Π.Σκουρλέτης: Δε θα πάψουμε να μιλάμε συλλογικά, συντροφικά και δημοκρατικά

Πάνος ΣκουρλέτηςΣυνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στον Alpha 9,89 (Σπύρος Χαριτάτος) 

– κ. Σκουρλέτη καλημέρα. Στα δικαστήρια αυτή τη στιγμή habemus Παπαρήγα, ΣΥΡΙΖΑ έχουμε εκεί; Είναι ΑΔΕΔΥ, είναι το ΠΑΜΕ, άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν, αντιπροσωπεία δική σας;

Όλο αυτό το διάστημα και σήμερα συμπαρασταθήκαμε σε αυτούς οι οποίοι αδίκως σύρονται στα δικαστήρια. Το έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι αποτελεί μια έκφραση αυτού του ακραίου αυταρχισμού που ζει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα απέναντι σε όσους αντιστέκονται απέναντι σε αυτή την άδικη πολιτική.

– κ. Σκουρλέτη νομίζω ότι δεν έχει διευκρινιστεί, τουλάχιστον επικοινωνιακά, στην ελληνική κοινωνία αν αυτοί οι 35 συνάνθρωποί μας βρέθηκαν στο γραφείο του Υπουργού και τα έσπασαν, όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός, ή όχι. Αυτό το πράγμα δεν έχει διευκρινιστεί σαφώς. Δεν σας δημιουργεί έντονο προβληματισμό; Για τους πολίτες προκαλεί έντονο προβληματισμό και θεωρείται και προκλητικό αυτό. Δηλαδή, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έγινε στο γραφείο; Μπορεί να ισχυρίζεται άλλα η μία πλευρά, άλλα η άλλη; Ή ένα κόμμα κάνει παιχνίδι ή μια ομάδα συνδικαλιστών και από εκεί και πέρα ανυπεράσπιστος ο υπουργός Βρούτσης;

Κοιτάξτε. Η μία πλευρά είναι αυτή που λέτε εσείς, το τι ακριβώς συνέβη, η άλλη είναι η πολιτική διάσταση του ζητήματος. Δηλαδή η προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να παραποιούνται τα γεγονότα και να παρουσιάζεται το άσπρο, μαύρο. Εδώ υπήρχε μια διαμαρτυρία και η κυβέρνηση, κατά το γνωστό πια τρόπο, απάντησε με πλαστές φωτογραφίες, όπως παλαιότερα με χαλκευμένα βίντεο, με επιθέσεις, με ασύστολα ψέματα. Όλα αυτά έχουν γίνει μια καθημερινή πια επικοινωνιακή τακτική εκ μέρους της κυβέρνησης. Δεν μας εκπλήσσουν και νομίζω ότι έχουν γίνει αντιληπτά και από τον κόσμο πια.

– Ξέρετε, το γεγονός ότι επανεξετάζονται τα μέτρα του μνημονίου που δεν απέδωσαν, δηλαδή συγκροτείται ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή φτου και πάλι από την αρχή, όταν και το ίδιο το ΔΝΤ είχε δηλώσει ότι τα πειράματα δε έπιασαν, μήπως όταν δεν πιάνουν φταίνε τα πειράματα; Δεν φταίνε αυτοί που τα σκέφτηκαν ή τα εφαρμόζουν. Αυτό είναι λίγο επικίνδυνο έως δηλητηριώδες για το συμφέρον της κοινωνίας μας. Γιατί αδειάζει η τσέπη μας, εξαντλεί, διαλύει την ελληνική οικογένεια και φέρνει το  λαό σε απόγνωση.

Πρέπει κανείς να επισημάνει τα εξής. Πρώτα απ’ όλα ότι πολύ πριν επισημάνει το ΔΝΤ το λάθος, είχε επισημανθεί από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και πρώτα και κύρια από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή η πολιτική είναι λάθος με την έννοια ότι βυθίζει τη χώρα στην ύφεση, με όλα τα γνωστά αποτελέσματα που είπατε κι εσείς στο επίπεδο της κοινωνίας. Τότε, θυμόσαστε ότι και ο κ. Σαμαράς μίλησε για λάθος συνταγή. Βεβαίως ή το έλεγε για λόγους αντιπολιτευτικούς ή έπαιρνε τη μεγάλη στροφή, τη μεγάλη τούμπα μετά, ακριβώς για να βρεθεί στην κυβέρνηση.

Τώρα ποια είναι η πραγματικότητα; Ενώ οι περισσότεροι ομολογούν πια την αποτυχία και τη λάθος συνταγή, η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη βάση ακριβώς αυτού του λάθους. Και υλοποιείται αυτό το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή. Και βλέπουμε αποκλείσεις από τους στόχους και αυτόματη ενεργοποίηση νέων μέτρων για να πιαστούν αυτοί οι στόχοι. Δηλαδή περισσότερη ύφεση, περισσότερη ανεργία, περισσότερα λουκέτα, για να ικανοποιηθεί πάλι αυτή η λάθος συνταγή. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι το πλήρες αδιέξοδο.

Άρα λοιπόν το ζήτημα σήμερα είναι κάποιος να πει τέρμα, σταματάει το μνημονιακό  πρόγραμμα. Αυτό δεν έχει το σθένος, την πολιτική βούληση, να το κάνει η παρούσα κυβέρνηση.

– Διαλύονται οι συλλογικές συμβάσεις, θα απαιτηθεί η ρύθμιση χρεών στην εφορία για 2,5 εκατομμύρια πολίτες. Μεταξύ αυτών των 2,5 εκατομμυρίων κάποιοι, ενδεχομένως, να πέρασαν καλά και να δικαιολογείται η απαίτηση του δημοσίου από τη πλευρά του, κάποιοι όμως….. απλά ήταν νόμιμοι πολίτες που άλλαξε η καθημερινότητά τους. Ραγδαία τα εισοδήματά τους και η περιουσία τους αλλοιώθηκε, εξαφανίστηκε ή μεταβλήθηκε η καθημερινότητά τους. Γι’ αυτούς τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να κάνουμε κάτι κ. Σκουρλέτη; Απολύτως τίποτα, νομίζω. Υπομονή μόνο.

Η υπομονή…, αλλά νομίζω ότι όταν τα πράγματα πηγαίνουν όπως πηγαίνουν, η υπομονή οδηγεί σε θάνατο στο τέλος…. Έτσι δεν είναι;

– … σε οργή οδηγούν… ε βέβαια…

Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή, πέρα από την υπομονή, χρειάζεται η ανατροπή, η οποία μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τους μαζικούς, ενωτικούς, ειρηνικούς κοινωνικούς αγώνες. Εμείς, με όλες μας τις δυνάμεις έχουμε συμβάλλει προς μια τέτοια κατεύθυνση. Τα πράγματα βλέπετε ότι έχουν ξεφύγει. Ένας κόσμος καλείται να πληρώσει πράγματα τα οποία δεν έχει αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει δυνατότητα και να θέλει κάποιος να ανταποκριθεί σε αυτά που του ζητάει αυτή τη στιγμή η πολιτεία. Και νομίζω ότι αυτή η πραγματικότητα είναι και ο μεγαλύτερος αντίπαλος αυτής της κυβέρνησης, η οποία πολύ σύντομα θεωρώ ότι θα καταρρεύσει, κάτω από το βάρος αυτής της πραγματικότητας, κάτω από τα αδιέξοδα που γεννάει αυτή η πολιτική.

– κ. Σκουρλέτη, θα σας ρωτήσω με το χέρι στην καρδιά. Ξέρετε ότι… το ραβδί έχει πάντα δύο άκρες. Το ίδιο έχει και το ακόντιο, είναι μυτερό και από τις δύο πλευρές. Και μάλιστα, όταν έχεις έναν αθλητή ολυμπιονίκη, έναν πρωταθλητή τον οποίο χρησιμοποιείς ενδεχομένως…

Το ακόντιο και από τις δύο πλευρές είναι μυτερό;

– Βέβαια.

Από τη μία περισσότερο…

– …  παίρνεις ένα ακόντιο για να στοχεύσεις στον αντίπαλο. Αν πάει προς τα πίσω το ακόντιο, χτυπάει  και τον φίλο, όχι μόνο τον αντίπαλο. Και βλέπω ότι εδώ η παρουσία της Σοφία Σακοράφα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακόντιο που πάει στην ανάδρομη σχέση πλέον.

Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση…

– Τι συμβαίνει με την κα Σακοράφα;

Κατάλαβα το ερώτημά σας και σας απαντώ. Μου  κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση πώς μία τοποθέτηση, από τις πολλές που υπήρξαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όχι την προηγούμενη Κυριακή, όχι προχθές αλλά την προηγούμενη εβδομάδα, αναπαράγεται κάθε μέρα και από μία διαφορετική εφημερίδα, και για πολλές μάλιστα αποτελεί πρωτοσέλιδο.

Η τοποθέτηση εκ μέρους της κας Σακοράφα δεν ήταν τίποτα άλλο από την κατάθεση της προσωπικής της άποψης στα πλαίσια μιας ανοιχτής συντροφικής συζήτησης, όπως έχουμε μάθει εδώ και χρόνια και κάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν συνεδριάζουν τα όργανά μας.

– Είναι αποδεκτή από εσάς αυτή  η κριτική δηλαδή;

Ως προς το περιεχόμενο αυτών που λέει; Εξέφρασε τις απόψεις της. Αλλά κοιτάξτε, αυτά είναι δημοσιευμένα, ο καθένα μπορεί να τα δει, από εκεί άλλωστε τα πήραν και οι ιστοσελίδες.

Εμένα μου κάνει εντύπωση, γιατί η άποψη της κας Σακοράφα αποτελεί βασική είδηση για τηλεοπτικούς σταθμούς, για πρωτοσέλιδα εφημερίδων και δεν αποτελεί είδηση, για παράδειγμα,  το τι είπε ο κ. Αντώναρος σε σχέση με τα πεπραγμένα του κ. Καραμανλή, ασκώντας κριτική στον κ. Στουρνάρα για τα ζητήματα της οικονομίας. Γιατί αυτά εξαφανίζονται;

Εδώ λοιπόν βλέπετε ότι υπάρχει ένας μεγεθυντικός, παραμορφωτικός φακός, όπου είναι πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να βρει με κάθε μέσο και τρόπο να ανακαλύψει διαφωνίες, εσωτερικές έριδες. Δεν θα κάμψουν το δικό μας σθένος και δεν θα πάψουμε να μιλάμε όπως έχουμε μάθει, συλλογικά, συντροφικά και δημοκρατικά. Δεν υιοθετούμε πρακτικές που ταιριάζουν σε μονολιθικά κόμματα σαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Εμείς θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε ένα νέο μοντέλο πολιτικής.

– Σας ευχαριστώ κ. Σκουρλέτη. Να είστε καλά. Την καλημέρα μου.

Να είστε καλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: