Γιαννάκης Ομήρου: «Κάποιοι θέλουν να γυρίσουν την Κύπρο σε καθεστώς αποικίας»

Gian.OmirouΟμιλία του προέδρου του Κ.Σ  ΕΔΕΚ στη Βουλή.

 http://thehellenicmail.gr

Κάποιοι θέλουν να γυρίσουν την Κύπρο σε καθεστώς αποικίας.

– Κάποιοι επιδιώκουν να μετατρέψουν την Ε.Ε. από Ευρώπη των λαών, από Ευρώπη της αλληλεγγύης , της κοινωνικής συνοχής, του αλληλοσεβασμού σε μια Ευρώπη της αδικίας, της κοινωνικής αναλγησίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, της μαζικής ανεργίας, σε Ευρώπη του δυσθεώρητου χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου.

Και το ζήτημα στο οποίο καλείται σήμερα να τοποθετηθεί η Βουλή δεν είναι ούτε το παράνομο κούρεμα, ούτε η νομιμοποίηση της υπεξαίρεσης των καταθέσεων.

Το ζήτημα είναι άλλο: Το ζήτημα είναι αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδεχθεί να μετατραπεί σε ένα πειραματόζωοεπιβολής νεοαποικιακών δεσμών.

Σε μια χώρα ανύπαρκτης ή ήσσονος κυριαρχίας.

Σε ένα κράτος υποτελές και αναξιοπρεπές.

Σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα που δεν είναι ούτε οικονομικό, ούτε τεχνοκρατικό, ούτε λογιστικό, αλλά πελώρια πολιτικό και υψίστης εθνικής σημασίας, η απάντηση είναι μία και μόνη.

Όχι στον ωμό εκβιασμό

Όχι στα νεοαποικιακά δεσμά.

Όχι στην εθνική αναξιοπρέπεια.

Όχι στην υποδούλωση.

Αυτή είναι η μόνη αξιοπρεπής απάντηση στο ιταμό τελεσίγραφο και στον ωμό εκβιασμό.

Η απόφαση του Euro group για κούρεμα των καταθέσεων είναι πρωτοφανής και ενταφιάζει οριστικά και αμετάκλητα την θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε. που είναι η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Η απόφαση αυτή υπονομεύει ευθέως την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Το Euro group δεν έλαβε υπόψιν το γεγονός ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει τη σημερινή δραματική οικονομική κρίση κυρίως εξ αιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Αν αυτή η απόφαση δεν ελαμβάνετο ή αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελάμβανε πρόνοια για προστασία των Κυπριακών Τραπεζών, δεν θα αντιμετωπίζαμε τη σημερινή δραματική τραπεζική κρίση. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η αλληλεγγύη της Ε.Ε. επιβαλλόταν πολύ περισσότερο γιατί χωρίς, εν πολλοίς να ευθύνεται, η Κύπρος καταβάλλει το
βαρύ τίμημα μιας απόφασης Ευρωπαϊκού Συλλογικού Θεσμικού Οργάνου.

Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση ανεξάρτητα από τον εκβιασμό που υπήρξε όφειλα να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου. Απορρίπτοντας ένα ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης.

Πολύ περισσότερο επειδή το πολιτειακό σύστημα της προεδρικής δημοκρατίας που ισχύει στην Κύπρο, δεν συνάδει με ότι ισχύει σε κοινοβουλευτικά συστήματα όπου οι Πρωθυπουργοί διαθέτουν το τεκμήριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να απαιτήσει χρόνο διαβούλευσης αρνούμενος να αποδεχθεί την εξωφρενική και παράλογη απαίτηση μιας άμεσης και χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης συμφωνίας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται σήμερα να νομιμοποιήσει μια απόφαση η οποία συνιστά στην πραγματικότητα μια ληστρική υπεξαίρεση ιδιωτικών καταθέσεων. Κατά σαφή και ευθεία παραβίαση κάθε γραπτής και άγραφης αρχής δικαίου και ηθικής. Με προβολή εκβιαστικών διλημμάτων.

Αρνούμαστε να υποκύψουμε σε αυτό το εκβιαστικό δίλημμα.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της επαχθούς καταστροφικής και χωρίς προηγούμενο απόφασης του Euro group για κούρεμα των καταθέσεων. Είναι αδιανόητο να υπάρχει η εκβιαστική απαίτηση από τους εταίρους μας να υποκύψουμε χωρίς την παραμικρή διαβούλευση σε μια εξόφθαλμα παράνομη ρύθμιση η οποία όχι μόνο δεν διασώζει την κυπριακή οικονομία αλλά οδηγεί σε ταπείνωση και ευτελισμό τον Κυπριακό λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: