Τέσσερα διαδοχικά κύματα καταιγίδας χτύπησαν την Αθήνα

αρχείο λήψης

http://www.thehellenicmail.gr

Συνέντευξη στη Mail του Κώστα Λαγουβάρδου, Μετεωρολόγου

Ομολογουμένως, αυτή η βροχή ήταν ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα. Υπάρχει κάποια εξήγηση;

Είναι ασυνήθιστη για την Αττική, γιατί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουμε αρκετές τέτοιες βροχοπτώσεις. Ουσιαστικά, είχαμε έναν εγκλωβισμό και μια ανατροφοδότηση καταιγίδων πάνω από το λεκανοπέδιο. Ουσιαστικά χτυπηθήκαμε στις 5 το πρωί από την πρώτη καταιγίδα, η οποία δημιούργησε συνθήκες προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες τρεις. Παρακολουθώντας τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών μέσα στο λεκανοπέδιο, βλέπουμε ότι ουσιαστικά υπάρχει μια σειρά τεσσάρων διαδοχικών κυμάτων καταιγίδας πάνω στην περιοχή. Η κάθε μια από αυτές έδινε 20-25 χιλιοστά με αποτέλεσμα να δούμε συνολικό άθροισμα, το οποίο έφτασε γύρω στα 90-100 χιλιοστά, όπως είδαμε σε αρκετούς σταθμούς του λεκανοπεδίου.


Τι σημαίνει ότι έπεσε αυτή η ποσότητα βροχής, για τον κόσμο που δε γνωρίζει;

Αν σκεφτείτε ότι ένα χιλιοστό βροχής είναι ένα λίτρο στο τετραγωνικό μέτρο, τα εκατό χιλιοστά βροχής είναι εκατό λίτρα στο τετραγωνικό μέτρο. Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα νερού, αν υπολογιστεί σε μια μεγάλη έκταση. Τα αποτελέσματα είναι πολύ χειρότερα όταν αυτό συμβεί σε μια δομημένη περιοχή, όπου το νερό δε μπορεί να απορροφηθεί φυσιολογικά, αφού δεν υπάρχει χώμα, και άρα δημιουργούνται έντονα πλημμυρικά επεισόδια. Αντίστοιχη βροχή σε μια αγροτική περιοχή θα δημιουργούσε προβλήματα σε μικρότερη έκταση. αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι αυτή η μεγάλη ποσότητα βροχής μέσα σε 4-5 ώρες δημιουργεί οπωσδήποτε σοβαρά πλημμυρικά επεισόδια.

Γιατί δεν προέβλεψε η ΕΜΥ αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα;

Υπάρχει πάντα μια δυσκολία στο να προβλεφθεί η ένταση μιας καταιγίδας. Όλες οι προγνώσεις μιλούσαν για καταιγίδα στην Αθήνα, όμως δεν είναι πάντα εύκολο, ίσως μάλιστα να μην είναι και ποτέ δυνατό να προβλέψουμε με ακρίβεια τα ποσά βροχής που θα πέσουν σε μια περιοχή.

Μπορεί αυτό να σχετίζεται με άλλα φαινόμενα όπως, για παράδειγμα, τον μετεωρίτη που έπεσε στη Ρωσία; Πιστεύετε ότι αυτά τα φαινόμενα μπορούν να διεγείρουν άλλα φαινόμενα;

Όχι δε νομίζω ότι έχει καμία σχέση. Αν το σκεφτούμε ξεχωριστά, το να πέσουν σε μια περιοχή μέσα σε πέντε και μέσα σε δέκα ώρες 80 χιλιοστά βροχής συμβαίνει και στη χώρα μας αρκετά συχνά σε πολλές περιοχές. Όταν, όμως, είναι σε μια μεγάλη αστική περιοχή, τα προβλήματα είναι πολύ εντονότερα. Δεν είναι πρωτόγνωρο το ύψος αυτής της βροχής για την Ελλάδα. Έχουμε δει και πολύ μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής σε αρκετούς σταθμούς, ακόμα και φέτος στη χώρα μας. Απλά, όταν συμβαίνει σε αγροτικές περιοχές ή σε αστικές περιοχές με μικρότερη έκταση, τα προβλήματα είναι μικρότερα.

Υπήρχε και χώμα στη βροχή. Αυτό σε τι οφείλεται;

Αυτό κυρίως είχε ξεκινήσει από μια μεταφορά αφρικανικής σκόνης λόγω των νοτιάδων τις προηγούμενες μέρες. Συνεχίζει να είναι αρκετά έντονη και σήμερα και ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της χώρας. Δε νομίζω, όμως, ότι σχετίζεται με το φαινόμενο. Η ανατροφοδότηση καταιγίδων πάνω από τον κυριότερο ιστό της χώρας ήταν μια σύμπτωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: