Άκρως αρνητική, απαράδεκτη απόφαση. Η Ευρώπη διαλύεται

lyssaridis_vassoshttp://thehellenicmail.gr

Συνέντευξη του Βάσου Λυσσαρίδη, επίτιμου Προέδρου ΕΔΕΚ στον Βήμα FM και τον Θάνο Σιαφάκα.

Άκρως αρνητική, απαράδεκτη απόφαση. Φοβούμαι ότι οι συνέπειες για την οικονομία της Κύπρου θα είναι τραγικές, όχι μόνο δεν θα έχουμε προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων άλλα θα έχουμε φυγή, η οποία άρχισε ήδη να διαφαίνεται, επίσης και των ξένων εταιριών, εάν δεν αισθάνονται ασφαλείς με τις καταθέσεις σε μια χώρα, πώς θα αυξήσουν αυτές τις καταθέσεις; Αυτή η ενέργεια είναι άκρως αρνητική και θέλω να πιστεύω ότι η βουλή δεν θα προχωρήσει στην έγκρισή της, γιατί χωρίς την έγκριση της βουλής, δε μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

Τότε σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει το ενδεχόμενο, όπως ελέχθη εκβιαστικά, της χρεοκοπίας. Σε αυτή την περίπτωση τι θα γίνει;

Αν πρόκειται να φτάσουμε στο σημείο να επέμβουμε στις καταθέσεις των πολιτών, τότε γιατί να γίνει εν ονόματι της τρόικας και να μην γίνουν εν ονόματι της κυπριακής κυβέρνησης, τουλάχιστον να διατηρούμε την ανεξαρτησία μας, την εθνική μας κυριαρχία και να διατηρούμε το δικαίωμα της εκμετάλλευσης των εθνικών μας πόρων, χωρίς ξένες επεμβάσεις.

Υπάρχουν ζητήματα όπως αυτού του δημοψηφίσματος και της εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη, μπαίνουν τέτοια ζητήματα για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό;

Αν χρειαστεί ναι, εγώ δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν ποτέ να προχωρήσουν αυτοί σε αυτά τα μέτρα, γιατί δεν είναι θέμα πλέον της Κύπρου αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και ιδιαίτερα της νότιας Ευρώπης. Τι θα γίνουν τις καταθέσεις στην Πορτογαλία ακόμα και στην Ιταλία και στην Ισπανία, αν πράγματι υπάρχουν οι κίνδυνοι, κάτι ανάλογο να συμβεί εκεί και αρχίσουν οι εξωτερικές επενδύσεις να φυγαδεύονται προς το βορά. Δε φτάνει ότι με την τελωνιακή ένωση, ήδη, έχουν επωφεληθεί οι αναπτυγμένες οικονομίες του βορά χωρίς να υπάρχει συνοχή πάνω στην οποία στηρίχτηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι θα γινόταν κάποια μεταβίβαση κεφαλαίων και τεχνογνωσίας στις χώρες του νότου. Εάν αυτό γίνει έχω την εντύπωση ότι η Ευρώπη διαλύεται.

Το χαρτί της εξόδου από την ευρωζώνη και του δημοψηφίσματος θα το παίξει ο κυπριακός λαός και η κυπριακή κυβέρνηση; Υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό; Είναι ανοιχτό της εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη; Ο κ. Σόιμπλε μιλώντας το άφησε ανοιχτό, η Κύπρος δεν είναι συστημική.

Όχι, από την κυβέρνηση δεν βλέπω αυτό το βήμα, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω αυτό το βήμα να έρθει από όλα τα άλλα κόμματα, τα οποία, ήδη, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους σε αυτό το μέτρο. Σήμερα θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα όλων σχεδόν των κομμάτων, και νομίζω ότι εκεί θα συζητηθεί και αυτό το ενδεχόμενο.

Του δημοψηφίσματος ή της εξόδου;

Του δημοψηφίσματος. Αν το δημοψήφισμα οδηγεί στην έξοδο, τότε η έξοδος θα είναι αυτόματη. Αλλά δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει στην έξοδο, γιατί έχω την εντύπωση ότι πρόκειται περί εκβιασμού, και αν δείξουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε στον εκβιασμό, τότε θα υπάρξουν άλλες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα περάσει κατά την εκτίμηση σας αυτό το μέτρο από την Βουλή;

Υποτίθεται ότι τα δυο κόμματα τα οποία κυβερνούν έχουν την πλειοψηφία, άλλα δεν είμαι βέβαιος ότι όλοι οι βουλευτές του ΔΗΚΟ θα πειθαρχήσουν σε αυτή την απόφαση, δεδομένου ότι ήδη άρχισαν λαϊκές κινητοποιήσεις. Έχω την εντύπωση ότι κάποια πρόσωπα από το ΔΗΚΟ δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσουν την στάση τους.

Στο ξεκίνημα της συζήτησής μας είπατε ότι με αυτό τον τρόπο, με αυτή την απαράδεκτη απόφαση θα φύγουν επενδυτές από την Κύπρο, θα φύγουν χρήματα από την Κύπρο. Τότε, γιατί αποφασίστηκε αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι θα χτυπήσει την καρδιά της κυπριακής οικονομίας; Είναι σαν να λέμε ότι αποφασίζουμε κάτι για να εξοντώσουμε την οικονομία της Κύπρου.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, και μου κάνει εντύπωση δεδομένου, μόλις τώρα ότι επανειλημμένες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν και από τον Πρόεδρο και από τον Υπουργό Οικονομικών και άλλα στελέχη της κυβερνήσεως, ότι ούτε καν προς συζήτηση δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, για φορολογία των καταθέσεων και για αύξηση του εταιρικού φόρου. Ήδη, από τότε διαπίστωναν ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν καταστροφική.

Τότε γιατί συνέβη αυτό; Ποιά είναι η πολιτική ερμηνεία αυτής της απόφασης;

Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να δώσω πολιτική ερμηνεία, δεδομένου των κατηγορηματικών διαβεβαιώσεων τις οποίες έδινε ο ίδιος ο πρόεδρος και τα στελέχη του προς τον κυπριακό λαό, και προ των εκλογών και μετά τις εκλογές, με την επιχειρηματολογία ότι αυτό θα είναι καταστροφικό για την οικονομία της Κύπρου.

Μήπως ενοχλήθηκαν διότι υπάρχουν πολλά ρωσικά κεφαλαία, μήπως γιατί θεωρείται η Κύπρος από κάποιους ότι είναι πλυντήριο, ότι υπάρχει ξέπλυμα χρήματος, μήπως θέλησαν να χτυπήσουν την Κύπρο ακριβώς για αυτό το λόγο;

Έχω την εντύπωση ότι αυτά είναι φληναφήματα, η νομοθεσία της Κύπρου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι καλύτερη και από την ολλανδική και από την γερμανική, οι οποίες χώρες σύρουν το χορό, ότι γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο. Εμείς δεχτήκαμε έρευνα γύρω από αυτό το θέμα, μάλιστα φτάσαμε στο σημείο, που κατά τη γνώμη μου είναι υπερβολικό να δεχτούμε έρευνα ακόμα και από ιδιωτικούς οργανισμούς.

Τότε γιατί συνέβη αυτό; Εσείς είπατε ότι ο κ. Αναστασιάδης, και πριν και μετά τις εκλογές, ήταν κατηγορηματικός για το ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Προσπαθούμε και εμείς στην Ελλάδα να δώσουμε μια ερμηνεία. Αν δεν υπάρχει μια φυσική ερμηνεία, τότε μπαίνουμε σε ερμηνείες τιμωρητικές.

Όχι τιμωρητικές, αλλά αποσπάσεως κεφαλαίων από την Κύπρο. Τα ρωσικά κεφάλαια άρχισαν ήδη να φεύγουν από την Κύπρο. Όλα τα άλλα κεφάλαια θα αρχίσουν να φεύγουν από την Κύπρο. Θα πάνε σε εκείνες τις χώρες όπου αισθάνονται ασφάλεια, γιατί δεν θα είναι δυνατό να υπάρξει ανάλογο μέτρο.

Άρα αυτός είναι ο στόχος. Να φύγουν τα λεφτά από την Κύπρο και να πάνε εκεί όπου υπάρχουν άλλα συμφέροντα.

Αυτός πιστεύω ότι είναι ο στόχος. Μάλιστα, είμαστε ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας, όπως ήμασταν ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα Ελλάδας και Κύπρου, όταν επιβλήθηκε η κηδεμονία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου έναντι του πολιτικού. Πάνε να υποκαταστήσουν τις κυβερνήσεις του λαού με όργανα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν γνώριζε τίποτα για το έργο; Τον είδαμε να προσέρχεται με το κουστουμάκι και το χαμόγελό του. Αιφνιδιάστηκε;

Δεν μπορώ να το ξέρω. Θα το μάθω σήμερα όμως, καθώς έχει υπάρξει μια σύσκεψη των κομμάτων με τον κ. Αναστασιάδη, στην οποία δεν ήμουν. Όμως, ό,τι και να πει δε δικαιολογείται. Ήταν τόσο κατηγορηματικός ότι είναι αδιανόητο να σκεφτεί κανείς ότι μπορούμε να παρέμβουμε σε καταθέσεις, που μου έκανε εντύπωση.

Πάντως, υπήρξε μια πίεση. Διαβάσαμε ένα διάλογο ανάμεσα στον κ. Άσμουσεν και στον κ. Σαρή, κατά τον οποίο ο κ. Σαρής δήλωσε ότι «δεν δεχόμαστε», ενώ ο κ. Άσμουσεν είπε ότι, σε αυτή την περίπτωση, πάμε σε κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών. Τι θα μπορούσε να κάνει ο κ. Αναστασιάδης;

Αν ο τρόπος να σωθούν οι κυπριακές τράπεζες ήταν να παρέμβουμε με κατάσχεση των καταθέσεων, τότε γιατί να γίνει εν ονόματι της τρόικας και όχι της κυπριακής κυβέρνησης;

Μήπως υπάρχει η σκέψη ότι ο κ. Αναστασιάδης μπορεί να είχε αποδεχτεί, σε προηγούμενες επικοινωνίες και συναντήσεις, αυτή την εξέλιξη; Μήπως το είχε αισθανθεί; Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ελπίζω πως όχι, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω. Εγώ σήμερα βλέπω ότι υπάρχει μια διεθνής κατάσταση, την οποία κυβερνά το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Ακόμα και η μικρή δημοκρατία που είχαμε με την αντιπροσωπευτική, κοινοβουλευτική δημοκρατία, με όλα τα μειονεκτήματα αλλά και την καλύτερη διοίκηση που μπορούσαμε να προσφέρουμε, ουσιαστικά πάει να καταργηθεί, με το να εξαναγκάσουν όλες τις αδύνατες οικονομίες να τις κυβερνήσουν όργανα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Αργότερα, αυτές οι χώρες που σήμερα ευεργετούνται, δεν ξέρω πόσο θα συνεχίσουν να ευεργετούνται αν αυτό το φαινόμενο επιτραπεί να επικρατήσει.

Έχει μέλλον αυτή η Ευρώπη με απειλές, εκβιασμούς και πιέσεις αυτού του τύπου; Μια άλλη Ευρώπη ήταν η απάντηση σε δύο παγκοσμίους πολέμους. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν έβαλαν μυαλό και συνεχίζουν στην ίδια ρότα.

Όχι. Συμφωνώ μαζί σας ότι αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή, αν αυτή η οργή του λαού δε μετατραπεί σε ουσιαστική και αποτελεσματική πίεση, δεν βλέπω μέλλον για, αυτής της μορφής, την Ευρώπη.

Λέτε δηλαδή ότι ο καθένας θα γυρίσει ξανά στο μαγαζάκι του;

Υποχρεωτικά. Θέλω όμως να ελπίζω ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες. Την πρώτη φορά που έγιναν τα μέτρα στην Ελλάδα είχαμε διαδηλώσεις με το «όλοι είμαστε Έλληνες». Αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα δεν ήταν ελληνικό, αλλά ήταν ευρύτερο. Αν αυτό το κίνημα είχε καλλιεργηθεί, ή από εδώ και μπρος καλλιεργηθεί, μπορεί να έχουμε κάποια ελπίδα. Διαφορετικά, φοβάμαι ότι αυτή θα είναι η αρχή του τέλους για την ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Η Κύπρος θα αναζητήσει νέο δάνειο από τη Μόσχα;

Υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις. Οι δικές μου επαφές έδειχναν ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για εξασφάλιση τέτοιων διεξόδων. Διότι και η Ρωσία έχει τα συμφέροντά της στην Μέση Ανατολή και αναζητεί γέφυρες προς αυτή. Παρά το γεγονός ότι οι δικοί μας εθνικοί πόροι, σε ένα βαθμό είναι ανταγωνιστικοί προς τη Ρωσία, υπήρχαν τρόποι συνεργασίας. Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να αποδώσει και από πλευράς δανείων από τη Ρωσία. Όμως, δεν έγιναν οι κατάλληλες διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Άρα η Κύπρος θα μπορούσε να καλύψει το οικονομικό πρόβλημα με ρωσικά κεφάλαια, ώστε να μη φτάσει στη σημερινή εξέλιξη;

Ναι, νομίζω ότι υπήρχαν αυτές οι δυνατότητες. Αυτή η πιθανότητα θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια λογικότερη συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο. Γιατί δεν έγινε αυτό; Υπήρξε παρέμβαση της Ευρώπης προς αυτή την κατεύθυνση;Δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά δεν το αποκλείω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: