Μειώνουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και αυξάνουμε τη δαπάνη για τα γραφεία τελετών

αρχείο λήψηςhttp://thehellenicmail.gr

Συνέντευξη του Κώστα Λουράντου, Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, στη Mail

Φαίνεται ότι υπάρχει τρομακτική έλλειψη φαρμάκων ακόμα και σε βασικά φάρμακα, σε παυσίπονα. Γιατί υπάρχει αυτή η έλλειψη;

Ο ΕΟΦ και το κράτος αποδίδει την έλλειψη στις εξαγωγές. Σε ένα μέρος έχουν δίκιο. Όμως, δεν μπορούν να εξηγήσουν ένα πολύ απλό πράγμα. Πώς είναι δυνατό από 1,2 δισ. οι εξαγωγές, να έχουν πέσει στα 450 εκατ. και οι ελλείψεις των φαρμάκων να έχουν διπλασιαστεί; Άρα λοιπόν, δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι, δυστυχώς, η βιομηχανία και κυρίως οι μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, που εισάγουν φάρμακα εδώ, δίνουν με το σταγονόμετρο τα φάρμακά τους στις φαρμακαποθήκες, οι οποίες είναι ουσιαστικά ο μεσάζων, μεταξύ των εταιριών και των φαρμακείων. Έχω στα χέρια μου γύρω στα 100 τιμολόγια από εταιρίες που έχουν τιμολογήσει φάρμακά τους, σε όλες τις φαρμακαποθήκες. Θα δείτε πάνω στο τιμολόγιο 1 κομμάτι, 3 κομμάτια, 5 κομμάτια, 12 κομμάτια, 4 κομμάτια. Τι σημαίνει αυτό; Είναι δυνατόν η εταιρία να τιμολογεί στις φαρμακαποθήκες μόνο 4 κομμάτια, μόνο 5 κομμάτια, για να εξυπηρετηθούν 500 φαρμακεία; Δηλαδή θα κόψουν ένα κουτί σε 500 κομματάκια; Αυτά τα πράγματα είναι αθλιότητα. Να σταματήσουν να λένε μπούρδες. Οι μεγάλες ελλείψεις που υφίστανται αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά, υφίστανται από την κακή τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης και από την ανασφάλεια που έχουν οι εταιρίες απέναντι σε ένα κράτος που καταρρέει και σε έναν ΕΟΠΥΥ που ουσιαστικά δεν υφίσταται. Αυτή είναι η αλήθεια.

Η έλλειψη προκύπτει, επειδή έχουν πέσει οι τιμές των φαρμάκων;

Δύο πράγματα. Πρώτον, οι εταιρίες θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι ένα επισφαλές κράτος. Μπορώ να σας πω ότι αν ήμουν στη θέση τους, το ίδιο θα έκανα. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι όταν το βιάγκρα από τα 40 ευρώ έχει πέσει στα 20 ευρώ, και έχει παραδεχτεί ο κ. Σαλμάς ότι είναι λάθος, δεν μπορείς να το βρεις. Έτσι, έχει κάνει και άλλα λάθη, άλλων εταιριών. Αν μιλήσετε με εταιρίες θα σας πουν ότι φάρμακά τους έχουν τιμολογηθεί στη μισή τιμή από αυτή που υπήρχε πριν 20-25 μήνες. Σταμάτησαν να έρχονται ορφανά φάρμακα στην Ελλάδα.

Τι εννοείτε ορφανά φάρμακα;

Φάρμακο για το οποίο δεν υπάρχει αδελφό φάρμακο, δηλαδή φάρμακο που να το αντικαθιστά. Η Aktelion είναι μια εταιρία που έφυγε από την Ελλάδα. Πήρε δύο φάρμακά της, το ένα για τη νόσο Γκοσέ και το άλλο για την πνευμονική υπέρταση, και δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Τι άμυνες έχει ο πολίτης;

Καμία άμυνα δεν έχει ο πολίτης. Εγώ δε ρίχνω τα βάρη στον ΕΟΦ. Τα ρίχνω όμως σε ένα κράτος που οφείλει να έχει την υγεία στην κορυφή των υποχρεώσεών του. Δυστυχώς, δεν είναι ούτε καν στη μέση των υποχρεώσεών του. Αυτή είναι η αλήθεια.

Έχετε δηλώσει ότι μπορεί να πέσει η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά θα αυξηθεί μια άλλη δαπάνη, αυτή των γραφείων τελετών.

Το είπα. Και θα πω ακόμη ότι δεν είναι πάντα καλό όταν πέφτει η φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τα φάρμακα που είναι ικανά να αντιμετωπίσουν κάποιες, ειδικά, πολύ σοβαρές ασθένειες. Γι’ αυτό και πέφτει. Να πω ακόμα ότι πριν λίγο καιρό, το έλκος του δωδεκαδακτύλου και του στομάχου, ήταν στην πρώτη γραμμή των εγχειρήσεων, πριν 15 χρόνια. Κάθε άνθρωπος είχε και μια τέτοια εγχείρηση. Σήμερα, με τα αντιελκοτικά που βγήκαν, δεν υφίσταται πλέον αυτή η εγχείρηση. Τι σημαίνει αυτό; Μειώθηκε η νοσοκομειακή δαπάνη, η οποία ήταν τεράστια.

Λέτε ότι μειώνουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και αυξάνουμε άλλες δαπάνες.

Έτσι. Και μου κάνει και σοβαρή πολιτική η κυβέρνηση; Ντροπή. Εγώ δεν έχω τίποτα μαζί τους. Από αυτή προέρχομαι, ή από ένα μέρος αυτής. Αλλά διαφωνώ με αυτά που κάνει.

One Trackback to “Μειώνουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και αυξάνουμε τη δαπάνη για τα γραφεία τελετών”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: