Ν. Χουντής: με απαίτηση της Τρόικα η λεηλασία του Πράσινου Ταμείου

prassino_tameioΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δελτίο Τύπου

 

 

 

·Ν. Χουντής: «με απαίτηση της Τρόικα η λεηλασία του Πράσινου Ταμείου»

 

·Γιατί οι πολίτες θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν δήθεν «πράσινους» φόρους αφού πάνε υπέρ των δανειστών;

 

·Ερώτηση – Καταγγελία του Ν. Χουντή στην Κομισιόν

 

 

Η λεηλασία των πόρων του Πράσινου Ταμείου που υποτίθεται ότι θα διατίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, έγινε μετά από απαίτηση της Τρόικα και ήταν προϋπόθεση για να πάρουμε τις δόσεις των δανείων.  Αυτό καταγγέλλει με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

 

Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής αφού ανέφερε ότι  οι πόροι του Πράσινου Ταμείου που ιδρύθηκε το 2010, προέρχονται από φόρους και τέλη όπως «ο ειδικός φόρος κατανάλωσης βενζίνης, οι εισφορές από κατανάλωση ενέργειας, τα πρόστιμα για την αυθαίρετα και ημιυπαιθρίους, κλπ», τόνιζε ότι  «ο σκοπός του Ταμείου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος» και χρηματοδοτεί έργα όπως πχ για αντιπυρική προστασία δασών, προστασία καμένων δασών, αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλασσιάς ρύπανσης, ανάπλαση αστικού τοπίου κ.α.

 

Στην συνέχεια της ερώτησής του ο έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι με δύο νόμους (4024/2011 και 4011/2013) επιβλήθηκε η μεταφορά των πόρων του Πράσινου Ταμείου για την μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή να πηγαίνουν στην μαύρη τρύπα υπέρ των δανειστών, ενώ μόλις το 2,5% επί του συνόλου των πόρων θα μένουν στο Ταμείο υπέρ περιβαλλοντικών δράσεων.

 

Ολοκληρώνοντας την ερώτησή του ο Ν. Χουντής, αφού καταγγέλλει ότι  η απόφαση για την αρπαγή των πόρων του Πράσινου Ταμείου έγινε σε εφαρμογή «προσυμφωνημένων δράσεων, που συνδέονται με την εκταμίευση δόσεων του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από τα Κράτη Μέλη και το ΔΝΤ,  καλεί την Κομισιόν «να εξηγήσει στους έλληνες πολίτες γιατί τους επιβάλλεται να εξακολουθούν να πληρώνουν «πράσινους» φόρους όταν τα χρήματα αυτά ουσιαστικά δεν πηγαίνουν σε περιβαλλοντικές δράσεις».

 

 

6/2/2013                                                                                                                 Το Γραφείο Τύπου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: