70.400 κιλά αλογίσιο κρέας καταναλώσαμε το 2012 στην Ελλάδα

αρχείο λήψης (1)http://thehellenicmail.gr

Ακόμα και γαϊδουρινό κρέας μας τάισαν

Συνέντευξη στη Mail του κ. Νίκου Κατσαρού, π. προέδρου ΕΦΕΤ

Περιγράψτε μας την ιστορία για το κρέας αλόγου. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το κρέας;

Καταρχήν εκείνο που έχει συμβεί και δυστυχώς έχει συμβεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012, που περισσότερα από 60 εκατ. κιλά από κρέας αλόγου περιέχονταν σε κατεψυγμένο κιμά, κεφτέδες και διάφορα άλλα παρασκευάσματα τροφίμων, όπως λαζάνια με κιμά, κεφτέδες και διάφορα άλλα, είναι το εξής: Επαναλαμβάνω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012, από αυτό το κατεψυγμένο αλογίσιο κρέας σερβιρίστηκαν περισσότερες από 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αγγλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Τσεχία και άλλες χώρες. Σαν αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο. Διότι είναι γνωστό ότι το αλογίσιο κρέας είναι πιο ακριβό από το μοσχαρίσιο κρέας. Κατά συνέπεια, δεν νοθεύεις κάτι φθηνό με κάτι πιο ακριβό. Είναι προφανές ότι τα άλογα αυτά ήταν γερασμένα. Πιθανώς ήταν άλογα από ιπποδρομίες, τα οποία είχαν ντοπαριστεί πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής τους, άλογα τα οποία μόλις είχαν συνέλθει από διάφορες ασθένειες. Σε ορισμένα από τα κατεψυγμένα μπιφτέκια, διαπιστώθηκε ύπαρξη της ουσίας φαινυλ-βουταζόνης, η οποία χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες και ως αντιπυρετικό στα άλογα. Στον άνθρωπο αυτή η ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά, στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού και στο γαστρεντερικό σύστημα.

Σε ποιες ποσότητες βρέθηκε στην Ευρώπη αυτό το αλογίσιο κρέας;

Στη διάρκεια του 2012, βρέθηκε σε περισσότερα από 60 εκατ. κιλά. Αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Guardian της περασμένης Κυριακής και δεν διαψεύστηκε από κανένα ευρωπαϊκό οργανισμό. Μιλάμε για χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Κύπρος. Πρόσφατα διαπιστώθηκε και στην Ελλάδα. Η Ιταλία και το Βέλγιο είναι από τις 11 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Ακόμα διερευνάται η έκταση βέβαια, που δεν έχει εντοπιστεί επακριβώς, από τους ερευνητικούς μηχανισμούς.

Πώς έφτανε στο πιάτο μας αυτό το κρέας;

Έφτανε υπό μορφή κιμά. Είτε έτοιμα κατεψυγμένα μπιφτέκια, είτε φαγητά όπως λαζάνια, κεφτέδες, λουκάνικα και διάφορα άλλα κρεατοσκευάσματα. Σε μερικά τρόφιμα βρέθηκε ακόμα και γαϊδουρίσιο κρέας, το οποίο δεν επιτρέπεται να τρώγεται από τον άνθρωπο. Ήταν ποσότητες 30-70% κρέας αλόγου αναμεμιγμένο με μοσχαρίσιο.

Είναι πολύ πιθανό να έχουμε καταναλώσει και στην Ελλάδα τέτοιο κρέας και να μη το γνωρίζουμε;

Ακριβώς, διότι η εφημερίδα και οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι αυτό συνέβη τουλάχιστον καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012. Πρόκειται για τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο. Εντοπίστηκε ότι το κρέας ερχόταν από τη Ρουμανία, όπου μεγάλο μέρος των Ρομά, χρησιμοποιούν τα άλογα για τις καθημερινές τους εργασίες. Όταν, λοιπόν, αυτά γερνούσαν ή αρρώσταιναν και δε μπορούσαν να εξυπηρετήσουν, τα διοχέτευαν σε σφαγεία της Ρουμανίας, από όπου μεταφέρονταν σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου είτε τα έκαναν έτοιμα φαγητά, κατεψυγμένα, είτε τα έκαναν κεφτέδες και κιμάδες κατεψυγμένους.

Σχετικά με τον ΕΦΕΤ τι έχετε να πείτε;

Τις πρώτες μέρες του επεισοδίου, ο ΕΦΕΤ διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν φτάσει τέτοιου είδους προϊόντα. Στη συνέχεια, προληπτικά, διάφορες εταιρείες όπως το ΙΚΕΑ και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, άρχισαν να αποσύρουν ορισμένα από τα προϊόντα τους. Ο ΕΦΕΤ είπε ότι θα διεξάγει ελέγχους. Έκανε μια πρόχειρη ανακοίνωση χωρίς να διεξάγει ελέγχους, χωρίς να πάρει δείγματα και να δει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Όταν άρχισε να κάνει ελέγχους, διαπίστωσε ότι είχαν φτάσει και στην Ελλάδα και είχαν καταναλωθεί αυτά τα κρέατα.

Μπορείτε να μας πείτε πόσο κρέας αλόγου έχουμε καταναλώσει εδώ στην Ελλάδα;

Η εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι για την Ελλάδα, το 2012, καταναλώθηκαν 70.400 κιλά αλογίσιο κρέας, το οποίο ήταν σε κιμάδες σε ποσότητα 30-70%

Advertisements

One Comment to “70.400 κιλά αλογίσιο κρέας καταναλώσαμε το 2012 στην Ελλάδα”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: