Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη

imageshttp://thehellenicmail.gr

Συνέντευξη του Βίκτωρα Τσιαφούτη, νομικού συμβούλου ΕΚΠΟΙΖΩ, στη Mail.

Υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά της Τρόικα για το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Χαρακτηρίζουν μάλιστα την πρόταση της κυβέρνησης, ως μια γενναιόδωρη προσφορά.

Προφανώς ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους, η Τρόικα και εμείς οι υπόλοιποι. Στη χώρα υπάρχει κυβέρνηση που θα πρέπει να προβεί άμεσα στη λήψη μέτρων, τα οποία πραγματικά θα δώσουν ανάσα στις χιλιάδες υπερχρεωμένες οικογένειες. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, φοβάμαι ότι οι κοινωνικές αναταράξεις που θα προκύψουν θα είναι ραγδαίες και πολύ σοβαρές και τότε δεν θα μπορεί να μαζευτεί η κατάσταση.

Πάντως οι ενστάσεις εστιάζονται και επικεντρώνονται κυρίως στον τομέα της ανακεφαλαιοποίησης, ότι οι ρυθμίσεις θα επηρεάσουν την ανακεφαλαιοποίηση.

Είναι γεγονός ότι το επιχείρημα της ανακεφαλαιοποιησης και του κόστους του οποιουδήποτε μέτρου για τους δανειολήπτες στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, προβάλλεται διαρκώς τα τελευταία δύο χρόνια που έχει ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά κανένας δεν βγαίνει να πει ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ένωση τραπεζών αναφέρεται στο δικό της ποσό η BlackRock αναφέρεται σε άλλο ποσό αλλά παρόλα αυτά δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή, οι τράπεζες από μόνες τους να προβάλλουν το επιχείρημα του κόστους, όταν εμείς οι ίδιοι, δηλαδή η κυβέρνηση και οι επίτροποι που θα οριστούν, δεν έχουν από μόνοι του ελέγξει ποιο θα είναι επιτέλους αυτό το κόστος. Το οποιοδήποτε κόστος, όποιο και αν είναι αυτό, είτε είναι ένα ή πέντε, έξι δισεκατομμύρια, υπάρχει τρόπος να καλυφθεί εάν μειωθούν οι αμοιβές όλων των στελεχών και τα μπόνους, γιατί δεν έχει υπάρξει μείωση όλα αυτά τα χρόνια, ενδεχομένως να καλυφθούν κονδύλια και από εκεί αλλά και από άλλες σπατάλες του τραπεζικού χώρου. Οι τράπεζες κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση τα τελευταία 20 χρόνια, παραβιάζουν τη νομοθεσία και τις δικαστικές αποφάσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: