Δήµος Εµµανουήλ Παππά Σερρών: «πράσινες επενδύσεις» ερήµην της κοινωνίας

photo-7http://oikotrives.wordpress.com

Ένας κατεξοχήν αγροτικός Δήµος 16 χωριών, ο Δήµος Εµµανουήλ Παππά Σερρών, µε εύφορο κάµπο και δηµοτικό δάσος περίπου 60.000 στρεµµάτων, έχει µπει εδώ και τρία χρόνια στο στόχαστρο των «πράσινων επενδυτών», οι οποίοι µε διαδικασίες fast track δροµολογούν τη δηµιουργία τριών φωτοβολταϊκών πάρκων (16,74 MW στα βοσκοτόπια του χωριού Εµµ. Παππά, 18 MW και 5,3 MW αντίστοιχα στις καλλιεργήσιµες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας των χωριών Χρυσού και Πεντάπολης) και ενός πάρκου 110 ανεµογεννητριών στο όρος Μενοίκιο.

Στα έργα εµπλέκονται εταιρείες γνωστών εγχώριων κατασκευαστικών οµίλων και πολυεθνικά funds, µέσα από ένα πολύπλοκο εταιρικό σχήµα, µε πολλά παρακλάδια offshore εταιρειών.
Οι «πράσινοι» επενδυτές χρησιµοποιώντας σαν πολιορκητικό κριό κυρίως τον πρόθυµο δήµαρχο αλλά και το σύµπλεγµα «ΡΑΕ– Αποκεντρωµένη Διοίκηση – Δασάρχης», προσπαθεί να κάµψει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας µε ποικίλους τρόπους:

1. Νοµικές ακροβασίες Δήµου–Δασαρχείου και «περίεργη» ολιγωρία τους σχετικά µε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων (δηµοτικές ή δηµόσιες). Γεγονός που οδήγησε στην καταπληκτική λύση (!) να νοικιάσουν και οι δύο την προαναφερόµενη έκταση στην εταιρεία.
2. Τµηµατικές εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων του έργου από την Περιφέρεια, παρόλο που πρόκειται για ενιαίο πάρκο.
3. Ακατάσχετη προπαγάνδα για τα οικονοµικά οφέλη από την «επένδυση». Βέβαια ο δήµαρχος «ξέχασε» να διαπραγµατευθεί ποσοστό επί του τζίρου που θα έκανε συµµέτοχο το Δήµο στο έργο, όπως έγινε σε άλλους Δήµους µε ποσοστό µέχρι και 2,8%.
4. Πλήρη αδιαφάνεια στη διαδικασία αδειοδότησης των εταιρειών, που οφείλεται και στο άθλιο νοµικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει σε µία εταιρεία να «κλειδώσει» µια έκταση αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη και µετατρέποντας την υποχρεωτική δηµοπρασία σε απευθείας ανάθεση (Φ.Ε.Κ. 2373 Β25 10 2011/άρθρο 4).
6. Απόρριψη από τη ΡΑΕ της αίτησης ακύρωσης των αδειών λόγω της έλλειψης ενιαίας περιβαλλοντικής µελέτης, την οποία κατέθεσαν οι κάτοικοι, µε το απίθανο επιχείρηµα ότι «για την επιτάχυνση υλοποίησης των έργων οι διατάξεις και οι προϋποθέσεις θα πρέπει να ερµηνεύονται στενά».
7. Περιφρόνηση της τοπικής κοινωνίας και των οµόφωνων αποφάσεων του Τοπικού Συµβουλίου κατά του έργου.

Η δηµιουργία βιοµηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς κανένα κεντρικό σχεδιασµό, χωρίς καµία διαβούλευση µε τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς ενιαία περιβαλλοντική µελέτη επιπτώσεων και µε µακροχρόνιες αποικιοκρατικές µισθώσεις είναι ένα τυπικό παράδειγµα της ασύδοτης, αδιαφανούς και καταστροφικής για το περιβάλλον και την τοπική κτηνοτροφία–γεωργία δράσης ντόπιων µεγαλοκατασκευαστών και ξένων κερδοσκοπικών funds σε όλη την Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: