Η αλληλεγγύη ενώνει

Trigazishttp://www.avgi.gr

Πάνος Τριγάζης*

Η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές. Για «κοινωνικό ολοκαύτωμα» έχει μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σ. Αλέξης Τσίπρας. Η νεοφιλελεύθερη επιδρομή έχει οδηγήσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση, σε λουκέτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ανεργία καλπάζει, η φτώχεια εξαπλώνεται ραγδαία, οι κοινωνικές παροχές συρρικνώνονται δραστικά, τα εργασιακά δικαιώματα κατακρεουργούνται, η ανασφάλεια γενικεύεται.

Για τους πολλούς νέους της πατρίδας μας ο ξενιτεμός έχει καταστεί μονόδρομος, δυστυχώς. Ζητείται επειγόντως ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, σε συνδυασμό με την ουσιαστική αναβάθμιση τής διεθνούς της θέσης ως χώρας ευρωπαϊκής, βαλκανικής και μεσογειακής. Οι ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου καλούνται να απαντήσουν με την «αισιοδοξία της βούλησης» στην «απαισιοδοξία της γνώσης», όπως θα ‘λεγε ο Γκράμσι. Ο φόβος μπορεί να νικηθεί από την ελπίδα για ένα καλύτερο, δημοκρατικό και αλληλέγγυο μέλλον.

Η οικοδόμηση της κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελεί πρωταρχικό μας καθήκον σήμερα ως αριστερών πολιτών. Η αλληλεγγύη είναι στο DNA της Αριστεράς, αφετηριακό σημείο για την ανάπτυξη και ευόδωση της κοινωνικής και πολιτικής της δράσης. Ας θυμηθούμε, ότι η «Εθνική Αλληλεγγύη» ήταν η πρώτη οργάνωση που ίδρυσαν οι κομμουνιστές (πριν και από το ΕΑΜ) για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα που είχε προκληθεί ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Ως αριστεροί άνθρωποι ξέρουμε ότι -κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες- η συλλογική δράση φέρνει αποτελέσματα, όπως δείχνει η ιστορία όλων των κοινωνικών αγώνων στη χώρα μας και διεθνώς. Καλούνται και πάλι να οικοδομήσουν κοινά μέτωπα αντίστασης και αλληλεγγύης στο τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παντού αναπτύσσονται αγώνες, μικροί ή μεγάλοι, κόντρα στις κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές και στους νεοφιλελεύθερους «μονόδρομους».

Η αλληλεγγύη μπορεί να εκφραστεί πιο άμεσα στο τοπικό επίπεδο και στους χώρους δουλειάς. Στο επίπεδο αυτό, οι άνθρωποι είναι πιο οικείοι, οι σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης πιο ισχυρές, οι περιχαρακώσεις πιο εύκολα υπερβάσιμες. Επομένως, η δημιουργία δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης μπορεί άμεσα να καρποφορήσει, να πάρει ποικίλες μορφές, να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές συνοικίες της Αττικής και περιοχές της χώρες μας.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δείχνει με σαφή τρόπο ποιων τα συμφέροντα υπηρετεί το σημερινό σάπιο πολιτικό σύστημα, του οποίου η τελευταία σανίδα σωτηρίας είναι η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ.

Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, καμία χαλάρωση των προσπαθειών για την απαλλαγή του ελληνικού λαού από τα μνημονιακά δεινά και την οικοδόμηση της εναλλακτικής λύσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία δεν χωράει σε δογματισμούς και ανιστόρητες περιχαρακώσεις. Απαιτείται συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών. Οι καιροί ου μενετοί!

Ακόμα μία επισήμανση. Η ανθρώπινη αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Δεν συμβιβάζεται με ακροδεξιές αντιλήψεις που διαχωρίζουν τα θύματα της κρίσης σε Έλληνες και ξένους. Και είναι προς τιμήν ορισμένων φωτισμένων κληρικών το γεγονός ότι είναι επικριτικοί από τη σκοπιά της πανανθρώπινης αλληλεγγύης προς τα κηρύγματα μίσους των νεοναζί της «Χρυσής Αυγής». Την αλληλεγγύη δικαιούνται όλοι οι κοινωνικά αδύνατοι, χωρίς καμία διάκριση.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα και αλληλεξαρτώμενα. Έχουν ισχύ για όλους τους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι άνθρωποι. Οι ακροδεξιοί ρατσιστικοί κρωγμοί και τα κηρύγματα μίσους των χρυσαυγιτών και των ομοϊδεατών τους δεν έχουν καμία σχέση με τις πανανθρώπινες ιδέες και αξίες που γεννήθηκαν σ’ αυτόν τον τόπο από την αρχαιότητα και σφυρηλατήθηκαν σ’ όλους τους μεγάλους αγώνες του ελληνικού λαού για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Ας θυμηθούμε τα λόγια από το τραγούδι του ΕΑΜ: «Θέλουμε ελεύθερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι οικονομολόγος – διεθνολόγος, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: