Μπαν Κι Μουν: «Ο ρατσισμός παραμένει παντού μια διάχυτη απειλή»

ban_ki_moonΠηγή: ert.gr

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, η 21η Μαρτίου και με αυτή την αφορμή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, με μήνυμά του, αναφέρεται στο θέμα αυτό, τονίζοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που επικεντρώνεται θεματικά η επέτειος, αυτή τη χρονιά και είναι η αθλητική διάσταση μέσα από την οποία αποτυπώνεται το πρόβλημα

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σημειώθηκε διακοπή φιλικού αγώνα της ιταλικής ομάδας ποδοσφαίρου της Μίλαν, όταν ο ποδοσφαιριστής της, Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, δεν ανέχτηκε τα ρατσιστικά συνθήματα μερίδας οπαδών της ομάδας Προ Πάτρια.
Στο μήνυμά του ο Κ. Μπαν Κι Μουν, επισημαίνει πως: «Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, επικεντρώνεται φέτος στην χρησιμοποίηση της δύναμης του αθλητισμού προκειμένου να τεθεί τέρμα στη μάστιγα του ρατσισμού. Η Ημέρα μάς δίνει την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε την έντονη διαφορά μεταξύ των θετικών αξιών του αθλητισμού και των αχαρακτήριστων πράξεων του ρατσισμού που συναντάμε ακόμη και σε επαγγελματικούς αγώνες.


Ο αθλητισμός είναι μια παγκόσμια δραστηριότητα που μπορεί να επαναδιακηρύξει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η καταπολέμηση του ρατσισμού βρίσκεται στην καρδιά του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να εργαστεί για την ισότητα και τις μη-διακρίσεις. Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με την προώθηση αυτών των αξιών μέσω του αθλητισμού.
Κάθε χρόνο γιορτάζουμε αυτή την Ημέρα στην επέτειο της σφαγής του Σάρπβιλ το 1960, Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους 69 άοπλους και ειρηνικούς διαδηλωτές που δολοφονήθηκαν από την Νοτιοαφρικανική αστυνομία, ενώ διαμαρτυρόταν για τους άδικους νόμους της χώρας για τις φυλετικές διακρίσεις».

Συνεχίζοντας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αναφέρει ότι: «Το απαρτχάιντ έχει από καιρό καταργηθεί, ενώ έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στον αγώνα κατά του ρατσισμού, όπως η υιοθέτηση συμβάσεων και διακηρύξεων, η ανάπτυξη ενός διεθνούς πλαισίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και η δημιουργία εθνικών συστημάτων προστασίας σε μεγάλο αριθμό χωρών.
Πάρα τη μεγάλη πρόοδο, ο ρατσισμός παραμένει παντού μια διάχυτη απειλή για τα άτομα και τις εθνικές ή θρησκευτικές ομάδες. Αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα και μία σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να θέσουμε τέρμα στον ρατσισμό. Ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα ας δεσμευτούμε ξανά να σταματήσουμε τις ρατσιστικές διακρίσεις και να υλοποιήσουμε το όραμά μας για δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία από το φόβο για όλους».

Εκδηλώσεις με αφορμή τη σημερινή ημέρα, πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: