Πυρά κατά Κομισιόν από οικονομολόγους

αρχείο λήψης (6)http://www.enet.gr

Καταστροφική επιλογή οικονομικής πολιτικής η λιτότητα

Την εμμονή της Κομισιόν στη λιτότητα καταδικάζε η… «αντι-μνημονιακή διεθνής των οικονομολόγων».
Μια σειρά οικονομολόγοι εκτοξεύουν τα πυρά τους κατά της λιτότητας στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για καταστροφική επιλογή οικονομικής πολιτικής.

Γιατί επιμένουν; Τέλειωσε η απειλή διάσπασης του ευρώ; Ποια η σχέση με το ευρώ; Υπάρχει λύση;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που απαντούν οικονομολόγοι στην ισπανική εφημερίδα El Pays, φιλοξενώντας απόψεις οικονομικών αναλυτών, με αφορμή τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση στην ευρωζώνη και την εμμονή στη λιτότητα.

Πολ Κρούγκμαν, Νομπελίστας Οικονομικών

«Ποια είναι η απάντηση του Όλι Ρεν στις καταστροφικές ειδήσεις από την Ευρώπη; Ότι πρέπει να σταματήσουμε να ενοχλούμε με αυτές τις οικονομικές αναλύσεις επειδή υπονομεύουμε την εμπιστοσύνη στη λιτότητα. Αυτά είναι συμπτώματα απογοήτευσης. Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει ήδη τεράστια ζημιά και εξακολουθούν να έχουν την εξουσία και να κάνουν ζημιά.

James Galbraith, School Lyndon B. Johnson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Δεν είμαι αισιόδοξος. Φαίνεται ότι η ηγεσία της Κομισιόν λειτουργεί σε μία εναλλακτική πραγματικότητα, απόλυτα εξαρτημένη από τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των τραπεζών, απόμακρη και αδιάφορη από τις επιπτώσεις της δικής της πολιτικής.

Luis Garicano, London School of Economics

Οι Βρυξέλλες αποδεικνύονται ακατανόητα πιο δογματικές από το ΔΝΤ. Είναι αδιανόητο πόσο λίγο άλλαξαν την στάση τους. Αυτό εξηγείται εν μέρει επειδή δεν εμπιστεύονται ότι κάποιες χώρες θα συνεχίσουν στις μεταρρυθμίσεις εάν δεν τους ασκείται πίεση. Εν μέρει όμως, από πολιτικά κίνητρα. Η κρίση δεν έχει φτάσει στο Βορρά και εκεί δεν συνειδητοποιούν ότι ορισμένες χώρες πνίγονται. Η Επιτροπή υποτιμά την πιθανότητα σοβαρών ατυχημάτων.

Pawl de Grauwe, London School of Economics

Τίποτα από όσα συμβαίνουν δεν με εκπλήσσει. Όλα θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί. Οι κοινοτικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ύφεση, δεδομένου ότι ώθησα όλες τις χώρες ταυτόχρονα σε πολιτική λιτότητας που ενισχύει τις αρνητικές επιπτώσεις. Η μακροοικονομική πολιτική της ευρωζώνης ήταν καταστροφική.

Dani Rodrik, Harvard School

Κομισιόν κοροϊδεύει τον ίδιο της τον εαυτό με την ψευδαίσθηση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υπερασπίστηκε μπορεί να δώσουν ώθηση στην οικονομία εν μέσω ύφεσης, η οποία επιδεινώνεται από τα αναγκαστικά μέτρα λιτότητας. Τα τελευταία στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Η Ευρώπη έχει επείγουσα ανάγκη από μία στρατηγική ανάπτυξης για να τονωθεί η ζήτηση.

Jose Manuel Gonzalez – Paramo, BCE

«Δεν υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος για την ύφεση. Κατά κάποιο τρόπο ευθυνόμαστε όλοι: οι ιδρυτές του ευρώ, οι χρηματοδοτικοί θεσμοί, οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές, οι εποπτικές κλπ. Η Κομισιόν προσπάθησε, χωρίς να σημειώνει πάντα επιτυχία, να αναζητήσει ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα. Από το 2011 αναζητά πιο ενεργό ρόλο. Οι προτάσεις της για την ανοικοδόμηση των θεμελίων του ευρώ έχουν προχωρήσει και δίνουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα.

Desmon Lachaman, Georgetown

Τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώνεται ταχύτερα από ότι είχε υπολογιστεί. Η εικόνα στην Ισπανία και την Ιταλία είναι πιο θλιβερή. Η Κομισιόν είναι υπεύθυνη για την επιμονή της στην ταχεία δημοσιονομική σύσφιξη. Η υπερβολική λιτότητα σε συνδυασμό με το ζουρλομανδύα του ευρώ είναι αντιπαραγωγική.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: