Oskar Lafontaine και Δημήτρης Τσουκαλάς μίλησαν σε μεγάλη εκδήλωση στη Μαδρίτη με τίτλο «Χτίζοντας την Αριστερά»

3Σε εκδήλωση που διοργάνωσε στις 2 Μαρτίου του 2013 στο Ateneo της Μαδρίτης, η Πλατφόρμα Ανεξάρτητων Ισπανών Σοσιαλιστών «Χτίζοντας την Αριστερά» συμμετείχε ως ομιλητής ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ και Μέλος της Γραμματείας του «ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ» Δημήτρης Τσουκαλάς.
Μεταξύ των κύριων ομιλητών ήταν επίσης ο Oskar Lafontaine από το κόμμα «Die Linke», η Yolanda Diaz από το κόμμα «Alternativa Galega de Esquerda», ο Carlos Martinez και η Noelia Sanchez από την Πλατφόρμα των Ανεξάρτητων Ισπανών Σοσιαλιστών «Χτίζοντας την Αριστερά».


Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν να στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους αντινεοφιλελεύθερους Iσπανούς σοσιαλιστές δείχνοντάς τους ένα δρόμο που οδηγεί σε μια ευρύτερη συμμαχία με την Ενωμένη Αριστερά και άλλες αριστερές δυνάμεις.
Η εμπειρία των Γερμανών και των Ελλήνων σοσιαλιστών έχει υψηλή συμβολική σημασία για τους Ισπανούς, καθώς καταδεικνύει ότι δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και δυνατή μια τέτοια προοπτική.
Κατά την ομιλία του ο Δημήτρης Τσουκαλάς σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας οξύτατης πολιτικοοικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής, αξιακής και ηθικής κρίσης που οφείλεται σε ένα στρεβλό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης στηριγμένο στη διαπλοκή των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και τραπεζών και την σύμφυση του πολιτικού συστήματος με τις οικονομικές ελίτ. Η κρίση αυτή που δεν είναι μόνον ελληνική αλλά έχει πανευρωπαϊκή διάσταση, οξύνεται μετατρεπόμενη σε ανθρωπιστική τραγωδία, από τις πολιτικές επιλογές της μνημονιακής συγκυβέρνησης που επέβαλλε η τρόικα των δανειστών.
Στο πλαίσιο αυτό στελέχη που προέρχονταν από δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου που εξέφραζε κάποτε το ΠΑΣΟΚ, ίδρυσαν το «Ενωτικό Μέτωπο», ένα ενωτικό πολιτικό ρεύμα που από το 2011, συνέβαλε αποφασιστικά στη συμμαχία δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, γνήσιων σοσιαλιστών, δημοκρατών πολιτών, κινηματικών συλλογικοτήτων και αντιμνημονιακών δυνάμεων διαφορετικών πολιτικών καταβολών.
Όλες αυτές οι δυνάμεις συναποτέλεσαν το συλλογικό πολιτικό υποκείμενο εκπροσώπησης ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Ε.Κ.Μ που σηματοδοτεί μια σειρά εσωτερικών διεργασιών συνέβαλαν στην ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας και στην πεποίθηση μεγάλου μέρους του κόσμου ότι το σχήμα αυτό μπορεί να κυβερνήσει. Γι αυτό και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Ε.Κ.Μ, από ένα κόμμα του 4,6% που συγκέντρωνε ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α, εκτινάχθηκε στο εκπληκτικό ποσοστό του 26,89% και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Μόνο με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με πυρήνα τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ και ηγέτη τον Πρόεδρο της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα, μία κυβέρνηση που θα αποτελέσει τον αντίποδα της Κυβέρνησης του Μνημονίου και των τραπεζιτών, θα καταστεί εφικτή η προοπτική εξόδου από την κρίση. Μια κυβέρνηση που θα έχει στόχο την ανάσχεση της περαιτέρω κατεδάφισης του Κοινωνικού Κράτους, την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, την προώθηση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού μοντέλου ανάπτυξης. Μια κυβέρνηση που θα καταδείξει ότι η Ελλάδα από πειραματόζωο νεοφιλελεύθερων πρακτικών, θα γίνει ο εφιάλτης του συστήματος και παράδειγμα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για το πώς μια μικρή χώρα μπορεί να σπάσει τα δεσμά της».
Τέλος, κατά την επίσκεψή τους στην Μαδρίτη, ο Oskar Lafontaine και ο Δημήτρης Τσουκαλάς, έδωσαν συνέντευξη τύπου καθώς και αποκλειστική συνέντευξη στην «El Pais».

1

2

3

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: