Δεξιά στροφή ή αδέξια αντιπαράθεση;

168136_1755799545323_3525388_nΓιώργος Αρβανίτης

Υπάρχει το τελευταίο διάστημα μια συγκροτημένη προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος, ότι δήθεν συντελείται από το ΣΥΡΙΖΑ «ρεαλιστική» στροφή με δεξιό πρόσημο, μια υπαναχώρηση σε σχέση με τις διατυπωμένες και διακηρυγμένες θέσεις και προγραμματικές κατευθύνσεις και δεσμεύσεις, σε πιο συντηρητικές πολιτικές και διεξόδους.

Το αξιοπερίεργο βέβαια σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι κατατίθεται σαν άποψη από εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις. Αναπαράγεται λοιπόν αυτή η αντίληψη και από τα μνημονιακά Μ.Μ.Ε. και τους εκφραστές τους και από στελέχη και συλλογικότητες της Αριστεράς εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Και το μεγάλο ερώτημα και η πρώτη σκέψη που μπαίνει είναι πως μπορεί να συμβαίνει αυτό. Πως μπορεί τόσα διαφορετικά μυαλά που υπηρετούν τόσο διαφορετικές πολιτικές γραμμές και λειτουργούν και δραστηριοποιούνται για την επίτευξη τόσο αλληλοσυγκρουόμενων στόχων, να ταυτίζονται μάλλον άθελά τους στην ανάγνωση και ανάλυση της πολιτικής πρακτικής της γραμμής και της θεώρησης τους ΣΥΡΙΖΑ για τα πράγματα.

Πως γίνεται, η προσπάθεια στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής που ισοπεδώνει την κοινωνία και προκαλεί ανθρωπιστική κρίση και απαξίωσης οποιασδήποτε εναλλακτικής πρότασης διεξόδου, να βλέπει με το ίδιο μάτι αυτόν που έμπρακτα αμφισβητεί και απορρίπτει αυτή την πολιτική προτάσσοντας συγκεκριμένες θέσεις, με εκείνον που πραγματικά αγωνιά και αγωνίζεται για ακόμη πιο ριζοσπαστική και ανατρεπτική υπέρβαση αυτής της πολιτικής.

Εδώ κάτι δεν πάει καλά ! Εδώ κάπου έχει χαθεί η μπάλα !

Από τη μία διαφωνώ μαζί σου γιατί θεωρώ «επικίνδυνη» την πολιτική σου για τη «σταθερότητα» και για τη «σωτηρία» της χώρας από τη «χρεοκοπία» και διαβλέπω όμως ότι έχεις κάνει στροφή προς αυτά που λέω εγώ, αλλά πάλι είσαι «ανεύθυνος» και «επικίνδυνος».

Από την άλληΚ, πάλι στροφή έχεις κάνει γιατί αυτά που λες πλέον δεν είναι ισχυρά και αρκετά για να με εκφράσουν και δεν είναι ανατρεπτικά και αριστερά.

Αυτά δεν γίνονται  πουθενά ! Αυτά γίνονται μόνο εδώ !

Και πάμε στην ουσία !

Σε σχέση με την «Αθηναίδα», τη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου, τις συνεντεύξεις του προέδρου στα ΜΜΕ και όλα αυτά που με σαφήνεια διατύπωσε ο ίδιος απευθείας στους συνομιλητές του, στα πρόσφατα ταξίδια στο εξωτερικό,

Ποια διαφορά υπάρχει;

Τι διαφορετικό είπαμε;

Τι αλλάξαμε από πριν;

Ποια υπαναχώρηση κάναμε τώρα;

Τι σταματήσαμε να εκφράζουμε;

Ας το ακούσουμε κι εμείς για να το καταλάβουμε για να το πούμε στον κόσμο ! Τον πραγματικό κριτή και να μας κρίνει εκείνος, αλλά να το ξέρουμε.

Μήπως δηλαδή θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να αντικαταστήσουν την καλημέρα, την καληνύχτα σε όποιον συναντάνε και το παρακαλώ όταν σηκώνουν το τηλέφωνο με τη φράση «Θα καταργήσουμε το μνημόνιο, θα επαναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση με σκοπό την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και θα φέρουμε φορολογική δικαιοσύνη και παραγωγική ανασυγκρότηση, λέγεται παρακαλώ». Αν πρέπει, να το κάνουμε να τελειώνουμε με αυτό.

Αλλά αυτό δεν λέει από μονό του τίποτα, αυτό δεν λύνει με μαγικό κουμπί τα προβλήματα, αυτό από μόνο του δεν γεμίζει κανένα ψυγείο και κανένα ράφι σε κανένα σπίτι, δεν βρίσκει δουλειά σε κανένα άνεργο και γενικώς από μόνο του δεν γεννάει ελπίδα. Μακάρι να ήταν τόσο απλό.

Μακάρι να πατάγαμε ένα κουμπί και μονομιάς να διώχναμε το φόβο και την αγωνία του κόσμου και εκείνος αυτόματα να μπορούσε να πειστεί και για τις προθέσεις και για την δυνατότητα μας, μακάρι.

Μακάρι με ένα νόμο με ένα ΦΕΚ, από την επόμενη ημέρα το πρωί να πλήρωναν οι πλούσιοι αυτά που πρέπει και να ελαφρύνονταν οι φτωχοί.

Μακάρι με ένα κλικ όλοι οι παίκτες της παγκόσμιας σκακιέρας να αποδέχονταν τις θέσεις και τις αξιώσεις μας και να αποφάσιζαν να τις στηρίξουν κιόλας χωρίς να το συζητήσουμε καν.

Αλλά ανατροπή πολιτική, ανακατανομή του πλούτου και των βαρών, ανασυγκρότηση και δημιουργία, δημοκρατική συμμετοχή και κατοχύρωση δικαιωμάτων και πολύ περισσότερο καλύτερη ζωή δεν γίνεται με ευχές, δεν γίνεται με μάγια και φυσικά δεν γίνεται από το βράδυ ως το πρωί με μαγικό ραβδί.

Θέλει και κόπο, θέλει και χρόνο και θέλει αγώνα και αυτοθυσία όχι μόνο συλλογική αλλά και ατομική (οικονομική, κοινωνική και πολιτική)

Θέλει προσπάθεια πολυμέτωπη πρώτα απέναντι σε εκείνους που θίγονται από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς και φοβίζουν τον κόσμο παίζοντας με τα ένστικτα του, για να μην τα καταφέρουν και με εκείνους που είναι έξω από το χορό και τον κοινό αγώνα και θεωρούν ότι λίγο πριν ή μετά τη δευτέρα παρουσία ξαφνικά θα ξυπνήσουμε σε έναν άλλο κόσμο, αλλά μέχρι τότε ας αφήσουμε τα πράγματα στους κακούς για να τα κάνουν χειρότερα και να συντομεύσουμε τη συντέλεια.

 

Advertisements

One Comment to “Δεξιά στροφή ή αδέξια αντιπαράθεση;”

  1. Συμφωνώ στα περισσότερα από αυτά που αναφέρεις Γιώργο και ασφαλώς και στα τελευταία .ότι η πολιτική ανατροπή…………θέλει κόπο,χρόνο, αγώνα,αυτοθυσία σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο !! Και εδώ είναι το ζήτημα πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη Γιώργο !! Ότι ιδιαίτερα μετά τις εκλογές, μετά το καλοκαίρι ουσιαστικά δεν υπάρχει κίνημα, δεν υπάρχουν ουσιαστικά ούτε σπέρματα μαζικού, συνολικού αγώνα !! Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει βγεί σαφώς ενισχυμένος σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ΑΥΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ !! Και αντιστρόφως η όποια κινητοποίηση έχει γίνει δεν συνδέεται ή ελάχιστα και προσωρινά συνδέεται με την κεντρική πολιτική σκηνή !! Αυτή που τελευταία έχει στοιχεία και δυναμική ενεργοποίησης των κοινωνιών σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, είναι η …..ύστερη ίσως και για αυτό πιό » φρέσκια » κινητοποίηση των αγροτών. ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ !! Και ίσως και άλλες δυνάμεις ……με άλλη ……στρατηγική να θέλουν να την χειραγωγήσουν …….με αξιοπρέπεια ………!!!
    Γιώργο, όπως νομίζουμε συνεκτιμούμε, οι κινητοποιήσεις, οι έντονες κοινωνικές διεργασίες και πολιτικά κινήματα και ανατροπές ΔΕΝ ΔΙΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ !!! Όμως οι πολιτικοί φορείς, οργανισμοί, μηχανισμοί που θέλουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη κινήματος αντίστασης , ανακοπής μιάς ανθρωποκαταστροφικής πορείας και δημιουργίας συνθηκών ΑΝΑΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ – ΜΕ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – στρέφεται με όλες του τις δυνάμεις ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – με αρχικά πεδία δράσης τους Δήμους ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ !! Σημ : Για αναλυτικότερες σκέψεις μου και προτάσεις ίσως μία άλλη φορά !!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: