Όσο προχωράμε στο χρόνο, τα ακραία φαινόμενα θα γίνονται πιο ακραία

images (4)

http://www.thehellenicmail.gr

Συνέντευξη στη Mail του κ. Ευθύμη Λέκκα – Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμειο Αθηνών

Θεωρώ ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Είναι ένα φαινόμενο ακραίο, τόσο από άποψη ποσοτήτων βροχής όσο και από άποψη διάρκειας, γιατί και αυτή παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό το ακραίο φαινόμενο δημιούργησε τεράστια φαινόμενα γιατί έπεσε σε ένα χώρο, ο οποίος είναι πλήρως αστικοποιημένος. Δεν υπάρχει σπιθαμή ελεύθερου εδάφους. Δεν υπάρχει καθείσδυση του νερού που πέφτει, δηλαδή το νερό δεν κατεβαίνει στο έδαφος. Δεν υπάρχει επίσης απορροή, δηλαδή δεν υπάρχουν μεγάλα έργα τα οποία θα μπορούσαν να υποδεχτούν όλες αυτές τις ποσότητες νερού και να τις πάρουν προς τη θάλασσα. Έτσι, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο ακραίο, το οποίο δημιούργησε τεράστια προβλήματα και το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στους μελλοντικούς σχεδιασμούς. Γιατί τα ακραία φαινόμενα, όσο προχωράμε στο χρόνο, θα γίνονται πιο συχνά. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη να προσαρμοστούμε σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή να προσαρμόσουμε τις πόλεις, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα.

Σε τι οφείλεται αυτή η συχνότητα των ακραίων φαινομένων;

Αυτά τα φαινόμενα θα γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα γιατί η ανθρώπινη παρέμβαση αποδεικνύεται καθοριστική. Επεμβαίνουμε στις διαδικασίες των φυσικών φαινομένων και τροποποιούμε την επικινδυνότητά τους. Αυτή η κλιματική αλλαγή, οφείλεται στις ανθρώπινες παρεμβάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και βέβαια θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Θα μπορούσε κανείς να συσχετίσει το φαινόμενο αυτό με άλλα φαινόμενα, όπως τον αστεροειδή που πέρασε πρόσφατα από τη γη;

Όχι. Πρόκειται για εντελώς ανεξάρτητα φαινόμενα. δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Βέβαια, όλα αυτά τα φυσικά φαινόμενα, είτε βροχόπτωση, είτε σεισμοί, είτε ηφαιστειακή δραστηριότητα, είτε τσουνάμι, είτε αστεροειδής, είναι φυσικά φαινόμενα που διαμόρφωσαν τη γη, στο μοναδικό πλανήτη που υπάρχει ζωή. Εμείς οι άνθρωποι, παρεμβαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία και τα κάνουμε καταστροφικά φαινόμενα. Βέβαια, όσο πιο μεγάλη είναι η ανθρώπινη παρέμβαση, τόσο πιο μεγάλες καταστροφές θα έχουμε.

Ποιο είναι το σχόλιό σας σχετικά με το χώμα που είδαμε να πέφτει στα αυτοκίνητα και στις αυλές των σπιτιών;

Αυτό ήταν μεταφορά υλικού από την αφρικανική ήπειρο. Είναι φαινόμενο συνηθισμένο, δεν πρόκειται για κάτι που γίνεται σπάνια. Δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία. Βέβαια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά σε κάποιες ομάδες πληθυσμού, αλλά και να συμβάλλει στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Δεν έχει φυσικούς ή βιολογικούς ρύπους, αλλά σε ομάδες πληθυσμού με αναπνευστικά προβλήματα, είναι δυνατό να τα επιτείνει. Συνεπώς, οι άνθρωποι αυτοί δεν κινδυνεύουν σε μόνιμη βάση, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια εμφάνισης αυτού του φαινομένου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: