Το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» στη προσέγγιση ευρωπαϊκου και εθνικών κοινοβουλίων: η ανάγκη νέας διακυβέρνησης στην ΕΕ

Άννα ΩρολογάΆννα Ωρολογά, Οικονομολόγος

ΑΞΙΑ Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιέρωσε το διήμερο 28-30 Ιανουαρίου σε συναντήσεις μεταξύ των μελών του και πάνω από 100 μελών των εθνικών κοινοβουλίων, με κεντρικό θέμα το «ευρωπαϊκό εξάμηνο». Ο όρος αυτός στα ελληνικά αποδίδει όχι ταυτόσημα χρονικά τον κοινοτικό όρο «European semester». Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται σε εξάμηνο, πρόκειται στην πραγματικότητα για μια διαδικασία, κατά την οποία κάθε χρόνο, με την δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ετήσιας Έκθεσης για την ανάπτυξη, καθορίζονται οι προτεραιότητες από πλευράς Κομισιόν, και προσδιορίζονται τα κράτη μέλη εκείνα που βρίσκονται σε ζώνη κινδύνου. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε το 2011 ως ανταπόκριση στην κρίση που έπαιρνε κιόλας σοβαρές διαστάσεις μέσα στην Ένωση. Για τις μεν προτεραιότητες τα κράτη μέλη καλούνται να ενισχύσουν τα αντίστοιχα πεδία στο Εαρινό Συμβούλιο, δηλαδή το Συμβούλιο Κορυφής που γίνεται μέσα στην άνοιξη. Από πλευράς χωρών σε κίνδυνο, τα αντίστοιχα κράτη καλούνται να υποβάλλουν σχέδια δράσης στην Επιτροπή, η οποία, αφού τα αξιολογήσει, προχωρά στην σύνταξη συστάσεων. Οι συστάσεις αυτές συνήθως υιοθετούνται από το Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να έχουν δυνητικά ουσιαστικές επιπτώσεις σε δημόσιες πολιτικές με κοινωνικές προεκτάσεις όπως το φορολογικό ή τα σύστημα συντάξεων. Στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συμβουλευτικό ρόλο. Τα μέλη του όμως υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή του θεσμού, για την δημοκρατική νομιμοποίηση των ενεργειών που απορρέουν από τη διαδικασία και την διασφάλιση της κοινωνικής συμμετοχής από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών λαών.

Η στενότερη συνεργασία μεταξύ ευρωβουλευτών και βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων αποτελεί προϋπόθεση για την διαφάνεια και την πληρέστερη ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα που εγείρονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ο Othmar Karas, Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε μάλιστα τη σημασία της συνάντησης για το δημοσιονομικό σύμφωνο και τις επιπτώσεις του στις χώρες που δοκιμάζονται. Ο Επίτροπος για τις Κοινωνικές Υποθέσεις Laszlo Andor ήρθε αντιμέτωπος με την κριτική πολλών μελών του ΕΚ και των εθνικών κοινοβουλίων λέγοντας πόσο δραματικά έχει αυξηθεί η ανεργία. Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές κατηγόρησαν ευθέως το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται με τις ευλογίες της Επιτροπής, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα λυθούν τα προβλήματα της αγοράς εργασίας.

  Οι Επιτροπές Προϋπολογισμών, Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και Απασχόλησης θα εστιάσουν στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, εφόσον τα θέματα που περιλαμβάνονται στις συζητήσεις, αποτελούν το επίκεντρο των εξελίξεων στη κρίση της ευρωζώνης. Πέρα από τον συντονισμό και την αμοιβαία πληροφόρηση και ενημέρωση, το θέμα της περισσότερο ενεργής εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου αφενός, και η όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των μελών των εθνικών κοινοβουλίων αφετέρου, συνιστούν πολιτικό θέμα διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκ των υστέρων εγκρίσεις καθώς και συζητήσεις ολομελειών χωρίς το αναγκαίο γνωστικό υπόβαθρο, καταλήγουν σε υποβιβασμό αυτής καθαυτής της λειτουργίας των Κοινοβουλίων, εθνικών και Ευρωπαϊκού. Ο συγκεντρωτισμός χάριν εξοικονόμησης χρόνου ή ανθρωποπροσπάθειας δεν δικαιολογούν την απουσία των εκλεγμένων σωμάτων από διαδικασίες που οδηγούν σε τετελεσμένα ή αποφάσεις με σοβαρές επιπτώσεις στα κοινωνικά σύνολα, τις εθνικές αλλά εντέλει και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι συναντήσεις εργασίας των εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων με τους ομολόγους τους του Ευρωκοινοβουλίου μπορούν να αποβούν όχι απλά αμοιβαία χρήσιμες και δημιουργικές, αλλά σημαντικό βήμα προς μια δημοκρατικότερη στάση των εθνικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, ως απάντηση στις προκλήσεις διακυβέρνησης που θέτει μια κρίση τέτοιων διαστάσεων. Ο ρόλος που καλούνται τα όργανα αυτά να διαδραματίσουν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αποφασιστικός, προκειμένου να αλλάξει άρδην ο τρόπος διακυβέρνησης στην Ένωση. Ειδικότερα ως προς την οικονομική και νομισματική πολιτική, ο τρόπος διακυβέρνησης περικλείει τα εθνικά και υπερεθνικά επίπεδα, συνδέεται άρρηκτα με τον προϋπολογισμό της Ένωσης ως αναπτυξιακό εργαλείο και μπορεί να συνθέσει αποτελεσματικά πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Χωρίς την επαρκή πληροφόρηση δεν μπορεί να υπάρξει η αναγκαία γνώση, και χωρίς αυτή κάθε μηχανισμός λήψης αποφάσεων αφήνει τις αποφάσεις να αιωρούνται στο κενό. Μια ελίτ που γνωρίζει, διαχειρίζεται και αποφασίζει όχι απλώς δεν προσιδιάζει στις περιστάσεις, αλλά αφήνει αναπάντητα ερωτήματα για τον σκοπό των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων και τον τρόπο με τον οποίο αυτές πιθανόν να επιδιωχθούν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: