Οι βλαχομπαρόκ οικονομολόγοι και ο «άγριος» εφοριακός της Αργεντινής

thumbnailΤου Νάσου Αθανασίου, βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

 

Αν οι οικονομολόγοι και οι οικονομολογούντες της ΝΔ διαθέτουν κάτι, όσο λίγο και αν είναι, από αυτό που αποκαλούμε αμερικανική οικονομολογική σκέψη, δεν μπορεί παρά να υπολήπτονται τις αναλύσεις του Bloomberg – BussinesWeek. Η εν λόγω επιθεώρηση συνιστά στον κύριο Στουρνάρα να μιμηθεί το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή να επισκεφθεί αμέσως την Αργεντινή. Για ποιο λόγο; Η απάντηση στις δύο πρώτες παραγράφους του άρθρου που δημοσιεύεται στο τεύχος που κυκλοφορεί…

«Οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα, όπου η φοροδιαφυγή είναι εθνικό σπορ, ίσως θελήσουν να δανειστούν μια σελίδα από το πολιτικό βιβλίο της Αργεντινής. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής κατάφερε να αυξήσει τη δημόσια είσπραξη φόρων από το 16,5 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2002 στο 31,8 τοις εκατό το 2012, σύμφωνα με το Κέντρο Ανάπτυξης Δημόσιων Πολιτικών που Προωθούν την Ισότητα και την Ανάπτυξη, ένα κέντρο ερευνών στο Μπουένος Άιρες.

Η αύξηση αυτή στις εισπράξεις του Δημοσίου  εξισώνει την Αργεντινή με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία.- ένα εντυπωσιακό επίτευγμα για μια χώρα με ακόμα ζωντανή και ευημερούσα την παραοικονομία. Περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων της Αργεντινής πληρώνονται κάτω από το τραπέζι.

Ο Ricardo Echegaray, πρόεδρος της Κρατικής Διαχείρισης Δημοσίου Εισοδήματος, η εκδοχή της Αργεντινής για την Εφορία, απολαμβάνει το προνόμιο να είναι ο πλέον υψηλόμισθος υπάλληλος της χώρας. Ο καθαρός μισθός του για το 2011, που έφτασε στο 1,2 εκατομμύρια πέσος (περίπου 241000 $) ήταν περίπου 4 φορές μεγαλύτερος από αυτόν της  Προέδρου, Cristina Fernandez de Kirchner. Καθισμένος στο γραφείο του, σε ένα κτήριο της δεκαετίας του ’30 που βλέπει στην Plaza de Mayo, ένα χαρακτηριστικό σημείο του Buenos Aires, o Echegaray, χαίρεται να ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο του πρακτορείου του. « Η Αργεντινή δεν παίρνει ξένα δάνεια τελευταία», λέει ο πρώην αξιωματικός του ναυτικού. «Έτσι, δεν θα υπήρχαν κρατικές πολιτικές χωρίς είσπραξη φόρων. Ολόκληρη η διοίκηση της Αργεντινής απαιτεί μια εταιρεία σαν την AFIP να δρα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: