Δ.Παπαδημούλης στη Real News: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ενιαίος πριν το καλοκαίρι- Όχι στις βιαστικές μεταγραφές

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο Β.Σκουρή παραχώρησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης: 

papadim_orthiaΓιατί κατά τη γνώμη σας η κυβέρνηση επιλέγει τις επιστρατεύσεις ως απάντηση στις απεργίες;

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της στην κοινωνία.  Ντύνει στο “χακί” και επιστρατεύει όποιον διαμαρτύρεται και διεκδικεί. Προσπαθεί έτσι με κλιμάκωση του αυταρχισμού και του “διαίρει και βασίλευε” να κερδίσει “έξωθεν καλή μαρτυρία” για την προσήλωσή της στην καταστροφική συνταγή του Μνημονίου, την ώρα που ακόμη και οι αρχιτέκτονές της, το ΔΝΤ, ομολογούν πλέον ότι είναι λανθασμένη.

Ταυτόχρονα, πάντως, η ατζέντα «νόμος και τάξη» καθίσταται κυρίαρχη…

Ο στόχος του κ. Σαμαρά είναι διπλός: πρώτον να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό που διαμαρτύρεται, υποφέρει και αγανακτεί με την ατιμωρησία και την ασυλία των ισχυρών και δεύτερον,  να στείλουν ένα σήμα σε κάθε διαμαρτυρόμενο πολίτη ότι τον θέλουν εξαθλιωμένο, ταπεινωμένο και αναξιοπρεπή. Είναι όμως προσωρινό το φαινόμενο. Γρήγορα τα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχιας, της φτωχοποίησης των μεσαίων στρωμάτων, της κραυγαλέας αδικίας, θα επανέλθουν στο προσκήνιο και θα κρίνουν την αναμέτρηση.

Γιατί αλήθεια στοχοποιείτε τον κ. Δένδια;

Η πολιτική Σαμαρά-Δένδια μετατοπίζει τη Ν.Δ. πιο δεξιά. Υιοθετεί μέρος της ατζέντας της Χρυσής Αυγής. Δεν στοχοποιούμε προσωπικά τον κ. Δένδια. Είμαστε αντίθετοι με  τη την πολιτική που ακολουθεί  και τις τακτικές που επιλέγει  συνολικά η κυβέρνηση, δυστυχώς και με τη συμφωνία ή την πλήρη ανοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Θεωρούμε επικίνδυνη για τη χώρα την εμφυλιοπολεμική στρατηγική της έντασης που με πρόσχημα την παραβατικότητα και τη βία,  συκοφαντεί την Αριστερά διαστρεβλώνοντας δηλώσεις και χαλκεύοντας στοιχεία. Αντιπαλεύουμε την κυβέρνηση  γιατί αφήνει στο απυρόβλητο μεγάλες εστίες ανομίας και αδικίας, τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή.

Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μη μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα νίκης. Πού οφείλεται αυτό και τι πρέπει να γίνει;

Παίζουν ρόλο φαίνεται  οι εφήμερες  προσδοκίες που δημιούργησε  η περίφημη “δόση” και οι συνεχείς εξαγγελίες της κυβέρνησης για ανάπτυξη αλλά και οι δικές μας αδυναμίες και καθυστερήσεις. Όπως και η στρατηγική της έντασης και της λάσπης που έχει υιοθετήσει η τρικομματική κυβέρνηση μαζί με τα φιλικά της ΜΜΕ. Το τίμημα για τη χώρα  και τη δημοκρατία  όμως είναι τεράστιο. Τα γεγονότα ωστόσο, είναι πεισματάρικα. Γρήγορα θα κυριαρχήσουν και πάλι τα καυτά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

 

Υπ’ αυτές τις παρατηρήσεις, το Συνέδριο μπορεί να μετατεθεί για φθινόπωρο;

Πρέπει να τηρήσουμε οπωσδήποτε την εντολή της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για συνέδριο ενοποίησης πριν το καλοκαίρι.

Δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση αναβολής του ιδρυτικού συνεδρίου για το φθινόπωρο. Η ολοκλήρωση της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ένα ενιαίο, ισχυρό και πιο ενωμένο κόμμα που μάλιστα καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα ιστορικών διαστάσεων, αποτελεί μια  δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα  πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί.  Πρέπει να προχωρήσουμε με τόλμη, δημοκρατία, διάλογο και αυτοπεποίθηση, χωρίς νέες αναβολές. Η κοινωνία και η πιεστική συγκυρία «μας τραβούν από το μανίκι».

 

Μπροστά μας έχουμε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε όλες αντίθετος; Τι ακριβώς προτείνετε;

Oι ιδιωτικοποιήσεις, και μάλιστα με τον τρόπο που προωθούνται, δηλαδή, όπως- όπως και  όσο -όσο, δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δεν καθιστούν το χρέος βιώσιμο και δεν φέρνουν ανάπτυξη. Η εναπομείνασα  δημόσια περιουσία, που είναι πλέον η μικρότερη στην Ευρώπη πρέπει να αξιοποιηθεί και όχι να εκποιηθεί. Για να συγκροτηθούν μεγάλες αναπτυξιακές κοινοπραξίες, με μικτή σύνθεση, με ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις, Για να δημιουργήσουμε ισχυρότερη παραγωγική βάση και πόλους ανάπτυξης. Εμείς θα εργαστούμε για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της διαφθοράς, που υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα η ΝΔ σας αιφνιδίασε. Πρώτον, υπήρξαν «φάλτσα» στελεχών σας και δεύτερον, πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Καθώς βαδίζουμε προς  την ολοκλήρωση της  διαδικασίας συγκρότησης του νέου ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, είναι καθήκον όλων μας να ορίσουμε με σαφήνεια τη φυσιογνωμία του, τους στρατηγικούς και προγραμματικούς του στόχους. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε ο νέος φορέας να είναι συνεκτικός, δημοκρατικός, με ελευθερία έκφρασης όλων των απόψεων αλλά συγχρόνως, οι συλλογικές αποφάσεις να είναι σεβαστές από όλους και όχι  κενές περιεχομένου.

Πλουραλισμός και δημοκρατία πηγαίνουν μαζί. Σεβασμός στη διαφορετική άποψη, δυνατότητα ο καθένας να την εκφράζει, σεβασμός όμως και έμπρακτη στήριξη στις συλλογικές αποφάσεις από όλους μας με τις οποίες οφείλουμε να πορευόμαστε.

Μήπως όμως χρειάζεται στο Συνέδριο και ανανέωση της ηγετικής σας ομάδας; Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να είναι ο μικρότερος…

Βαδίζουμε προς το συνέδριο για τη συγκρότηση της Αριστεράς του 21ου αιώνα  με το πρόγραμμα και την ηγεσία που μας πήγε στο 27%. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Η διαρκής ανανέωση  αποτελεί πρόκληση για το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά ολόκληρη αλλά σε όλα τα επίπεδα: πρόγραμμα, πολιτική, λειτουργία, γενιές.

Το κόμμα σας μήπως θα πρέπει να προχωρήσει σε προσχωρήσεις στελεχών από το ΠΑΣΟΚ ή άλλους χώρους;

Δεν πιστεύω στις βιαστικές, ευκαιριακές πολιτικές “μεταγραφές”. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πρωτίστως να κερδίσει τις συνειδήσεις των πολιτών και να ενισχύσει στην πράξη τη συσπείρωση των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς. Είναι πολύ πιθανόν να είμαστε οι νικητές των επόμενων εκλογών. Θα επιδιώξουμε να έχουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη δύναμη. Όμως, ακόμη κι αν έχουμε αυτοδυναμία, θα επιδιώξουμε, με βάση το πρόγραμμά μας και την αναζήτηση αξιόπιστων προσώπων και πέραν ημών, ευρύτερες συμμαχίες. Στόχος η δημιουργία μιας πιο ισχυρής κυβέρνησης λαϊκής πλειοψηφίας με κορμό την Αριστερά και με χαρακτηριστικά εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας.

Πάντως κ. Παπαδημούλη, όπως όλα δείχνουν, οι συνιστώσες μετά το Συνέδριο θα μετατραπούν απλά σε «τάσεις». Αυτό εννοείται «ενοποίηση»;

Όχι φυσικά. Χρειαζόμαστε πραγματική ενοποίηση με δημοκρατία και όχι μεταμφίεση της σημερινής μεταβατικής κατάστασης. Συγκροτούμε ένα αριστερό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό αλλά και αποτελεσματικό κόμμα όπως απαιτεί ο κόσμος που μας έδωσε  το 27%. Ο πλουραλισμός και η πολυφωνία ήταν ανέκαθεν η δύναμη της δικής μας  Αριστεράς και η δυσκολία σύνθεσης η αδυναμία της.

Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τις αδυναμίες και τις “παιδικές ασθένειες” του παρελθόντος. Δεν υπάρχει πια  η πολυτέλεια της εσωστρέφειας, ή του “όχι” χωρίς εναλλακτική πρόταση. Συγκροτούμε ένα κόμμα ανοιχτό στην ανάλυση, που θα συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις και θα τις ενοποιεί προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων που υπηρετεί. Ο νέος ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  θα είναι σύγχρονος, δημοκρατικός αλλά και ενιαίος. Όχι  πολλά κόμματα στη συσκευασία του ενός.

 

Σε ακραίες περιπτώσεις, αν χρειαστεί, και διαγραφές;

Είναι μια ρήτρα που χρειάζεται να προβλεφθεί στους κανόνες  λειτουργίας του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με όλες τις αναγκαίες δικλείδες συλλογικότητας και δημοκρατίας.

Έχει αποφασιστεί η συγκρότηση Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία θα διαθέτει τη δυνατότητα ελέγχου για σχετικά  θέματα.  Είναι κάτι που  θα συζητηθεί στις λεπτομέρειές του  από την Επιτροπή Καταστατικού που έχουμε ήδη συγκροτήσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: