Το «τέλειο» σχέδιο ενός επικίνδυνου μοντέλου

Το άρθρο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το λάθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύτηκε σήμερα στο ένθετο FORUM της εφημερίδας “Έθνος”.

papadim_orthia«…το Σχέδιο, το τέλειο σχέδιο είναι σαν ένα ‘τέλειο έγκλημα’ που δεν είναι ‘τέλειο’. Όλα τα είχαμε υπολογίσει με μαθηματική ακρίβεια, όλα αριστοτεχνικά εκτελέσει, όμως έγινε ένα λάθος, ένα λάθος και δεν προφταίνω αυτήν την στιγμή να σκεφτώ περισσότερο…».

Το παραπάνω απόσπασμα θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της  δήλωσης-ομολογίας  του επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλαντσάρ για τον περίφημο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή και τις επιπτώσεις της ύφεσης στους υπόλοιπους οικονομικούς δείκτες του ελληνικού προγράμματος.

Γράφτηκε όμως πολύ παλιότερα, το 1965, από τον Α. Σαμαράκη για να περιγράψει, στο μυθιστόρημα «Το λάθος», το σχεδόν «τέλειο» σχέδιο ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Μάθαμε λοιπόν αίφνης ότι όλοι αυτοί οι σοφοί οικονομέτρες με τη συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών και την άρτια τεχνική γνώση, είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες, ή η αύξηση κατά 1% στα έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες. Διαμόρφωσαν λοιπόν τον περίφημο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή 0,5 τον οποίο και χρησιμοποίησαν στο «τέλειο σχέδιο» που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με θρησκευτικό τρόπο, ως η «μία και μόνη αλήθεια» και το οποίο αποδέχτηκαν και εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Μπλανσάρ μάλιστα που υπογράφει και τη σχετική έκθεση του ΔΝΤ «Παγκόσμια Οικονομική Πρόβλεψη» (2012), ένα ακόμη απόσταγμα της σύγχρονης οικονομικής σκέψης, αναγνωρίζει σε ένα κεφάλαιο, ότι με τις σημερινές συνθήκες, οι πολλαπλασιαστές κινούνται μεταξύ 0,9 και  1,7, δηλαδή,  δύο με τρεις φορές μεγαλύτεροι από το 0,5 που χρησιμοποίησαν. Μας είπε επίσης ο κ. Μπλανσάρ ότι «για να πετύχει το πρόγραμμα όπως είχε σχεδιαστεί, χρειαζόταν να πάνε πολλά πράγματα καλά».

Αναρωτιέται εύλογα κάποιος, πόση επιστημονική γνώση, τεχνική επάρκεια και εμπειρία απαιτούνται για να αντιληφθεί κάποιος πως η οικονομία κάθε χώρας έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και κατ’ επέκταση η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να ακολουθεί τα χαρακτηριστικά αυτά. Επιπλέον, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, συνήθως τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ο λανθασμένος πολλαπλασιαστής ήρθε να προστεθεί  στη λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης να βασίσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης κυρίως στην αύξηση των φόρων και τις οριζόντιες περικοπές, αντί να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες, επιλογή που οδηγεί στη μέγιστη δυνατή μείωση του ΑΕΠ.

Βεβαίως, μέτρα, πολιτικές και υπολογισμοί αποτελούν μέρος ενός άλλου μεγαλύτερου και πιο επικίνδυνου λάθους. Αυτό του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που επιβάλλεται δεκαετίες τώρα από το ΔΝΤ. Ένα μοντέλο που οδήγησε παντού σε μείωση των εισοδημάτων, αφαίρεση δικαιωμάτων, απορρύθμιση της αγοράς, περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, διάλυση της κοινωνικής συνοχής, εξαφάνιση της έννοιας του κοινού οφέλους.

Για να γυρίσουμε στο μαγικό πολλαπλασιαστή, η παραδοχή ότι αυτός επηρέασε δυσανάλογα το AEΠ, ήρθε πολύ αργά για την Ελλάδα και κόστισε δεκάδες δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό. Αν είχε χρησιμοποιηθεί υψηλότερος πολλαπλασιαστής από την αρχή του προγράμματος, θα είχε γίνει σαφές ότι χρειαζόμαστε μακρύτερη περίοδο προσαρμογής και γενναία διαγραφή χρέους.

Ακόμη και τώρα όμως, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το «εύρημα» ως διαπραγματευτικό όπλο για τη βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης, εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων, την Άνοιξη, για τα μέτρα που θα οριστικοποιηθούν τον Αύγουστο.

Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα πειθήνια στάση της καταδεικνύει ότι σκοπεύει να πορευτεί μέχρι τέλους πιστή στο λάθος και στις ολέθριες συνέπειές του.

Advertisements

One Comment to “Το «τέλειο» σχέδιο ενός επικίνδυνου μοντέλου”

  1. Σωστά και άγια τα λες, φίλε και σύντροφε Παπαδημούλη. Μόνο με την ευκαιρια μπορώ να ξέρω, τι ήθελες στη ποικιλώνυμη σύναξη της προκλητικής φιέστας του Μαλέλη… Συγχρώνται Ιουδαίοι Σαμαρειταις; Ο εκλεκτός των πάντων και πασών Μαλελης πέρα απο τα τηλεσκουπιδια που μας μπουκώνει, έχει θητεύσει και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του αλήστου μνήμης Κατσανέβα, αφ´ησας εποχή την δεκαετία του 1980, με θλιβερή πορεία… Εγινα κατανοητός σύντροφε που εβγαλες και …δεκάρικο λόγο. Ω, τεμπορα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: