως μέθοδος πολιτικού σωφρονισμού των λαών, αυτοί που την επιβάλλουν θα έπρεπε πρώτοι να απαντήσουν στο ερώτημα: «ποιοι και γιατί τιμωρούν ποιους και γιατί; και, βεβαίως, στη βάση ποιών αρχών»;

Τον προηγούμενο αιώνα η Ευρώπη κατέβαλε πολύ βαρύ φόρο αίματος στο έλεος διαφόρων επίδοξων τιμωρών και εκδικητών, για να μην μπορεί να βγάλει σήμερα τα συμπεράσματά της για το πώς μπορεί να αποφύγει τον όλεθρο ενός νέου πολέμου, έστω κι αν αυτός είναι μόνο οικονομικός.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, ας είναι όλοι σίγουροι ότι οι Κύπριοι δεν πρόκειται να αποτελέσουν εθελοντικά θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου που απειλεί τα ζωτικά συμφέροντά τους.

Επιμένουμε να διεκδικούμε την Ευρώπη της σωτηρίας μας και όχι την Ευρώπη της καταστροφής μας.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σίγουρα, οι ώρες και οι μέρες που θα ακολουθήσουν τη σημερινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν θα είναι απλώς κρίσιμες. Εισερχόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης δοκιμασίας.
Όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τις δύσκολες μέρες που μας αναμένουν.
Απαιτείται εθνική ενότητα, εθνικής συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, κοινωνική συναίνεση, πολλή και σκληρή δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια.

Απαιτείται ένα ευφάνταστο, συγκροτημένο σχέδιο δράσης. Κυρίως απαιτείται μια εθνική στρατηγική που να υπερασπίζεται και να στηρίζει τα συμφέροντα του τόπου και του λαού μας.
Με σύνεση, επιστρατεύοντας τη συλλογική σοφία και αναλύοντας προσεκτικά και ρεαλιστικά όλα τα δεδομένα και τις εναλλακτικές επιλογές, ακόμη και δημιουργώντας νέα δεδομένα, πρέπει να σχεδιάσουμε βήμα με βήμα τη στρατηγική μας, ώστε ο εθνικός στόχος της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας και της σωτηρίας της πατρίδας μας να επιτευχθεί.
Το ΔΗ.ΚΟ. προς το σκοπό αυτό έχει ήδη πάρει πρωτοβουλίες και έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, που θα βοηθήσουν στην έξοδο μας από την κρίση και στην υπέρβαση των σημερινών ιδιαίτερα δύσκολων καταστάσεων.
Είναι έτοιμο να συνεργαστεί ενεργά και ουσιαστικά με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με όλες τις δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας, ώστε η Κύπρος να κατορθώσει να επανέλθει σε πορεία σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης.

Δεν είναι εύκολη η επόμενη μέρα.

Αμέσως μετά τη σημερινή μας απόφαση, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αρχίζει η πορεία μας προς τον Γολγοθά.

Η Ανάσταση θα έλθει αν εμείς με πίστη στο δίκαιο και την υπόθεση μας και με την προσδοκία ενός καλύτερου αύριο, πορευθούμε με σύνεση και χωρίς αμφιταλαντεύσεις προς το τέρμα. Προς τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν μια ψύχραιμη, αποφασιστική και αποτελεσματική διαχείριση των πραγμάτων, οφείλουμε ως πολιτεία να διασφαλίσουμε κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις.

Πρώτα από όλα πρέπει να θωρακίσουμε την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία με έκτακτες νομοθεσίες, που να μας επιτρέπουν να δράσουμε στη βάση της νομιμότητας.

Η αναγκαία πολιτική βούληση και η στοχοπροσήλωση στην εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της πατρίδας και τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας είναι ένα άλλο βασικό προαπαιτούμενο.

Πρέπει επίσης να αποτραπούν συνθήκες πανικού και κοινωνικής αναταραχής. Ο λαός καλείται να εμπιστευθεί τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του και να συνταχθεί στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη διαφύλαξη των δικαίων της πατρίδας μας και των συμφερόντων του τόπου και του λαού μας.

Η πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.

Ούτε λάθη δικαιολογούνται, ούτε ολιγωρίες επιτρέπονται.

Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Πρέπει να τα καταφέρουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: