Θέμα αρχής το κούρεμα πιστωτών στη Κύπρο.

Γιάννης ΒαρουφάκηςΠΗΓΗ: FT.com

Του Γ. Βαρουφάκη

Υπέρ της επιβολής ζημιών σε ιδιώτες πιστωτές, ακόμα και σε μη ασφαλισμένους καταθέτες, τάσσονται οι Financial Times. Υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να φορτωθούν οι φορολογούμενοι την διάσωση των τραπεζών. Το άρθρο αναφέρει τα εξής:

Το ταξίδι για την οικονομική στήριξη της Κύπρου ήταν μακρύ και μπορεί τελικά να τελειώσει με τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Από τότε που το διχασμένο νησί έχασε την πρόσβαση στις αγορές το 2011, η Ρωσία το έχει βοηθήσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Το πρόγραμμα στήριξης από την ευρωζώνη, το οποίο ετοιμάζεται εδώ και καιρό, έχει σημασία τόσο για το σύνολο της νομισματικής ένωσης όσο και για το μικρότερο μέλος της.

Οι προηγούμενες διασώσεις, αν και χαρακτηρίστηκαν ως κρατικές διασώσεις, στην ουσία ήταν η επιβεβλημένη στήριξη από τους φορολογούμενους πολίτες των συγκεκριμένων χωρών σε επενδυτές που είχαν επιπόλαια αλλά εθελοντικά χρηματοδοτήσει ιδιωτικές τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθούν τα προβλήματα του δημοσίου χρέους. Τον τελευταίο Ιούνιο, οι υπουργοί της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν ότι θα τερματίσουν το θανάσιμο εναγκαλισμό μεταξύ τραπεζών και κρατών. Έναν εναγκαλισμό που πουθενά δεν είναι πιο σφιχτός από όσο στην Κύπρο.

Οι κυπριακές τράπεζες είναι τόσο μεγάλες – συνδυαστικά τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι 10πλάσια του ΑΕΠ της χώρας – που κάνουν ακόμη και το προ κρίσης φουσκωμένο τραπεζικό κλάδο της Ιρλανδίας να μοιάζει μικρός. Το δημόσιο χρέος της Λευκωσίας είναι κοντά στο μέσο όρο της ευρωζώνης. Όμως, τα επιπλέον 10 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν οι τράπεζες, ενδέχεται να αυξήσουν το δανειακό βάρος κατά περισσότερο από το μισό ΑΕΠ, πολύ περισσότερο δηλαδή από ότι μπορεί να διαχειριστεί η χώρα.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να βγουν τα νούμερα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορεί να στηρίξουν απευθείας τις τράπεζες, μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση και στη συνέχεια να αναδιαρθρώσει το κρατικό χρέος που πλέον δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί ή να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κούρεμα στους πιστωτές τους.

Είναι επιλογή αρχής και δημιουργίας προηγουμένου, όχι χρημάτων: Τα 10 δισ. ευρώ που απαιτούνται είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Η πρώτη επιλογή έχει αποκλειστεί μέχρις ότου υπάρξει μια ισχυρότερη τραπεζική ένωση. Η δεύτερη θα ήταν απολύτως καταστροφική. Είναι ακόμη σε ισχύ η υπόσχεση της ευρωζώνης ότι η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ήταν ειδική περίπτωση. Τα δημοσιονομικά της Αθήνας απείχαν πολύ από τα διαγράμματα. Εάν η Λευκωσία αναδιαρθρώσει το Δημόσιο χρέος της, τότε γιατί να μην γίνει το ίδιο για το Δουβλίνο, τη Λισσαβόνα, τη Μαδρίτη ή την Ιταλία;

Έτσι, το κούρεμα στους πιστωτές πρώτης εξασφάλισης – ακόμη και σε ανασφάλιστους καταθέτες – είναι η καλύτερη επιλογή. Και για πρώτη φορά είναι μία πιθανή επιλογή. Έχει την πολιτική με το μέρος της. Οι Γερμανοί πολιτικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η στήριξη των κυπριακών τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων θα ωφελούσε τους Ρώσους ολιγάρχες και τις πολυεθνικές που χειραγωγούν τους φόρους τους.

Στον αντίποδα όμως, υπάρχει ο φόβος της μετάδοσης: θα μπορούσε ένα τέτοιο κούρεμα να πυροδοτήσει μαζική φυγή από τις τράπεζες σε άλλες χώρες;

Ο κίνδυνος υπάρχει. Οι επενδυτές όμως, δεν είναι τυφλοί και μπορούν να δουν τις διαφορές μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Παράλληλα, ο κίνδυνος μετάδοσης από κούρεμα στο δημόσιο χρέος θα ήταν πιο πιθανός και πιο καταστροφικός.

Ισλανδία, Ιρλανδία και τώρα Κύπρος: Τρία νησιά που έχουν αφήσει τα τραπεζικά τους συστήματα να γιγαντωθούν σε βαθμό δημιουργίας κινδύνου μετάστασης, κυνηγώντας τον εύκολο πλούτο. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το μάθημα που πήρε από τις δύο πρώτες περιπτώσεις.

Η διάδοση της κρίσης από ένα κούρεμα εθνικού χρέους θα ήταν άλλωστε πολύ πιο πιθανή και πιο επιζήμια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: