Οδ.Βουδούρης στο tvxs.gr: Η πρωτοβουλία περνάει τώρα στην αριστερά

120548-ob4http://www.tvxs.gr
Σήμερα στις επτά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο «Polis Cafe» εκδήλωση του Αριστερού Δικτύου, με θέμα “Κρίση: Τι χρησιμεύει η Αριστερά”, την οποία θα παρουσιάσει ο Οδυσσέας Βουδούρης, ανεξάρτητος βουλευτής, ενώ θα μιλήσουν καλεσμένοι από διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Στέλιος Κούλογλου. Μιλώντας στο tvxs.gr, πριν την εκδήλωση, ο Οδυσσέας Βουδούρης παρουσιάζει την δική του άποψη για την σημασία του ρόλου της Αριστεράς στην προσπάθεια να δοθεί απάντηση στην κρίση, αναφέρεται στους στόχους του Αριστερού Δικτύου στην σύγχρονη συγκυρία, χωρίς να αφήσει ασχολίαστη την εν τέλει άρνηση του Γιάννη Πανούση, βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, να συμμετάσχει στο πάνελ της εκδήλωσης – κάτι που αρχικά είχε δεχθεί. Του Νίκου Μίχου

Ποια είναι η σημασία αυτής της εκδήλωσης στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς;

Συμμετέχουν προσωπικότητες από διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς της Αριστεράς. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι σαφής και ίσως λίγο… προκλητικός. Είναι στην ουσία μια προσπάθεια να βρεθούν σημεία σύγκλησης, ένας κοινός παρανομαστής των δυνάμεων της Αριστεράς. Να διαμορφωθεί μια ρεαλιστική, εναλλακτική κοινή πρόταση για να αναχαιτιστεί ο οδοστρωτήρας της πολιτικής της ύφεσης, της ανεργίας, της φτωχοποίησης, που ακολουθεί η τρικομματική κυβέρνηση με τις επιταγές της τρόικας. Είδαμε αυτό τον καιρό σχήματα συνεργασίας, όπως η κυβέρνηση Παπαδήμου και η παρούσα τρικομματική κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Και τα δύο σχήματα ακολούθησαν την ίδια μνημονιακή, αδιέξοδη πολιτική. Δεν προχώρησαν στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και του δημόσιου τομέα. Δεν επαναδιαπραγματεύθηκαν τους δυσμενείς όρους του μνημονίου, όπως υποσχέθηκαν. Είμαστε στο σημείο μηδέν. Πρέπει να πάρει σάρκα και οστά μια πειστική εναλλακτική πρόταση.

Τελικά, γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Πανούσης δεν θα συμμετάσχει όταν είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την εκδήλωση;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ακριβώς. Το σίγουρο είναι ότι είχε αποδεχτεί την πρόσκλησή μας. Βέβαια μας είχε ενημερώσει για μια υποχρέωση που είχε αναλάβει και γι’ αυτό είχαμε συμφωνήσει πως θα ερχόταν με καθυστέρηση. Αλλά ακόμα και την Δευτέρα που μιλήσαμε με διαβεβαίωσε ότι θα έκανε μια παρέμβαση. Προσωπικά έχω μεγάλη εκτίμηση για τον Γιάννη Πανούση. Θεωρώ ότι η πολιτική του σκέψη είναι ιδιαίτερα οξυδερκής και η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση είναι συχνά θα έλεγα πιο σκληρή ακόμα και από αυτήν που διατυπώνω εγώ. Ασκώντας αυτή την κριτική, που υποδηλώνει καθαρά μια αριστερή τοποθέτηση, θεωρεί εντούτοις πως πρέπει να στηρίξει την πολιτική της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ. Αυτή η θέση του Γιάννη Πανούση θα έκανε την συμμετοχή του στην εκδήλωσή μας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Ποιος είναι ο ρόλος του Αριστερού Δικτύου μέσα στον χώρο της Αριστεράς σήμερα;

Το Αριστερό Δίκτυο είναι υπό διαμόρφωση. Κοινή συνισταμένη των ανθρώπων που συμμετέχουν, μελών της ΔΗΜΑΡ, αλλά και φίλων και ανένταχτων αριστερών, είναι η αντίθεση με τη σημερινή γραμμή της ηγεσίας του κόμματος. Η προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων έχει ολοσχερώς παραβιαστεί: μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν περαιτέρω, ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές συμβάσεις δεν επαναφέρθηκαν, η ΑΤΕ ιδιωτικοποιήθηκε με αδιαφανείς και επιβλαβείς διαδικασίες για το δημόσιο συμφέρον, οι κρατικοποιήσεις θα γίνονται πλέον χωρίς την έγκριση της Βουλής, το σκάνδαλο της Λίστας Λαγκάρντ κουκουλώθηκε, η πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας ξεχάστηκε κοκ. Προφανώς, η ΔΗΜΑΡ δεν είναι ανάχωμα στη συντριβή της κοινωνίας που επιφέρει η μνημονιακή πολιτική!

Πρέπει όμως να πούμε ότι μέσα στο Αριστερό Δίκτυο υπάρχουν διαφορές για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτός ο εκτροχιασμός της ηγεσίας του κόμματος. Η συζήτηση αυτή είναι σε εξέλιξη.

Η εκδήλωση έχει θέμα «Κρίση: Τι χρησιμεύει η Αριστερά;». Μήπως και η Αριστερά βρίσκεται σε κρίση;

Η προοδευτική πρόταση εξόδου από την κρίση είναι πια μονόδρομος και αυτή μπορεί να έρθει μόνο από την συμπαράταξη της Αριστεράς και τη δημιουργία ενός ευρύτερου προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου. Αυτό μπορεί να έρθει μόνο μέσα από διεργασίες στην κοινωνία. Κάθε ελπίδα ότι η παρούσα κυβέρνηση ή κάποια παραλλαγή της μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση είναι ψευδαίσθηση. Όσο αφορά την κρίση μέσα στην αριστερά, αυτό είναι ένα δεδομένο των τελευταίων δεκαετιών. Αυτή η κρίση και το έλλειμμα της αριστεράς, οδήγησαν στο φαινόμενο της μακρόχρονης υπεροχής του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε λόγω των δικών του αντιφάσεων και αδυναμιών. Η πρωτοβουλία περνάει τώρα στην αριστερά. Θα έχει την ωριμότητα να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας; Αυτό είναι σήμερα το μεγάλο ζητούμενο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: