Πάρε κόσμε Εθνικά Πάρκα!

13qatarΌσο περνάει ο καιρός, φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι ο πραγματικός πλούτος της χώρας μας, που είναι ασφαλώς η μοναδική φυσική της φυσιογνωμία, αλλάζει χέρια και προφανώς και όρους χρήσης. Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων και η νήσος Οξειά απλώνονται στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, λίγο έξω από τις εκβολές του Αχελώου. Είναι μικρά, άγρια νησιά που σκεπάζονται από θαμνώδη βλάστηση, η οποία περιλαμβάνει πολλά σπάνια φυτά, και αποτελούν καταφύγιο πολλών ειδών της ορνιθοπανίδας. Στην Οξειά φυτρώνει η φριτιλάρια Fritillaria thessala ionica, στενότοπο ενδημικό που δεν φυτρώνει πουθενά αλλού στον κόσμο. Όλα τα άλλα νησάκια αποτελούν σημαντικό βιότοπο για τα αρπακτικά πουλιά, όπως φιδαετοί, σπιζαετοί, πετρίτες και όρνια, αλλά και για πολλά κητώδη (δελφίνια, φάλαινες) που κυνηγάνε στα νερά τους. 
Όλα τα νησιά ανήκουν σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα το οποίο ονομάζεται “Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων”. Πρόκειται δηλαδή για Εθνικό Πάρκο, βιότοπο Natura και βιότοπο Corine, μαζί, ενώ το Ελληνικό κράτος (;) έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του. Εδώ και μια εβδομάδα έξι νησάκια των Εχινάδων και η Οξειά ανήκουν στον εμίρη του Κατάρ, έναντι 8,5 περίπου εκατ. ευρώ. Δυστυχώς, φαίνεται ότι είμαστε καταδικασμένοι να γίνουμε κάτι μεταξύ Νιγηρίας και Ταϋλάνδης. Σε όποια περιοχή δεν μπορούμε να χτίσουμε, απλά θα εξορύξουμε. Των Εθνικών Πάρκων συμπεριλαμβανομένων. Σημειώνουμε απλά την κατατοπιστική ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, αναφορικά με το νομικό καθεστώς προστασίας των νησιών και ας μην είμαστε κακόπιστοι. Ας ελπίσουμε ότι ο εμίρης θα χτίσει ένα μαντρί, θα βάλει τα μελίσσια του και θα κοιτάει με τα κυάλια του τα πουλιά…
“Η νήσος Οξειά και το σύμπλεγμα Εχινάδων νήσων βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, Κάτω Ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων (ΚΥΑ 22306/ΦΕΚ 477/31.5.2006) και συγκεκριμένα στη ζώνη Προστασίας Φύσης (ΠΦ)4, όπου επιτρέπονται οι εξής χρήσεις:
1. Η γεωργία στις υφιστάμενες κατά την έκδοση της Κοινής υπουργικής απόφασης 1319/1993 (ΦΕΚ 755Β) ελαιοκαλλιέργειες.
2. Η βόσκηση και οι παραδοσιακές εγκαταστάσεις εσταυλισμού μέχρι την εκπόνηση και έγκριση μελέτης βοσκοϊκανότητας. Ο τρόπος κατασκευής των εγκαταστάσεων και η αισθητική ένταξη τους στο περιβάλλον καθορίζεται από τη μελέτη βοσκοϊκανότητας.
3. Η μελισσοκομία.
4. Η κατασκευή υποδομής στις ακτές για την εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργειών.
5. Η ήπια αναψυχή για ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Για το νησιωτικό σύμπλεγμα, απαιτείται η εκπόνηση ειδικής μελέτης προκειμένου να τεκμηριωθεί η έκταση, οι όροι δόμησης και η υποδομή στην οποία θα αναπτυχθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ήπια αναψυχή σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος και η έκδοση σχετικού Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης.
6. Η εγκατάσταση υποδομής για την εξυπηρέτηση των επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως μικρή αγροτική κατοικία επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ., αποθήκες φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ., κλπ. Η δόμηση επιτρέπεται με τους όρους που αναφέρονται στην παρ. Α2.6 του παρόντος άρθρου.
7. Για τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες ορίζονται κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας τα δέκα (10) στρέμματα.
Δαυίδ-Δημήτρης Κουτσογιαννόπουλος
Advertisements

2 Σχόλια to “Πάρε κόσμε Εθνικά Πάρκα!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: