Γαλλικό Πρακτορείο «Γιατροί Χωρίς Σύνορα & Διεθνής Αμνηστία επιτίθενται στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των Σύριων προσφύγων»

syrian refhttp://lefteria-news.blogspot.gr

Syrian refugees in Greece face

Doctors Without Borders and Amnesty International lashed out on Thursday at Greece’s treatment of Syrian refugees fleeing their war-ravaged homeland, with many locked up as illegal immigrants or reportedly facing police brutality.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Αμνηστία επιτέθηκαν την Πέμπτη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της στους Σύριους πρόσφυγες που φεύγουν από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο πατρίδα τους και πολλές φορές φυλακίζονται ως παράνομοι μετανάστες ή αναφέρεται ότι αντιμετωπίζουν αστυνομική βαρβαρότητα.

«Υπάρχει μια παντελής έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας και αλληλεγγύης» στην Ελλάδα προς τους Σύριους αιτούντες άσυλο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Willem de Jonge, γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου.

Η Ελλάδα – ένα βασικό σημείο εισόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση – έχει συχνά επικριθεί για τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης, όπου οι παράνομοι μετανάστες κρατούνται παράλληλα με τους αιτούντες άσυλο χωρίς καμία διάκριση.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό από τους περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία αφότου ξέσπασε η σύγκρουση πριν από δύο χρόνια, έχουν περάσει στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει σύστημα υποδοχής (για τους πρόσφυγες), δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις και η δυνατότητα στέγασης είναι μόνο 800 κλίνες για όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο Ιωάννα Κοτσιώνη, μέλος της οργάνωσης.

Ο De Jonge δήλωσε ότι η υγεία των Σύριων προσφύγων, πολλοί από τους οποίους υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα, επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε κέντρα κράτησης, όπου κρατούνται μαζί με τα παιδιά τους.

Οι ΓΧΣ ανέφεραν ότι οι πρόσφυγες που φεύγουν εξαιτίας των συγκρούσεων στην Συρία φτάνουν στην Ελλάδα είτε απο το πέρασμα του ποταμού Έβρου στα βορειοανατολικά σύνορα με την Τουρκία, ή μέσω των νησιών κοντά στις τουρκικές ακτές.

«Στον Έβρο, γνώρισα μια Σύρια μητέρα με δύο μικρά παιδιά, κάτω των 10 ετών. Το μόνο που ζητούσε ήταν να πάει πίσω στην Τουρκία. Βρισκόταν μέσα στο κελί ήδη δύο εβδομάδες», δήλωσε ο de Jonge.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους ΓΧΣ, οι πρόσφυγες από την Συρία αποτελούν το 40% όλων των παράνομων εισερχομένων εγγεγραμμένων στην Ελλάδα για το 2012, που τους καθιστά την δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μετά τους Αφγανούς.

Στην χτυπημένη από την ύφεση Ελλάδα, η αστυνομία δήλωσε ότι συνελήφθησαν 7.500 υπήκοοι Συρίας πέρυσι, ως μέρος μιας συνεχιζόμενης καταστολής της παράνομης μετανάστευσης σύμφωνα με τους ΓΧΣ.

«Σε στρατόπεδα, στην Ιορδανία ή στην Τουρκία, οι συνθήκες υγιεινής μπορεί να είναι δύσκολες … αλλά τουλάχιστον είναι ελεύθεροι να κινούνται”, δήλωσε ο de Jonge.

Το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας έκανε επίσης την Πέμπτη έκκληση για επείγουσα έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς για κακομεταχείριση από την αστυνομία σε ένα κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην Κόρινθο, στην νότια Ελλάδα.
Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε επίσης την περίπτωση μιας Σύριας η οποία παραπονέθηκε για αστυνομική βία, ενώ κρατούνταν σε αστυνομικό τμήμα στην κοντινή πόλη της Τρίπολης.

Μετάφραση: LEFTeria-news

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: