Guardian: Πανικός στα ελληνικά φαρμακεία, καθώς εκατοντάδες φάρμακα εξαντλούνται

ΦάρμακαΜετάφραση: LEFTeria-news

Οι φαρμακευτικές εταιρείες κατηγορούνται ότι έκοψαν τις προμήθειες λόγω των χαμηλών κερδών και των απλήρωτων οφειλών.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σοβαρή έλλειψη φαρμάκων εν μέσω ισχυρισμών ότι οι φαρμακευτικές πολυεθνικές έχουν σταματήσει τις αποστολές προς τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και τις ανησυχίες ότι τα φάρμακα θα εξάγονται από μεσάζοντες, γιατί οι τιμές είναι υψηλότερες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκατοντάδες φάρμακα παρουσιάζουν έλλειψη και η κατάσταση χειροτερεύει, σύμφωνα με την ελληνική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων. Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει μια λίστα με περισσότερες από 50 φαρμακευτικές εταιρείες που κατηγορεί ότι σταμάτησαν ή σχεδιάζουν να σταματήσουν τις προμήθειες φαρμάκων λόγω των χαμηλών τιμών στην χώρα.

Περισσότερα από 200 φάρμακα επηρεάζονται, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για αρθρίτιδα, ηπατίτιδα C και υπέρταση, υποχοληστερολαιμικούς παράγοντες, αντιψυχωτικά, αντιβιοτικά, αναισθητικά και ανοσοτροποποιητές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του εντέρου.

Ξεχωριστά, ανακοινώθηκε την Τρίτη ότι ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός περικόπτει την παροχή αίματος στην Ελλάδα επειδή η χώρα δεν είχε πληρώσει τις οφειλές της, στην ώρα τους.

Φαρμακοποιοί στην Αθήνα περιγράφουν χαοτικές σκηνές με απελπισμένους πελάτες να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να ψάξουν για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που τα νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να διανέμουν.

Ο κατάλογος της κυβέρνησης περιλαμβάνει ορισμένες από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, όπως η Pfizer, Roche, Sanofi, GlaxoSmithKline και AstraZeneca. Η Pfizer, Roche και Sanofi δήλωσαν οτι μερικά προϊόντα είχαν παρακρατηθεί. Η GSK και η AstraZeneca αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς.

«Οι εταιρείες σταμάτησαν αυτές τις προμήθειες, διότι η Ελλάδα δεν είναι επικερδής για αυτούς και ανησυχούν ότι τα προϊόντα τους θα πρέπει να εξαχθούν από εμπόρους σε άλλες πλουσιότερες χώρες μέσω του παράλληλου εμπορίου, καθώς η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων στην Ευρώπη,» δήλωσε ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, ο πρόεδρος της Ελληνικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η ρυθμιστική αρχή έχει διερευνήσει 13 φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν μειώσει τις προμήθειες και παρέδωσε τα ονόματα των οκτώ στο υπουργείο υγείας, ώστε να μπορέσει να τους επιβληθεί πρόστιμο. Ο Τούντας δεν αποκάλυψε τα ονόματα των εταιρειών, λέγοντας ότι αυτή είναι ευθύνη του υπουργείου υγείας, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν “μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες”.

Το όργανο που εκπροσωπεί τους φαρμακοποιούς, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, επιβεβαίωσε τις ελλείψεις. «Θα έλεγα ότι οι προμήθειες έχουν μειωθεί κατά 90%», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Καραγεωργίου.

«Οι εταιρείες εξασφαλίζουν να έρχονται φάρμακα που και που, για να αποφύγουν την ποινική δίωξη. Όλοι είναι πραγματικά φοβισμένοι. Οι πελάτες μου λένε ότι φοβούνται ότι θα να χάσουν την πρόσβαση στην φαρμακευτική αγωγή εντελώς.» Δήλωσε, επίσης, ότι πολλοί ανησυχούν ότι η ασφαλιστική κάλυψη θα στεγνώσει.

“Περίπου 300 φάρμακα βρίσκονται σε ανεπάρκεια και περιλαμβάνονται καινοτόμα φάρμακα, φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο και για άτομα που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη”, είπε ο Καραγεωργίου.

“Είναι ντροπή. Η κυβέρνηση είναι πανικοβλημένη και οι πολυεθνικές σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και το θέμα του παράλληλου εμπορίου, διότι οι χονδρέμποροι μπορούν να πωλούν νόμιμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε υψηλότερη τιμή”.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος δήλωσε ότι η εικόνα έχει περισσότερες αποχρώσεις. Ο πρόεδρός της, Κωνσταντίνος Φρούζης, είπε ότι υπήρξαν “πιθανώς πολύ λίγες επιχειρήσεις” που δεν προμήθευσαν την ελληνική αγορά και μόνο για πολύ συγκεκριμένα προϊόντα – «οι λόγοι είναι ένας συνδυασμός των χαμηλών τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα και του απλήρωτου χρέους από το κράτος», είπε.

Στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, οι φαρμακοποιοί λένε ότι συγκλονίζονται συχνά από ανθρώπους που προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν φάρμακα που σώζουν ζωές. Ταλαντευόμενοι μεταξύ οργής ​​και απελπισίας, οι πελάτες ικετεύουν τους φαρμακοποιούς να τους δώσουν τα φάρμακα, τα οποία συχνά δεν έχουν σε απόθεμα.

«Ουρές σχηματίζονται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν εφημερεύεις», δήλωσε ο Καραγεωργίου, ο οποίος εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. «Και όταν τα φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα, το οποίο συμβαίνει συχνά, οι άνθρωποι γίνονται πολύ επιθετικοί. Εφημερεύω απόψε και ξέρω ότι θα μου ουρλιάζουν και θα φωνάζουν, αλλά υπό αυτές τις περιστάσεις, το καταλαβαίνω. Έχουμε φτάσει σε τραγικό σημείο».

Τα Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία στην Ελλάδα οφείλουν στις φαρμακευτικές εταιρείες περίπου € 1,9 δισ., ένα χρέος που χρονολογείται από το 2011, με τις εταιρείες να αναμένουν πληρωμές € 500 εκ. αυτόν τον μήνα.

Ορισμένες εταιρείες παραδέχθηκαν ότι δεν παρέχουν κάποια φάρμακα.

Σύμφωνα με τον κατάλογο της κυβέρνησης, η Pfizer δεν παρείχε ή δεν θα παρέχει 16 φάρμακα. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας διαφώνησε με το άθροισμα, αλλά επιβεβαίωσε ότι τέσσερα φάρμακα αποσύρθηκαν «επειδή υπήρξαν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις και λόγω της κατάστασης του παράλληλου εμπορίου [μεταπώλησης] στην χώρα».

Τα προϊόντα είναι οι δύο θεραπείες λευχαιμίας Zavedos και Aracytin, που αποσύρθηκαν το προηγούμενο έτος, το αναλγητικό Neurontin και η θεραπεία για την επιληψία Epanutin, τα οποία αποσύρθηκαν τον περασμένο μήνα.

Η Roche τόνισε ότι δεν είχε σταματήσει τις παραδόσεις φαρμάκων στην Ελλάδα, αλλά είπε ότι είχε παρακρατήσει τις προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία, που οφείλουν στην εταιρεία € 200 εκ.. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Daniel Grotsky, δήλωσε: «Επιμένουμε ότι [τα δημόσια νοσοκομεία] πρέπι να εκπληρώσουν τις συμβάσεις τους και αυτό είναι κάτι που κάνουμε σε οποιαδήποτε χώρα … Παρακράτούμε τα φάρμακα, μέχρι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.»

Η Roche δεν μπορούσε να πει πόσα νοσοκομεία επλήγησαν, αλλά είπε ότι εξακολουθεί να προμηθεύει τα δημόσια νοσοκομεία με “κρίσιμα φάρμακα”, τα οποία περιλαμβάνουν την θεραπεία για τον ιό HIV και τις μεταμοσχεύσεις. Ο Grotsky δήλωσε ότι οι ασθενείς θα μπορούν ακόμη να παίρνουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία.

Η Αγγελική Αγγελή, εκπρόσωπος της Sanofi Ελλάδας, είπε ότι προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία με φάρμακα που θεωρούνται σωτήρια, μοναδικά ή αναντικατάστατα. “Τα μη-μοναδικά προϊόντα παρέχονται με βάση τις εκκρεμείς υποχρεώσεις των νοσοκομείων και τις κατάστασεις των ληξιπρόθεσμων”, είπε. Μη μοναδικά προϊόντα είναι τα φάρμακα για τα οποία είτε υπάρχει ένα γενόσημο, ή συνιστάται μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή από τις κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας.

Μας δήλωσε ότι τα περισσότερα φάρμακα της Sanofi που βρίσκονται στην λίστα της κυβέρνησης διατίθενται στην αγορά με την “εξαίρεση μια-δυο περιπτώσεων, όπου υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις”.

Η GSK Ελλάδας είπε ότι ποτέ δεν είχε σταματήσει την παροχή οποιουδήποτε προϊόντος στην ελληνική αγορά. «Αυτή είναι μια κοινή απόφαση που ελήφθη όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε εταιρικό επίπεδο. Επίσης, η GSK έχει διατηρήσει την απρόσκοπτη παροχή στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία με όλα τα προϊόντα της, ανεξάρτητα από τα συσσωρευμένα χρέη,» δήλωσε η εταιρεία.

Η Vanessa Rhodes, της AstraZeneca, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είχε σταματήσει την παροχή οποιοδήποτε από τα φάρμακά της στην Ελλάδα. «Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται. Επιπλέον, έχουμε το «απευθείας-στο-φαρμακείο» ένα συστήμα εφοδιασμού έκτακτης ανάγκης, στην περίπτωση που στα φαρμακεία εξαντληθεί κάποιο από τα προϊόντα μας.»

Η Ζέτα Χατζηαντωνίου, της Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα, τόνισε ότι «η ΒΙ δεν έχει σταματήσει οποιαδήποτε από τις προμήθειες φαρμάκων στην Ελλάδα στον τομέα της λιανικής και στο δημόσιο τομέα». Η Novartis ανακοίνωσε ότι δεν είχε διακόψει τις προμήθειες στην Ελλάδα.

Η φαρμακευτική βιομηχανία λέει ότι πολλές ελλείψεις υπάρχουν λόγω των προϊόντων που εξάγονται μέσω του παράλληλου εμπορίου και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις τιμές των φαρμάκων στο σύνολο τους. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ το εμπόριο και η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων επιτρέπεται.

Έτσι, για παράδειγμα, ενώ μια φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να πουλήσει ένα φάρμακο σε ένα χονδρέμπορο ή τον φαρμακοποιό στην Ελλάδα, ο χονδρέμπορος ή ο φαρμακοποιός μπορεί να πωλήσει αυτά τα φάρμακα σε χονδρεμπόρους και σε άλλες χώρες. Παράλληλα οι έμποροι το κάνουν αυτό για να κερδίσουν χρήματα απο τις διαφορές τιμών μεταξύ των χωρών.

«Η κυβέρνηση πρέπει να διορθώσει αυτές τις λάθος τιμές για να αποφευχθεί η αύξηση των εξαγωγών. Οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι 20% φθηνότερες από τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπη«, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φρούζης, ο οποίος είναι και γενικός διευθυντής της Novartis στην Ελλάδα.

Ο κλάδος θέλει το υπουργείο Υγείας να φτιάξει ένα νέο σύστημα τιμολόγησης, ώστε η Ελλάδα να χρησιμοποιεί ένα καλάθι τιμών των χωρών της ευρωζώνης για τον υπολογισμό της τιμής. Προς το παρόν, τα φάρμακα κοστίζουν κάτω από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 22.

Η ρυθμιστική αρχή επέβαλε απαγόρευση των εξαγωγών για περίπου 60 φάρμακα για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και κάνει έρευνες σε 300 ακόμη προϊόντα. Ερευνά επίσης 10 χονδρέμπορους και 260 φαρμακοποιούς που πιστεύει ότι έχουν παραβιάσει την απαγόρευση των εξαγωγών. Το υπουργείο Υγείας θα αποφασίσει ενδεχόμενη τιμωρία, η οποία είναι πιθανό να είναι πρόστιμο που θα κυμαίνεται από € 2.000 έως € 20.000, δήλωσε ο Τούντας.

Αυτός ο μήνας θα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς Έλληνες αξιωματούχοι και οι πιστωτές της Ελλάδας – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – πρέπει να συμφωνήσουν τον δημόσιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Περισσότερες περικοπές θα θέσουν τους ασθενείς σε «κρίσιμο επίπεδο», δήλωσε ο Τούντας, ο οποίος θα είναι ένας από τους βασικούς παίκτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός ανήλθε σε € 3,7 δισ. το 2011 και μειώθηκε σε € 2.44 δις. πέρυσι.

Ο Τούντας ανησυχεί ότι οι πιστωτές μπορεί να τον περικόψουν σε € 2 δισ. για το 2013.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: