Ρεκόρ ανεργίας αναμένεται το 2013 σε παγκόσμιο επίπεδο

DrapeauxΟι άνεργοι ανά τον κόσμο αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 202 εκατομμύρια και να σπάσουν έτσι το απόλυτο ρεκόρ των 199 εκατομμυρίων που χρονολογείται από το 2009, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO, OIT) στην ετήσια έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

«Παρότι θα υπάρξει μία μέτρια ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγής τα δύο επόμενα χρόνια, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου και έτσι ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο θα αυξηθεί κατά 5,1 εκατομμύρια το 2013, για να υπερβεί τα 202 εκατομμύρια και κατά 3 εκατομμύρια επιπλέον το 2014» εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ.

Το 2012, η ανεργία σημείωσε άνοδο «αφήνοντας 197 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς απασχόληση», δηλαδή 4 εκατομμύρια περισσότερους απ’ ό,τι το 2011 (193 εκατ.). Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι σήμερα βιώνουν την ανεργία 28 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με το 2007. «Δηλαδή, 28 εκατομμύρια άνεργοι περισσότεροι σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση» εξήγησε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Γκάι Ράιντερ.

Η ΔΟΕ, από την πλευρά της, διόρθωσε προς τα κάτω τα στοιχεία της για την ανεργία, έπειτα από νέα δεδομένα που ήρθαν κυρίως από την Ινδία. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ράιντερ εξέφρασε τη λύπη του «για την επιδείνωση της κατάστασης της απασχόλησης σε όλο τον κόσμο» και εκτίμησε πως οι προοπτικές «δεν είναι καλές».

«Οι τάσεις είναι προς την κακή κατεύθυνση» δήλωσε, ενώ το απόλυτο ρεκόρ αριθμού ανέργων χρονολογείται από το 2009 με 199 εκατομμύρια. «Θα ξεπεράσουμε αυτό το ρεκόρ το 2013» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας εμπειρογνώμονας της ΔΟΕ. «Οι πολιτικές ασυναρτησίες, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, με μια προσέγγιση των προβλημάτων κατά περίπτωση», είχαν επιπτώσεις στις αποφάσεις που συνδέονται με την επένδυση, κάτι που επιβράδυνε την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, όταν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, έγιναν απρόσιτες για τους μακροχρόνια ανέργους, «επειδή απαιτούν ικανότητες που αυτοί δεν έχουν». Οι νέοι, επίσης, είναι αυτοί που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, «73,8 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι σ’ όλο τον κόσμο και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πιθανόν να σπρώξει άλλο μισό εκατομμύριο νέους στην ανεργία ως το 2014». Σε αυτό το σημείο σημειώνεται ότι το 2012 το ποσοστό της ανεργίας των νέων είχε σκαρφαλώσει στο 12,6% και το 2017 αναμένεται ότι θα φτάσει το 12,9%.

Η κρίση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου φαινομένου, όπως αναφέρει η ΔΟΕ, αυτού των νέων που γνωρίζουν τη μακροχρόνια ανεργία «ήδη με την είσοδό τους στην αγορά εργασίας», μια κατάσταση πρωτοφανής. Σήμερα το 35% των άνεργων νέων είναι χωρίς απασχόληση εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ το ποσοστό αυτό άγγιζε το 28,5% το 2007. Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας και «δεν βρίσκονται ούτε σε δουλειά, ούτε στην ανεργία, ούτε στο σχολείο, ούτε σε επαγγελματική εκπαίδευση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: