Η ριζοσπαστική αριστερά στην Ιταλία, συνεχίζει να ανασαίνει!

mini-fotoτου Νίκου Καραντιλιόν, Συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Καισαριανής

   Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το συμμαχικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει η Κομμουνιστική Επανίδρυση είναι πάνω από το απαιτούμενο 4%, και μέχρι στιγμής με αυτά τα ποσοστά εξασφαλίζει την είσοδο στην Βουλή μετά από μια διάσπαση η οποία την έβαλε για πολύ καιρό σε περίοδο εσωστρέφειας. Εσχάτως, έχει και εισροές ψήφων από την SEL, του Νίκι Βέντολα.

Το σχήμα “Rivoluzione Civile” (Κοινωνική Επανάσταση) με επικεφαλής τον Αντόνιο Ινγκρόϊα, είναι στο 4,4 – 4,8%, από εκεί που τα ποσοστά στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας κυμαίνονταν στο 1,3-1,5%.
Έκπληξη ήταν η συμμετοχή τελικά των Ιταλών Κομμουνιστών (PdCI), οι οποίοι όμως ήταν (και είναι ακόμα σε κάποιο βαθμό) υπέρ της συνεργασίας με την συμμαχία της Κεντροαριστεράς. Αυτή δεν ευοδώθηκε, διότι το PD τους έδειξε τελικά την πόρτα της εξόδου. Για να είμαστε πιο ακριβής, άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στις τάξεις της Κεντροαριστερής συμμαχίας.
Οι εκλογές στην Ιταλία όμως δεν εκλέγουν μόνο Κοινοβούλιο, αλλά και Γερουσία. Προκειμένου μια Κυβέρνηση να μπορεί να πατάει γερά στα πόδια της, οφείλει να έχει και ισχυρή πλειοψηφία στην Γερουσία. Οι έδρες για την Γερουσία απαιτούν το 8% κατ ελάχιστον στην κάθε διοικητική Περιφέρεια! Εδώ όμως ανακύπτει ένα ζήτημα για το PD! Η Rivoluzione Civile, έχει το απαιτούμενο ποσοστό στις περιφέρειες της Καμπανίας και της Σικελίας, και κατ’ επέκταση εκλέγει από έναν Γερουσιαστή. Οι περιφέρειες της Καμπανίας και της Σικελίας όμως, είναι στις πολυπληθείς περιφέρειες μαζί με την Λομβαρδία και το Βένετο στον Βορρά!
Αν δεν πετύχει μια συντριπτική νίκη η Κεντροαριστερή συμμαχία σε αυτές τις τέσσερις περιφέρειες, είναι πολύ πιθανό να μην έχει την ισχυρή πλειοψηφία που χρειάζεται στην Γερουσία.
Το PD εσχάτως λοιπόν, ξέθαψε την επιχειρηματολογία της χαμένης ψήφου, η οποία λέει να μην υπάρχει παρουσία της “Rivoluzione Civile” στα ψηφοδέλτια για την Γερουσία στις τέσσερις μεγαλύτερες περιφέρειες, διότι αυτό μπορεί να ξαναφέρει τον Μπερλουσκόνι! Χαρακτηριστικά ο Μπερσάνι δήλωσε ότι «Οι λίστες της Rivoluzione Civile για την Γερουσία στις μεγάλες περιφέρειες, είναι ένα δώρο στον Μπερλουσκόνι», για να λάβει την απάντηση από τον Γενικό Γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο, «Το PD θέλει να Κυβερνήσει με τον Μόντι, έχοντας τις ψήφους μας για προίκα. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση. Αν θέλει μπορεί να σπάσει την συμμαχία με τον Μόντι, και το ξανασυζητάμε. Γιατί ζητάει αριστερές ψήφους για να σχηματίσει μια δεξιά Κυβέρνηση;».

   Βέβαια, το PdCI και ο Κλαούντιο Γκράσι (στέλεχος της Κομ. Επανίδρυσης και ηγέτης των Essere Comunisti – κάτι σαν την παλιά φιλοσοβιετική τάση του Αρμάντο Κοσσούτα στο PCI για τους παλιότερους), έχουν μιλήσει για μια μετεκλογική συνεργασία υπό προγραμματικούς όρους, με το PD. Ο Αντόνιο Ινγκρόϊα στις τελευταίες τοποθετήσεις του, φαίνεται να κλείνει αυτό το ζήτημα μην αφήνοντας περιθώρια συνεργασίας, εφόσον οι λίστες της «Rivoluzione Civile” θα υπάρχουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ο Πάολο Φερέρο δε, σε ένα ανοιχτό γράμμα προς τα μέλη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης τονίζει: «Η Rivoluzione Civile, δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ή Μέτωπο της Αριστεράς. Είναι εκείνος ο πολιτικός χώρος ο οποίος βρίσκεται στα αριστερά του PD, όντας μάλιστα ό,τι πιο αριστερό υπάρχει αυτή την στιγμή. Το πολιτικό βήμα που ονομάζεται Rivoluzione Civile, είναι όχι μόνο χρήσιμο, αλλά και αναγκαίο. Είναι ένα βήμα, για την συγκρότηση μιας εναλλακτικής ενωτικής αριστεράς».

Σε κάθε περίπτωση, ο προεκλογικός αγώνας των συντρόφων μας στην Ιταλία, μπορεί να δημιουργήσει ευχάριστες εκπλήξεις, ή και δυσάρεστες σε περίπτωση που υπερισχύσει μετεκλογικά η στρατηγική συνεργασίας με το PD! Είναι ένα ζήτημα ανοιχτό!

 

 

Κεντροαριστερή Συμμαχία
-PD
-SEL
-PSI
-Centro Democratico

 

Κεντροδεξιά Συμμαχία
-Il Popolo della liberta
-Lega Nord
-La destra
– Fratelli d’Italia

 

Συμμαχία του Κέντρου
-Lista Monti
-UDC
-Futuro e Liberta

 

Συμμαχία Rivoluzione Civile
-PRC
-PdCI
-IdV
-Verdi
-Movimento arancioni
-Movimento » Cambiare si puo «

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: