Νταβός 2013: νέα οπτική για τη γεωργία ή παλιά νέα για τους γεωργούς;

photo-16http://oikotrives.wordpress.com

Η έκθεση του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ «Νέα οπτική για τη γεωργία» συνέπεσε µε την ετήσια συνάντηση στο Νταβός. Σύµφωνα µε αυτή αναγνωρίζεται ότι τα 500 εκ. µικροκαλλιεργητές ανά τον κόσµο: υποστηρίζουν 2 δις ανθρώπους, αποτελούν το 97% των αγροτικών εκµεταλλεύσεων παγκοσµίως και παράγουν τροφή για περίπου το 70% του παγκόσµιου πληθυσµού. Η έκθεση τονίζει τη σπουδαιότητα της «συνεργατικής δράσης» µε τους µικροκαλλιεργητών στο πεδίο της διατροφικής ασφάλειας, της οικονοµικής ευκαιρίας και της περιβαλλοντικής βιωσιµότητας.

Σε αντίθεση µε µια οπτική του παρελθόντος που αντιµετώπιζε απαξιωτικά τους µικροκαλλιεργητές, σήµερα αντιµετωπίζονται ως οι «φορείς της αλλαγής» και ο «καταλύτης» στη γεωργική µεταρρύθµιση. Τα προγράµµατα που απευθύνονται στους µικροκαλλιεργητές µπορούν να υλοποιηθούν µέσα από συνεργασίες µε επενδυτές του ιδιωτικού τοµέα, κυβερνήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Με την παροχή σωστών κινήτρων, αυτά µπορούν να εξελιχθούν από τοπικό σε εθνικό επίπεδο, να συντελέσουν στη µείωση της φτώχειας και στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Το ερώτηµα που τίθεται όµως είναι εάν όλα όσα περιγράφονται στην έκθεση αυτή αποτελούν πραγµατικά µια νέα οπτική. Παρόλο που όλες οι δράσεις αναφέρονται σε µικροκαλλιεργητές είναι σαφές ότι η γεωργική βιοµηχανία (agribusiness) είναι αυτή που κυριαρχεί στην οπτική της γεωργικής µεταρρύθµισης. Με τους όρους που τίθενται από τις 28 µεγάλες συνεργαζόµενες εταιρείες (Cargill, DuPont, CocaCola κ.ά.) που καθοδηγούν αυτή την πρωτοβουλία, είναι αµφίβολο αν µπορούν οι µικροκαλλιεργητές να ανταποκριθούν. Ακόµα η διατροφική ασφάλεια και η µείωση της φτώχειας προσεγγίζονται µέσα από οπτικές προσανατολισµένες στην αγορά σε αντίθεση µε τη γεωργία της βιωσιµότητας.

Παρόλες τις προσπάθειες για την ανάδειξη των µικροκαλλιεργητών σε βασικούς παράγοντες στη µείωση της φτώχειας και της παγκόσµιας πείνας, αυτό που πραγµατικά χρειάζεται είναι δράση για τα δικαιώµατά τους στη γη και υποστήριξη για να σταθούν απέναντι στους δυνατούς «εταίρους» του αγροδιατροφικού τοµέα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: