Δ.Παπαδημούλης στην “Εποχή”: Η συγκάλυψη κέρδισε στη Βουλή, ηττήθηκε στην κοινωνία

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Εποχή” και τον δημοσιογράφο Π.Δ.Κλαυδιανό έδωσε, χθες, Κυριακή, ο κοινοβουλευτικός εκπόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης.

papadim-thumb-medium (1)Μια φάση της διερεύνησης του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ τέλειωσε. Το σχόλιό σου;

Η κοινοβουλευτική συζήτηση έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξουμε όλες τις πτυχές του που φυσικά δεν περιορίζονται μόνο στην αλλοίωση αρχείου και δεν αφορούν μόνο τις προφανείς ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου. Η πλειοψηφία κέρδισε μέσα στη Βουλή, στη γραμμή της συγκάλυψης και της πλήρους κάλυψης Βενιζέλου, χωρίς ιδιαίτερες απώλειες, αλλά νομίζω, επειδή η συζήτηση διαδόθηκε ευρέως, ότι έχασε στην κοινωνία, και μάλιστα συντριπτικά. Γιατί είναι αδύνατο να πείσει κανείς, ακόμη και ψηφοφόρους ΔΗΜΑΡ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ότι φταίει ο Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση, αλλά δεν φταίει καθόλου για την υπεξαγωγή ο Βενιζέλος, ότι δεν είναι πρόβλημα που ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ ή ότι δεν υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτή την εικόνα του κράτους μπανανία, όπου κανείς δεν ελέγχει, δεν ενημερώνει και δεν συνεργάζεται με το διάδοχό του, δεν πρωτοκολλεί τίποτα.
Η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να τ’ αποδώσει όλα σε μια σκευωρία ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει κανέναν. Είναι μέρος αυτού του σχεδίου, άραγε, ο κ. Παπαδήμος που τον κάρφωσε ευθέως με το υπόμνημά του; Ο κ. Ραγκούσης που τον βομβαρδίζει καθημερινά; Ο κ. Αηδόνης που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας σχέδιο συγκάλυψης της λίστας; Όσο δε για την περίφημη «θεωρία Διώτη» όλοι γνωρίζουν ότι έχει,  όπως και ο κ. Kαπελέρης, ευθύνες στον τομέα του για τη μηδενική αξιοποίηση της λίστας. Ο κ. Διώτης είναι γνήσιο παιδί του συστήματος ΠΑΣΟΚ, συνδεδεμένος εδώ και χρόνια με τον κ. Χρυσοχοϊδη. Δεν κρύβουν όμως οι δικές του ευθύνες τις ευθύνες του δίδυμου Βενιζέλου – Παπακωνσταντίνου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανεβάσει τις προσδοκίες για την έκβαση της μάχης. Η κυβέρνηση τώρα δεν μπορεί να το εξαργυρώσει αυτό;

Ποτέ δεν είχα προσωπικά την αυταπάτη ότι το σύστημα της ασυλίας των ισχυρών, της κλεπτοκρατίας, της σκανδαλώδους κάλυψης της φοροδιαφυγής μπορεί να αντιμετωπισθεί απλώς με τη βοήθεια κάποιας εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής ή με την καλή δουλειά κάποιων δικαστικών. Η λίστα Λαγκάρντ είναι ένα μόνο μικρό δέντρο στο δάσος του προβλήματος της διαπλοκής, της κλεπτοκρατίας και για ν’ αντιμετωπισθεί απαιτεί δομικές αλλαγές, που με τη σειρά τους προϋποθέτουν μια πολιτική αλλαγή. Νομίζω, ότι αν κάποιοι είχαν υπερβολικές προσδοκίες για διαρροές από τον χώρο της πλειοψηφίας στη ψηφοφορία, έκαναν λάθος, διότι υποτιμούν το πόσο έχουν δεθεί μεταξύ τους, ακόμη περισσότερο από πριν έξι μήνες, οι τρεις συνεταίροι.
Το μεγάλο κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ, και πρέπει να του δώσουμε συνέχεια, όχι μόνο με καταγγελίες αλλά και με διεκδίκηση πολιτικών αλλαγών και θεσμικών τομών, είναι να συγκρουστούμε και ν’ αλλάξουμε εκείνες τις δομές και πρακτικές της εξουσίας, οι οποίες κατέστησαν την Ελλάδα τη μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ απ’ αυτή τη λίστα.

Πρόσεξα την πρόταση του Αλέξη στο τέλος για το ενδεχόμενο να προτείνουμε εξεταστική. Συνδέεται μ’ αυτό;

Σκοπεύουμε να δώσουμε συνέχεια στο θέμα και ίσως, αν δεν έσπευδε η κυβέρνηση για τις δικές της σκοπιμότητες να αξιοποιήσει την αλλοίωση του αρχείου, για να υπηρετήσει το δικό της σχέδιο επισπεύδοντας την προανακριτική, θα ‘ταν το καλύτερο να ξεκινούσαμε από την εξεταστική που έχει τη δυνατότητα να πιάσει όλα τα περιστατικά, όλα τα γεγονότα σ’ όλη τους την έκταση και σε συνέχεια να ζυγίσει τις ευθύνες με μεγαλύτερη αυστηρότητα, με πλουσιότερο αποδεικτικό και μαρτυρικό υλικό, διακρίνοντας τις ποινικές από τις πολιτικές.

Εμάς τι μας δυσκόλευε να επιμείνουμε στην πρόταση της εξεταστικής;

Με δεδομένη την πρόταση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής μόνο για τον Παπακωνσταντίνου, στη συλλογική συζήτηση Γραμματείας και προεδρείου Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κρίθηκε σκόπιμο να μην είμαστε ένα βήμα πριν, προτείνοντας απλώς εξεταστική, αλλά, στηριγμένοι στο υλικό της δικογραφίας, που συντάχθηκε περίπου δυο μήνες πριν τη διαπίστωση της αλλοίωσης και διαβιβάστηκε στη Βουλή ζητώντας την εξέταση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών υπουργών, να σταθούμε σ’ αυτά που ήδη ζητούσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, δηλαδή τους δύο υπουργούς οικονομικών. Έτσι, ο Αλέξης με την  προχθεσινή του αποστροφή θέτει σε κίνηση μια συλλογική μας απόφαση, ότι η εξέταση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο να κρυφτεί σ’ ένα ντουλάπι και να εγκαταλειφθεί η ανάγκη να ψάξουμε όλη την υπόθεση. Όχι μόνο τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και τις άλλες. Ούτε από τις μικρές ούτε από τις μεγάλες λίστες, ακόμη και τώρα που συζητάμε, ο κ. Στουρνάρας έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Έχουμε πει πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη να αλλάζουμε την ατζέντα κ.τ.λ. Ποια ατζέντα θεωρεί ως επίκαιρη ο ΣΥΡΙΖΑ;

Προτεραιότητά μας είναι τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, που επισωρεύει στην πλειοψηφία της κοινωνίας και ειδικά στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, η καταστροφική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση: ανεργία, δραστική περικοπή εισοδημάτων, επιδομάτων, μισθών, συντάξεων, υπερφορολόγηση. Αιχμή της θα είναι η αλλαγή στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, ο τερματισμός της λιτότητας. Αυτό, πρώτον, είναι θέση που συμμερίζεται η πλειοψηφία της κοινωνίας και, δεύτερον, παραπέμπει στην ανάγκη πολιτικής κυβερνητικής αλλαγής. Η προτεραιότητά μας στα προβλήματα της κοινωνικής πολιτικής, της οικονομίας, η καθημερινότητα των πολιτών δεν σημαίνει ότι παραμελούμε την ασυλία των ισχυρών, τη διαπλοκή, το μέτωπο κατά της κλεπτοκρατίας. Από όλα τα τελευταία σκάνδαλα, από τη σκανδαλώδη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας προκύπτει το αμαρτωλό τρίγωνο: Έλληνες ολιγάρχες, μιντιοκρατία, κυβερνητική εξουσία.

Η κυβέρνηση κάνει μια υπερπροσπάθεια, και με διεθνή συνδρομή, να αποδείξει ότι η οικονομία βελτιώνεται, μπορεί ν’ ανακάμψει από το 2013, ότι έρχονται επενδύσεις. Ευσταθεί;

Καμιά κυβερνητική προσπάθεια εξωραϊσμού, δεν μπορεί να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα. Βαδίζουμε τον πέμπτο χρόνο ύφεσης, με 25% μείωση του ΑΕΠ, μια ανεργία που χτυπάει το 30%, η οποία στους νέους είναι διπλάσια, μια τεράστια συμπίεση δικαιωμάτων και εισοδημάτων. Υπάρχουν πλέον σημάδια ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτά δεν κρύβονται. Κατά τα άλλα, το 2013, με αυτό το σχέδιο λεηλασίας και συρρίκνωσης ως και κατάργησης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, μπορεί να ανακτηθεί, αλλά με τεράστιο κοινωνικό κόστος, ένα συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Δεν είναι όμως κοινωνικά και πολιτικά διαχειρίσιμο αυτό το σενάριο. Διότι η άρνηση των κυβερνώντων να κάνουν αλλαγές στη φορολογία (εισπράττοντας έσοδα από τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα) στις σχέσεις με τη διαπλοκή (μειώνοντας τις δαπάνες για ακριβά έργα, δώρα, εξοπλισμούς, μίζες, προμήθειες), στη γραφειοκρατία, στη διαφθορά, τους ωθεί να στηρίζουν όλη την προσπάθεια της ανάπτυξης σε ένα σενάριο περαιτέρω βουλγαροποίησης ή κινεζοποίησης της οικονομίας. Αυτή η οδός, όμως στην Ελλάδα, με τους αυτοαπασχολούμενους, τα πολλά μαγαζιά, τη διευρυμένη μεσαία τάξη κτλ, συνδυάζεται με μια εισοδηματική υποβάθμιση και μαζική καταστροφή της μεσαίας τάξης. Ακόμη και με τα πιο αισιόδοξα κυβερνητικά σενάρια, το 2013 θα είναι χρονιά αύξησης περαιτέρω της ανεργίας και μεγάλης ύφεσης και για το 2014 το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να σταματήσει η κρίση.

Υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο, ουσιαστικών, πρόσθετων μέτρων λιτότητας το 2013.

Ναι,  προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα περάσει τον κάβο της προσεχούς άνοιξης όπου μπορεί να αναγκασθεί σε πρόσθετα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο, και πολύ σωστά, απορρίπτει τη θεωρία του ώριμου φρούτου και λέει ότι πρέπει να επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό μας σε ενιαία δύναμη και την πληρέστερη επεξεργασία του προγράμματός μας, άλλο τόσο πρέπει να απομακρυνθεί και από τη θεωρία του γιουρουσιού. Ότι, δηλαδή, είναι ζήτημα, ενδεχομένως και λίγων εβδομάδων, η υπερνίκηση του αντίπαλου. Μας φοβούνται, είμαστε ισχυροί αλλά και δεν πρέπει να υποτιμάμε τα διεθνή, κοινωνικά και οικονομικά στηρίγματα του κυβερνητικού συνεταιρισμού.

Μας ασκούν κριτική ότι εργαζόμαστε ακόμη βάσει των προεκλογικών δεδομένων και εργαλείων, ότι δεν έχουμε ακόμη ανασυγκροτήσει την πολιτική μας σε πιο επεξεργασμένη βάση.

Κάνουμε σωστά που παραμένουμε συνεπείς με τη βασική θεώρηση, τις βασικές επιλογές που θέσαμε προεκλογικά. Είναι και το συμβόλαιό μας με το 27% που μας ψήφισε. Αυτό όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να συνοδεύεται με την ευκρινή ανάγνωση των νεώτερων στοιχείων της συγκυρίας και την αναγκαία αναπροσαρμογή. Που σημαίνει ότι τα νεώτερα στοιχεία απαιτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί ακόμη περισσότερο και πιο πειστικά το εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμά του, για το πώς το εθνικό σχέδιό του για την παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να αντικαταστήσει το ταχύτερο δυνατό το καταστροφικό μνημόνιο, να δημιουργήσει μια ανάπτυξη η οποία δεν θα στηρίζεται στη μαζική φτωχοποίηση των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, αλλά στη βελτίωση της διοίκησης, στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και διαφθοράς, στην απλοποίηση της νομοθεσίας, στην αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, σε ενίσχυση κλάδων με εξωστρέφεια, σε ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα κτλ. Επίσης, να προχωρήσουμε χωρίς αναβολές, και το υπογραμμίζω, με μεγαλύτερη τόλμη και χωρίς το φόβο να απευθυνθούμε στον κόσμο, στο εγχείρημα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ σε ένα πραγματικό, δημοκρατικό, μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Νομίζω ότι τα νεώτερα στοιχεία αυτό το διπλό καθήκον που έχουμε θέσει στον εαυτό μας το ενισχύουν και το υπογραμμίζουν. Πιο γρήγορα και πιο τολμηρά. Και την ενιαιοποίηση και το εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα γύρω από το οποίο θα επιδιώξουμε όχι μόνο την ισχυροποίησή μας, αλλά και τις όποιες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Από την πείρα στου ως ευρωβουλευτής, τι βλέπεις στις εξελίξεις στην ΕΕ. Μπορεί επί μακρόν ακόμη να ηγεμονεύει η γερμανική άποψη για το μέλλον της;

Στη Γερμανία έχουν αρχίσει κάποια πράγματα ν’ αλλάζουν, με την έννοια ότι ακόμη και το κόμμα της Μέρκελ, που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτή την καταστροφική πολιτική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, συνειδητοποιεί ότι το Grexit είναι ακριβό, επικίνδυνο και καταστροφικό και θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά στους Γερμανούς από οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης και στήριξης της Ευρωζώνης. Σκοπιμότητες όμως της Μέρκελ, οικονομικές και πολιτικές, αναβάλλουν τις όποιες λύσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές. Στο μεταξύ απλώνουν τα προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν και οι δυνάμεις που ζητούν διαφορετική πολιτική.
Είμαι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές θα αναζητηθεί λύση σ’ αυτά τα προβλήματα, μία νέα ισορροπία που θα περιλαμβάνει με τον ένα ή άλλο τρόπο – τεχνικοί τρόποι υπάρχουν πολλοί – και ένα νέο πείραμα για την Ελλάδα. Και γι’ αυτό, νομίζω, ότι προσπαθεί να κερδίσει ανάσες η κυβέρνηση Σαμαρά, έτσι ώστε, όταν γίνει αυτό, να το πιστωθεί πολιτικά. Εμείς, χωρίς να παύουμε να έχουμε συνεχώς στο στόχαστρο την προσφυγή στις εκλογές το συντομότερο δυνατό και την ανατροπή αυτής της πολιτικής, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε από στον σχεδιασμό μας και μια τέτοια εξέλιξη. Το λέω αυτό διότι ο αγώνας για την προώθηση των στόχων μας δεν είναι κατοστάρι. Μπορεί να αποδειχθεί και δρόμος ημιαντοχής. Και έχει σημασία πώς θα μπορέσουμε να γίνουμε, κατακτώντας μικρές καθημερινές νίκες, μια απτή προοπτική στον αγώνα μας για την ανατροπή, τη νέα πλειοψηφία, την αλλαγή κυβέρνησης. Έχει μεγάλη σημασία να μη βάζεις ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη, πέρα από τις πραγματικές δυνατότητές σου. Κινδυνεύεις να περάσεις από κάτω.

Έχουμε τα διαδοχικά ταξίδια αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό. Να ορίσουμε πού εντάσσονται;

Οφείλονται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι σημαντικές πολιτικές δυνάμεις σε διάφορες χώρες, και σε μεγάλες, ενδιαφέρονται να συναντηθούν μαζί μας, να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μπορεί να είναι κορμός της επόμενης κυβέρνησης και η αλληλεξάρτηση των οικονομικών και των πολιτικών εξελίξεων, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, καθιστούν αυτές τις σχέσεις αναγκαίες. Ο δεύτερος, όμως, πιο σημαντικός για μας λόγος, είναι ότι θέλουμε να διευρύνουμε και τις εμπειρίες μας και τον κύκλο των συνομιλητών μας, να γίνουμε σοφότεροι απ’ αυτή την επικοινωνία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: