Ύφεση 6% κατέγραψε η ελληνική οικονομία στο τέταρτο τρίμηνο του 2012

αρχείο λήψης11Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε μικρή επιβράδυνση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όταν έφθασε το 6,7%
Στο σύνολο της Ευρωζώνης, η ύφεση ενισχύθηκε, με το ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ να φθάνει σε ετήσια βάση στο 0,9% από 0,6% στο τρίτο τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση (σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2012), το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,6% έναντι μείωσης κατά 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο (για την Ελλάδα δεν αναφέρονται τριμηνιαία στοιχεία).
 
Το ΑΕΠ των 27 χωρών της ΕΕ υποχώρησε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση και 0,6% σε ετήσια βάση. Για το 2012 συνολικά, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε 0,5% και της Ευρωζώνης κατά 0,3%. Τη μεγαλύτερη ύφεση μετά την Ελλάδα κατέγραψαν η Πορτογαλία (3,8%), η Κύπρος (3%), η Ιταλία (2,7%) και η Ισπανία (1,8%).
 
Η ύφεση έπληξε και τις οικονομίες των βόρειων χωρών. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση, αν και σημείωσε αύξηση κατά 0,4% σε ετήσια βάση. Η γαλλική οικονομία υποχώρησε κατά 0,3% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση. Το ΑΕΠ της Ολλανδίας μειώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,9% σε ετήσια βάση. Οι μόνες χώρες της ΕΕ που σημείωσαν αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση ήταν Εσθονία (0,9%), η Λετονία (1,3%), η Λιθουανία (1%), η Ρουμανία και η Σλοβακία (0,2% και οι δύο) και η Βουλγαρία (0,1%).
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: