REUTERS: Το μισά ελληνικά νοικοκυριά αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς

-_1_~1

http://lefteria-news.blogspot.gr/

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters τα μισά ελληνικά νοικοκυριά αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

* Πάνω από το 90% των νοικοκυριών υπέστη μείωση εισοδήματος κατά 38%
* 90% έχουν μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες
* Η φοροδιαφυγή έχει σημάνει κίνδυνο για τους στόχους της κυβέρνησης

Περίπου το ήμισυ των ελληνικών νοικοκυριών δυσκολεύεται να πληρώσει τις υποθήκες τους, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και τους φόρους, σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και έδειξε τον κίνδυνο για τους στόχους των δημοσίων εσόδων, λόγω της αυξανόμενης οικονομικής δυσχέρειας.

Περισσότερο από το 90% των νοικοκυριών υπέστη πτώση κατά 38% των εσόδων, λόγω της ελληνικής κρίσης χρέους που ξεκίνησε το 2009, έδειξε η έρευνα που έγινε από την συνομοσπονδία ΓΣΕΒΕΕ και την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc.

«Τα Ελληνικά νοικοκυριά και οι καταναλωτές έχουν φθάσει στα όριά τους οικονομικά», δήλωσε η ΓΣΕΒΕΕ. «Δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις πρόσθετες αυξήσεις των φόρων, των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ή τις μειώσεις εισοδήματος.»

Οι επαναλαμβανόμενες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για να ξεκλειδωθεί η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γίνονται εμφανή στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών καθώς η Ελλάδα εισέρχεται σε έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι έπρεπε να δανειστούν χρήματα από φίλους και συγγενείς για να τα βγάλουν πέρα το 2012, καθώς ένα στα δέκα νοικοκυριά έχει τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος.
Η έρευνα έδειξε ότι στο 40% των νοικοκυριών, οι συντάξεις έχουν γίνει η κύρια πηγή εισοδήματος. Η οικονομική δυσπραγία ανάγκασε το 90% να μειώσει τις δαπάνες για είδη ένδυσης, υπόδησης και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ αναφέρεται περίπου 80% μείωση των δαπανών για μεταφορές και θέρμανση.

Ένα στα δύο νοικοκυριά δήλωσαν ότι θα έκαναν τα στραβά μάτια και δεν θα έπαιρναν απόδειξη όταν ψωνίζαν, αν αυτό σήμαινε εξοικονόμηση χρημάτων, κάτι όμως που θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες για μείωση της φοροδιαφυγής.

«Η μείωση των εισοδημάτων και η υπερβολική φορολόγηση έχει οδηγήσει σε μια πιο χαλαρή φορολογική ηθική και ο κίνδυνος της μείωσης των κρατικών εσόδων είναι ορατός,» δήλωσε η ΓΣΕΒΕΕ.

Μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη από την Public Issue, έδειξε ότι περισσότερο από το 95% πιστεύουν ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι άδικο.

Υπογραμμίζοντας την οργή των Ελλήνων για την λιτότητα, πολλά εργατικά συνδικάτα έχουν βγει στους δρόμους, παρότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιμένει να παραμένει με αυτό το σχέδιο διάσωσης.

Η κυβέρνηση επικαλείται νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς την Τρίτη, απείλησε τους απεργούς ναυτεργάτες με σύλληψη, αν δεν επέστρεφαν στην εργασία τους.

Δημοσκόπηση για την εφημερίδα Καθημερινή και το ΣΚΑΪ TV έδειξε ότι οι Έλληνες είναι χωρισμένοι σχετικά με το εάν η κίνηση της κυβέρνησης ήταν σωστή.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, περίπου 72%, δήλωσε ότι η χώρα οδεύει προς λάθος κατεύθυνση, το 63% είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για πρόωρες εκλογές.

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: