Διεθνή οικονομικά νέα… 6 ως 17 Φεβρουαρίου 2013

ΦΟΡΟΣ ΤΟΜΠΙΝ

Την πρόταση νομοθετικής οδηγίας για την επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε 11 κράτη-μέλη της Ε.Ε, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, παρουσίασε η Κομισιόν. Οι συντελεστές φορολόγησης θα είναι 0,1% για κάθε συναλλαγή σε μετοχές και ομόλογα και 0,01% για παράγωγα, ενώ η Κομισιόν εκτιμά πως ο φόρος θα αρχίσει να επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014. Τα συνολικά έσοδα για τα κράτη-μέλη που θα επιβάλουν τον λεγόμενο «φόρο Τόμπιν» προβλέπεται να κυμανθούν μεταξύ 30 και 35 δις. ευρώ ετησίως αλλά παραμένει ασαφές για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν, αν δηλαδή θα καλύψουν ελλείμματα των προϋπολογισμών ή θα κατατεθούν στα εθνικά Ταμεία Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

ΚΙΝΑ

Η κινεζική κυβέρνηση παρουσίασε μια δραστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με αιχμή την αύξηση των φόρων στις κρατικές επιχειρήσεις, τους κερδοσκόπους της αγοράς κατοικίας και τα υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα υπάρχει φορολογική ελάφρυνση στα χαμηλότερα εισοδήματα, προβλέπεται αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ώστε να ενισχυθεί η αποταμίευση, ενώ περιλαμβάνονται και άλλα μέτρα που ενισχύουν τις αποδόσεις από τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών όπως ενοίκια, μερίσματα, μπόνους κλπ. Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος εντάσσεται στην προσπάθεια ενίσχυσης της εγχώριας κατανάλωσης με περιορισμό της εξάρτησης από τις δαπάνες για επενδύσεις και τις εξαγωγές.

ΗΠΑ-ΕΕ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου το αργότερο μέχρι το 2015. Οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν τη μείωση των δασμών στις εμπορικές συναλλαγές, την άρση εμποδίων ρυθμιστικού χαρακτήρα, τη βελτίωση του συστήματος δημοσίων προμηθειών, το άνοιγμα νέων κλάδων στις επενδύσεις και την κατάρτιση κανόνων για το περιβάλλον και τα πνευματικά δικαιώματα. Βασικό κίνητρο και για τις δύο πλευρές είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης που θα μπορούσε να αποφέρει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. Ωστόσο, ένα από τα βασικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν είναι η αγροτική πολιτική. Την προηγούμενη φορά που επιχειρήθηκε η σύναψη εμπορικής συμφωνίας, το 1998, οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν εξαιτίας της αντίθεσης της Γαλλίας. Επίσης μεταξύ των εμποδίων περιλαμβάνονται η διαμόρφωση κανόνων για την πνευματική ιδιοκτησία και τις δημόσιες προμήθειες.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Την 5η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Βενεζουέλας, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την υποτίμηση του μπολιβάρ κατά 32% έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η αύξηση της ισοτιμίας δολαρίου-μπολιβάρ στα 6,3 (από 4,3) θα αποφέρει περισσότερα μπολιβάρ για κάθε δολάριο που θα προέλθει από την πώληση ορυκτών καυσίμων, ενισχύοντας τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Από την άλλη πλευρά θα ακριβύνουν οι εισαγωγές προϊόντων, ενισχύοντας έτσι τον πληθωρισμό ο οποίος είχε ήδη αυξηθεί τους προηγούμενους μήνες φτάνοντας στο 22%.

ΚΥΠΡΟΣ

Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πως στις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επαναφορά του κυπριακού χρέους σε βιώσιμη τροχιά και τη διάσωση των τραπεζών περιλαμβάνεται και η πρόταση για «κούρεμα» των καταθετών και των ομολογιούχων των τραπεζών με παράλληλο «κούρεμα» του κυπριακού χρέους. Ο πρόεδρος του Eurogroup απέφυγε να διαβεβαιώσει ότι δεν συζητείτε το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες δηλώνοντας ότι, «εξετάζουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε μπροστά μας». Αντίθετα ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν διέψευσε το δημοσίευμα των FT. Άλλες εναλλακτικές λύσεις που συζητούνται είναι το «κούρεμα» των ομολόγων των κυπριακών τραπεζών με παράλληλα αύξηση του συντελεστή φορολόγησης ή η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας όταν θα είναι τεχνικά και νομικά εφικτή αυτή η δυνατότητα το 2014.

ΕΚΘΕΣΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Το αυστριακό οικονομικό Ινστιτούτο WiFo δεν συμμερίζεται τις αισιόδοξες διαπιστώσεις που θέλουν την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα. Σε έκθεση του ινστιτούτου για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας διαπιστώνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «καμία αλλαγή στην Ελλάδα χωρίς μεταβολή της στρατηγικής και χωρίς βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Καρλ Άιγκινγκερ, χωρίς αλλαγή της πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης και ισχυρή επενδυτική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους δεν μπορεί να θεμελιωθεί η άποψη ότι τα χειρότερα για την Αθήνα έχουν περάσει.

Η έκθεση αναφέρεται στη σημασία που έχουν οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία για τη μείωση των εισοδηματικών διαφορών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. «Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι αδιάθετοι πόροι ή οι πόροι που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί, προκειμένου να υπάρξει το 2013 η απαραίτητη συνιστώσα ανάπτυξης», επισημαίνεται σεσχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου.
Η έκθεση υποστηρίζει πως το εργασιακό κόστος, το διάστημα 2000-2008, «ήταν κατά 7% υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 15, όχι επειδή ήταν μεγαλύτερες οι αυξήσεις στους μισθούς, αλλά επειδή σημειώθηκε στασιμότητα στην παραγωγικότητα». Και προσθέτει πως «από το 2008 το εργασιακό κόστος έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το 2012 ήταν κατά 4% χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2000».
Η έκθεση σημειώνει ακόμη πως το ποσοστό της βιομηχανίας ως προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 9% το 2008 έναντι 16% τη δεκαετία του ’70. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με τους συντελεστές της έρευνας, ότι «στον πυρήνα μιας αναπτυξιακής στρατηγικής πρέπει να τεθεί η ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων (για παράδειγμα με τη δημιουργία βιομηχανικών ζωνών πλησίον των λιμένων), η δημιουργία βιομηχανικών περιοχών (π.χ. στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας) ή η κατά προτεραιότητα αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας». Οι συντελεστές της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση «στην ενίσχυση των ανταγωνιστικών τομέων της βιομηχανίας και της παροχής υπηρεσιών, να επεκτείνει την τουριστική σεζόν και να συνδέσουν το τουριστικό προϊόν με υπηρεσίες υγείας».

ΣΟΡΟΣ

Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η Γερμανία στον ευρωπαϊκό Νότο θα βυθίσει την Ευρώπη σε μία δεκαετία λιτότητας και εν τέλει στην επανάσταση και στη διάλυση της Ε.Ε., δήλωσε σε συνέντευξη του στην ολλανδική τηλεόραση ο George Soros. Όπως υποστήριξε, «πραγματικά ανησυχώ πολύ για το ότι το ευρώ μπορεί να καταστρέψει την Ε.Ε. Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ότι η λύση στο χρηματοπιστωτικό πρόβλημα θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα… Η Γερμανία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική που επιβάλλει στην ευρωπεριφέρεια -το πρόγραμμα λιτότητας- είναι αντιπαραγωγική. Δεν μπορεί να επιτύχει».

Σύμφωνα με τον Soros η λιτότητα «μπορεί να κρατήσει περισσότερο από μία δεκαετία, στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει μόνιμη, ώσπου ο πόνος να γίνει τόσο μεγάλος όπου μπορεί να ξεσπάσει ακόμα και επανάσταση, μια απόρριψη της Ε.Ε. και αυτή θα είναι η καταστροφή της Ε.Ε.».
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: