Ανίκανο το κράτος να μαζέψει έσοδα και να πατάξει τη φοροδιαφυγή

αρχείο λήψηςhttp://www.iefimerida.gr

Έκπληκτα άκουγαν τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Παναγιώτη Νικολούδη να κατηγορεί τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς της χώρας για ανικανότητα.

Νικολούδης: Τους δίνουμε πληροφορίες και μας ρωτούν τι να κάνουν

Ο επικεφαλής της Aρχής έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία του συστήματος και εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί δεν υπάρχει καμία δυνατότητα από τις ΔΟΥ να ελέγξουν περιπτώσεις προσώπων που έχουν υψηλές καταθέσεις την ώρα που δηλώνουν πολύ χαμηλό εισόδημα. «Πέσαμε από τα σύννεφα όταν οι εφορίες μας έλεγαν τι να κάνουμε την πληροφορία που μας στείλατε», ανέφερε ο κ. Νικολούδης.

«Τους δίναμε κουταλιά έτοιμη στο στόμα και δεν μπορούσαν να την εκμεταλλευθούν», είπε και πρόσθεσε «πως το ΣΔΟΕ κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους και από την άλλη οι εφορίες βεβαιώνουν φόρους αλλά δεν έχουν καμία ικανότητα για έλεγχο. «Ένας έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι και κανείς δεν τρώει» είπε χαρακτηριστικά.

Για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος ο κ. Νικολούδης ανέφερε οτι η αρχή έψαξε τις δηλώσεις πόθεν έσχες, ορθοπεδικών γιατρών που δωροδοκήθηκαν από συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρία, αλλά δεν μπόρεσε να το αποδείξει.

«Υπήρξε αποτυχία βεβαίωσης της δωροληψίας, καθώς η πλειοψηφία αυτών είτε δεν είχε υποβάλλει δήλωση, είτε αυτές που υποβλήθηκαν ήταν λειψές. Όποιος νομίζει ότι η πάταξη της δωροληψίας είναι εύκολη, απατάται πλάνην οικτράν, η υπόθεση θυμίζει το στρείδι που για να το φάει κάποιος πρέπει να βγάλει πρώτα ένα κομμάτι», ανέφερε.

Ακόμα ανέφερε πως εντός του 2012 η αρχή προχώρησε σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 238 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 97 εκατ. ήταν από φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το σύνολο των 238 εκατ. ευρώ κατανέμεται ως εξής:

Για παθητική δωροδοκία δεσμεύτηκαν 957.750 ευρώ
Για εμπορία ανθρώπων 72.288 ευρώ
Για φοροδιαφυγή 97.931.473 ευρώ
Για προστασία οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων 5.282.721 ευρώ
Εγκληματική οργάνωση 8.788.139 ευρώ
Κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση ανω των 6 μηνών 125.240.587 ευρώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: