Δ.Παπαδημούλης στην Ελευθεροτυπία:Στρατηγική διχασμού ακολουθεί η κυβέρνηση.Εξαπτέρυγο της ΝΔ ο Βενιζέλος

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και τον δημοσιογράφο Σπ.Κάραλη παραχώρησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης: 

papadim-thumb-medium (1)Έχετε συμμετάσχει στην Επιτροπή της Βουλής για τη Ζίμενς και έχετε μεγάλη εμπειρία στα θέματα που αφορούν τη διαφάνεια. Θα έχει την ίδια κατάληξη με τις άλλες επιτροπές και αυτή που ασχολείται τώρα με  τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ;

Δυστυχώς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, όπως και στο σκάνδαλο της Siemens έτσι και σε αυτό της λίστας Λαγκάρντ, επιδιώκουν τη συγκάλυψη γιατί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Η σκανδαλώδης κάλυψη της φοροδιαφυγής και της ασυλίας των ισχυρών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απλώς με τη βοήθεια κάποιας εξεταστικής ή προκαταρκτικής επιτροπής ή με την φιλοτιμία κάποιων βουλευτών ή δικαστικών. Η λίστα Λαγκάρντ είναι ένα μόνο μικρό δέντρο στο δάσος του προβλήματος της διαπλοκής.  Για ν’ αντιμετωπιστεί, απαιτούνται δομικές αλλαγές, που με τη σειρά τους προϋποθέτουν μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει εισπράξει ακόμη ούτε ένα ευρώ απ’ αυτή τη λίστα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι υιοθετεί τη ρητορική της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση θα εμμείνει στην στρατηγική της έντασης. Δημιουργούνται κίνδυνοι για τις δημοκρατικές ελευθερίες;

Η Ν.Δτελευταία, αφήνει στην άκρη τη μάσκα του φιλελεύθερου κεντρώου κόμματος και επιχειρεί μια συντεταγμένη δεξιά στροφή, υιοθετώντας μια ακραία και συκοφαντική αντι-ΣΥΡΙΖΑ ατζέντα, με μετεμφυλιακού ύφους ανακοινώσεις. Για  να συσπειρώσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της που στράφηκαν στη Χρυσή Αυγή. Για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες, απομακρύνοντας το δημόσιο διάλογο από την αδιέξοδη και καταστροφική οικονομική πολιτική που ακολουθεί.

Η κυβέρνηση ακολουθεί μια επικίνδυνη για τη δημοκρατία στρατηγική έντασης και διχασμού.  Όχι μόνο δεν ακολουθούμε αυτόν τον επικίνδυνο κατήφορο, αλλά εργαζόμαστε για την ανατροπή του, προτάσσοντας τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

 

Γίνεται συνεχώς λόγος από πλευράς ΝΔ περί διγλωσσίας στον ΣΥΡΙΖΑ με ποικίλες αφορμές κάθε φορά. Εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός εντός του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια εκφώνηση;

Η προπαγάνδα και οι σχετικές επιθέσεις της Ν.Δ. εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έχουν συνήθως τόση σχέση με την «αλήθεια» όση και ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Μέσα από το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα, επιδιώκουμε με δημοκρατία και διάλογο, να υπερβούμε και υπαρκτές αδυναμίες. Στην πορεία προς την ολοκλήρωση της ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, επιδίωξή μας είναι η συναίνεση που δεν βλάπτει τη δημοκρατική έκφραση, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στη δράση. Για να δίνουμε ολοένα και καλύτερα ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο που μας παρακολουθεί και έχει στηρίξει σε μας τις ελπίδες του για ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής των Μνημονίων.

 

Παρατηρείται στασιμότητα στα εκλογικά ποσοστά του κόμματος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.  Μήπως έχει «πιάσει ταβάνι» ο ΣΥΡΙΖΑ ;

Οι τελευταίες πέντε δημοσκοπήσεις, οι οποίες, περιέργως, δεν έτυχαν της αναμενόμενης προβολής από τα περισσότερα ΜΜΕ, δίνουν όλες οριακό έστω προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Τα ίδια ΜΜΕ ένα μήνα πριν μιλούσαν για «θεαματική ανατροπή» σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνεται στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, οι πολίτες στρέφονται προς το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ως την πολιτική δύναμη που μπορεί να βάλει τέλος στον κατήφορο που οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης. Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες που απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική, απαιτούν από εμάς ένα πιο ολοκληρωμένο και πειστικό πρόγραμμα. Το στοίχημά μας είναι διπλό: εναλλακτικό, αριστερό και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα και γρήγορη, ουσιαστική μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα με δημοκρατία, διάλογο και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.

Είναι έτοιμος να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από αυτούς που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ανταποκριθεί στην πρόκληση του 27% αλλά και στις μεγαλύτερες προκλήσεις που έρχονται και δεν θα αργήσουν. Έχει κάνει τεράστια προσπάθεια και έχει φτάσει σε ένα επαρκές επίπεδο προετοιμασίας. Το πρόγραμμά μας μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας κυβέρνησης των κοινωνικών προοδευτικών δυνάμεων, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζουμε και εντείνουμε την διαρκή προετοιμασία μας σε επαφή με την κοινωνία.

 

Κάνετε λόγο για κυβέρνηση Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν τα περιθώρια στις σημερινές συνθήκες με τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς για τη συγκρότηση μιας  τέτοιας κυβέρνησης;

Ασφαλώς και υπάρχουν γιατί τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και στην κοινωνία και στην πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατάφερε έως τώρα, με τη συνεπή του στάση, μέσα και έξω από τη Βουλή, να μετουσιώσει την αντιμνημονιακή αγανάκτηση σε ισχυρό πολιτικό ρεύμα και εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Προφανώς και ένα κόμμα της Αριστεράς έχει ταξικό πρόσημο και προσπαθεί να συνδέσει την καθημερινή πολιτική δουλειά και το προγραμματικό του λόγο με το όραμά του. Απευθυνόμαστε πρωτίστως στα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους ανέργους, τον κόσμο της εργασίας, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τα μεσαία στρώματα που εξοντώνονται, τους ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού και τη νέα γενιά που της κλέβουν το δικαίωμα στο όνειρο. Τους καλούμε να μας ακολουθήσουν στο δύσκολο δρόμο, όχι της διαχείρισης της κρίσης αλλά του δημοκρατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Με βάση το πρόγραμμά μας και την εντολή της κάλπης, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κερδίσει τις εκλογές θα δώσει κυβέρνηση στον τόπο, επιδιώκοντας και τις απαραίτητες συμμαχίες.

 

Σε αυτήν την προσπάθεια θα βλέπατε να συμμετέχουν και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

Όχι, χωρίς να υποτιμώ τις δυσκολίες, καθώς κάθε ελπιδοφόρος τοκετός έχει και τις οδύνες του. Δεν πιστεύω στις βιαστικές, ευκαιριακές πολιτικές “μεταγραφές”. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πρωτίστως να κερδίσει τις συνειδήσεις των πολιτών και να ενισχύσει στην πράξη τη συσπείρωση των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς. Είναι πολύ πιθανόν να είμαστε οι νικητές των επόμενων εκλογών. Θα επιδιώξουμε φυσικά να έχουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη δύναμη. Όμως, ακόμη κι αν έχουμε αυτοδυναμία, θα επιδιώξουμε, με βάση το πρόγραμμά μας και την αναζήτηση αξιόπιστων προσώπων και πέραν ημών, ευρύτερες συμμαχίες. Στόχος η δημιουργία μιας πιο ισχυρής κυβέρνησης πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας με κορμό την Αριστερά και με χαρακτηριστικά εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας.

 

Το ιδρυτικό συνέδριο κρίνεται καθοριστικό για τη συνέχεια του εγχειρήματος μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Με δεδομένες τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό, πολλοί ανησυχούν ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιπαραθέσεις όσο θα πλησιάζει ο χρόνος του συνεδρίου. Συμμερίζεστε αυτές τις ανησυχίες;

Συγκροτούμε ένα αριστερό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό αλλά και αποτελεσματικό κόμμα όπως απαιτεί ο κόσμος που μας έδωσε το 27%. Ο πλουραλισμός και η πολυφωνία ήταν ανέκαθεν η δύναμη της δικής μας Αριστεράς και η δυσκολία σύνθεσης η αδυναμία της.

Οφείλουμε όμως να αφήσουμε πίσω τις αδυναμίες και τις “παιδικές ασθένειες” του παρελθόντος. Δεν υπάρχει πια  η πολυτέλεια της εσωστρέφειας, ή του “όχι” χωρίς εναλλακτική πρόταση. Συγκροτούμε ένα κόμμα ανοιχτό στην ανάλυση, που θα συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις και θα τις ενοποιεί προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων που υπηρετεί. Ο νέος ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα είναι σύγχρονος, δημοκρατικός αλλά και ενιαίος. Όχι  πολλά κόμματα στη συσκευασία του ενός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: