Η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση στον πίνακα του misery index των «δυστυχισμένων» – Στα όρια της κοινωνικής έκρηξης – Στην 4η θέση η Ελλάδα

Η Ισπανία βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των «δυστυχισμένων» χωρών σύμφωνα με το δείκτη Misery Index, ο οποίος είναι συνάρτηση της ανεργίας και του πληθωρισμού, ξεπερνώντας ακόμη και τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, και την Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με τον δείκτη οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ισπανία είναι οι λιγότερο ευτυχείς, ενώ ακολουθούν η Νότια Αφρική, η Ελλάδα, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή και η Αίγυπτος.Αναλυτικά:

undefined

Γιατί είναι σημαντική η παρακολούθηση του δείκτη δυστυχίας; Γιατί, όπως έλεγε ο Αμερικανός οικονομολόγος Arthur Okun, που επινόησε τον δείκτη αυτό, όταν η ανεργία και ο πληθωρισμός ανεβάζουν τον δείκτη δυστυχίας πάνω από το 20% ο πληθυσμός μιας χώρας δοκιμάζεται με τόσο ακραίο τρόπο, που οδηγείται σε βίαιες αντιδράσεις. Αν μια κοινωνία είναι οργανωμένη δημοκρατικά, οι αντιδράσεις θα κλονίσουν την κυβέρνηση, ενώ σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα οι αντιδράσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι το σημείο της ανατροπής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο καιρό πριν ξεσπάσουν οι βίαιες κοινωννικές αντιδράσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η γαλλική τράπεζα Societe Generale είχε εκδώσει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση, με βάση τον δείκτη δυστυχίας. Και στις δύο αυτές αραβικές χώρες ο δείκτης δυστυχίας είχε κινηθεί προς το 20%, λίγο πριν ξεσπάσουν οι κοινωνικές αντιδράσεις, που οδήγησαν στη βίαιη ανατροπή των δύο καθεστώτων.www.bankingnews.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: