Η αστάθεια «ψήνεται» από καιρό

images (3)

http://www.thehellenicmail.gr

Συνέντευξη στη Mail του Χρήστου Ζερεφού, ακαδημαϊκού, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρου της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος.

Υπήρξε θέμα υποεκτίμησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια σημαντική ποσότητα βροχής, αλλά και με μια σημαντική πυκνότητα και με μια ένταση. Μιλάμε καθαρά για ένα ακραίο φαινόμενο;

Βεβαίως είναι ακραίο. Είναι πολύ ακραίο μάλιστα. Πολλές φορές έχουμε πει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε και συχνότερα με ακραία φαινόμενα, όπως μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς. Η ιστορία τού γιατί συμβαίνουν αυτά έχει ως αιτία, τη φύση. Η άλλη αιτία είναι ο άνθρωπος. Η αποσταθεροποίηση του κλίματος είναι πιθανό ότι συμβάλλει στο να βλέπουμε πιο συχνά ακραίες καιρικές καταστάσεις. Αυτή η κατάσταση που είδαμε θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, γιατί είναι τόσο μεγάλη που δεν εντάσσεται στη συχνότητα των ακραίων φαινομένων που προβλέπουν πάρα πολλά μοντέλα, στα πλαίσια της αποσταθεροποίησης του κλίματος από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Εν πάση περιπτώσει, παγκοσμίως έχουμε πιο συχνά ακραίες καιρικές καταστάσεις. Και βέβαια, όταν κανείς έχει συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, η πιθανότητα να βγουν μερικά πολύ μεγάλα σε κάποιο τόπο, είναι αυξημένη.

Τι προκάλεσε αυτή τη βροχόπτωση;

Αυτή η αστάθεια «ψήνεται» από καιρό. Η ατμοσφαιρική μηχανή έχει κρατήσει το κρύο για τη βορειοδυτική Ευρώπη και ήπιο καιρό, βροχερό για εμάς. Άλλωστε αυτό αναμένεται από το ότι όταν εμείς έχουμε καλό καιρό, οι βόρειοι έχουν κακό, και το αντίστροφο. Είναι οι μηχανισμοί τέτοιοι, που στη μια άκρη το σύστημα είναι κρύο και στην άλλη ζεστό. Αυτή η παρατεταμένη εμφάνιση των νοτιάδων που είδαμε και οι βροχές που έχουν πέσει φέτος σε αλληλουχίες, πιστεύω ότι βοήθησαν πάρα πολύ. Η δημιουργία της κυκλοφορίας αυτής βοήθησε στο να συσσωρευτεί ενέργεια, η οποία ξέσπασε. Στη βόρεια Ευρώπη καταιγιστικά σαν χιονοθύελλα, γιατί νομίζω ότι φέτος είχαμε αρκετές επαναλήψεις ακραίου κρύου εκεί. Και σε εμάς κάποια στιγμή θα ξέσπαγε κάτι μεγάλο. Συνεχώς είχαμε χαμηλά βαρομετρικά που έφεραν βροχές, είχαμε μια σχετική αστάθεια, η οποία συσσώρευσε ενέργεια και είναι πιθανό ότι την ενέργεια αυτή την πήρε από τη θάλασσα. Διότι η θάλασσα και το καλοκαίρι που πέρασε ήταν πολύ ζεστή, σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πώς παράγεται αυτή η ενέργεια;

Ένα μέρος της οφείλεται στην υπερθέρμανση των υδάτων του πλανήτη. Τοπικά εδώ στη Μεσόγειο, το γιατί είχαμε αυξημένες τιμές στη θερμοκρασία της θάλασσας πέρυσι και φέτος, είναι ένα θέμα που οι επιστήμονες ψάχνουν. Έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα. Η φύση έχει πολλά μυστικά και δεν τα αποκαλύπτει όλα μαζί.

Η χθεσινή βροχή δεν έχει καμία σχέση με άλλα φαινόμενα όπως με τον αστεροειδή σε κοντινή τροχιά. Από την άλλη μεριά, ο μετεωρίτης είναι ένα σπάνιο φαινόμενο με τη λογική ότι έπεσε σε κατοικημένη περιοχή. Είναι αυτό που λέμε «είδε τον ουρανό σφοντύλι». Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι κοντά στο 1910 είχε πέσει ένας πολύ μεγαλύτερος μετεωρίτης, στη Σιβηρία, και έκαψε ένα δάσος.

Γιατί η ΕΜΥ δεν προέβλεψε αυτό το φαινόμενο στο μέγεθος που συνέβη;

Υπήρχαν προβλέψεις για την πιθανότητα εμφάνισης ακραίων φαινομένων σήμερα, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Όμως, όταν πάμε στο πολύ ακραίο, το να πούμε ότι σε μια περιοχή, θα πέσουν 70 χιλιοστά βροχής μέσα σε λίγες ώρες, τη στιγμή που τέτοια ποσότητα πέφτει μέσα σε μια εποχή, είναι πολύ δύσκολο να το εκτιμήσεις. Ίσως υπήρξε ένα θέμα υποεκτίμησης της κατάστασης, αλλά δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που η μετεωρολογία δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις. Κατά τ’ άλλα, κοιτάξτε να δείτε. Η γη βομβαρδίζεται από μετεωρίτες κάθε μέρα. Το χρόνο πέφτουν 1.000 τόνοι μετεωριτών στον πλανήτη μας. Τους ελκύει. Είναι τα πεφταστέρια. Μιλάμε για ποσότητα αμελητέα μπροστά στη μάζα του πλανήτη μας. Αλλά θα συνεχίσει, στα επόμενα 4 δισεκατομμύρια χρόνια που θα ζήσει η γη, να δέχεται κάθε χρόνο 1.000 τόνους μετεωριτών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: