Σκανδαλώδης η διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ

http://www.avgi.gr

του Δημήτρη Παπαδημούλη

papadimoulis2Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως είχαμε δεσμευτεί, καταθέσαμε πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Η πρότασή μας περιέλαβε τα ήδη στοιχειοθετούμενα, κατά την άποψή μας,  ποινικά αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και της απιστίας στην υπηρεσία. Στην περίπτωση δε, του κ. Παπακωνσταντίνου συμπεριλάβαμε και το αδίκημα της πλαστογραφίας εγγράφου.

Η πρότασή μας για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής στηρίχθηκε  απολύτως στο υλικό της δικογραφίας χωρίς πολιτική εμπάθεια εναντίον προσώπων ή κομμάτων.

Θυμίζω, ότι ούτως η άλλως στη συγκεκριμένη επιτροπή, που τόσο λυσσαλέα προσπάθησε να αποφύγει η τρικομματική κυβέρνηση, την πλειοψηφία κατέχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Τα ζητήματα που θέσαμε όλο το τελευταίο διάστημα στο Δημόσιο Διάλογο, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στη συζήτηση της πρότασής μας στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν  περιορίστηκαν μόνο στην αλλοίωση του αρχείου αλλά, κυρίως, στη σκανδαλώδη διαχείρισή του. Διαχείριση που οδήγησε την Ελλάδα να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα -σε αντίθεση με Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο- που δυόμιση χρόνια μετά, δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ για τα δημόσια ταμεία, την ίδια στιγμή που τα εισοδήματα των πολιτών λεηλατήθηκαν βάναυσα στο όνομα της σωτηρίας της.

Άλλωστε, ήδη από το Νοέμβριο του 2012, πολύ πριν τη διαπίστωση της αλλοίωσης του αρχείου, οι οικονομικοί εισαγγελείς, κρίνοντας ότι, για τον μέχρι τότε χειρισμό της υπόθεσης προέκυπταν ευθύνες κυβερνητικών προσώπων, διαβίβασαν τη δικογραφία στη Βουλή.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθήσαμε ένα υπέρ πάντων αγώνα να διατηρηθεί αλώβητη η εικόνα της κυβέρνησης. Στην αρχή, με τη δημιουργία σύγχυσης γύρω από τις διαφορετικές εκδοχές αλλοίωσης του εγγράφου (πότε, ποιος, με ποιο τρόπο αλλοίωσε το στικάκι). Στη συνέχεια, με την ανεκδιήγητη και «κατά το δοκούν» «ερμηνεία» του Κανονισμού της Βουλής, όσον αφορά  στη  διαδικασία ψηφοφορίας και τον αριθμό των καλπών. Το έργο κορυφώθηκε με τη θεαματική ψήφο του απόντος από τη συζήτηση κ. Σαμαρά, μόνο στην κάλπη Παπακωνσταντίνου.

Στη Βουλή τελικά, κέρδισε η κυβερνητική πλειοψηφία και η εξαιρετικά βολική πρότασή της που συρρίκνωσε την όλη υπόθεση αποκλειστικά και μόνο στο ζήτημα της αλλοίωσης εγγράφου από τον «πολιτικά καμένο» Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι κυβερνητικοί βουλευτές έριξαν με ευκολία στην «πυρά» τον κ. Παπακωνσταντίνου για να μπορέσουν να κρατηθούν λίγο ακόμη στην εξουσία και να διατηρήσουν   ανέγγιχτη την πολιτική των μνημονίων.

Κέρδισε η πρόταση που επιτρέπει τη συγκάλυψη ευθυνών. Το αμαρτωλό τρίγωνο «κόμματα- οικονομικοί ολιγάρχες- Μέσα Ενημέρωσης» για άλλη μια φορά δεν θα λογοδοτήσει για τη φοροασυλία, τη διαπλοκή, τη διαφθορά που συνθέτουν το σκάνδαλο Λαγκάρντ.

Διασύρθηκαν όμως, για άλλη μια φορά, στη συνείδηση του κόσμου. Η ευτράπελη προσπάθεια να εμφανιστούν οι θιασώτες της διαπλοκής και της υπόθαλψής της ως αρχάγγελοι της κάθαρσης, αυτάρεσκοι υπερασπιστές της δημοκρατίας και θύματα κουτών και επιπόλαιων σκευωρών, δεν έπεισε κανέναν. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που συγκάλυψαν πρόσφατα το σκάνδαλο της Siemens και παλιότερα τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που εμπνεύστηκαν  το εκτρωματικό άρθρο 86 του Συντάγματος που μετέτρεψε το σώμα της νομοθετικής εξουσίας σε οιονεί δικαστικό σώμα και τον εξίσου επονείδιστο νόμο περί ευθύνης υπουργών προκειμένου να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα στην απονομή δικαιοσύνης σε όσους πολιτικούς υποκύπτουν σε αδικήματα του Ποινικού Κώδικα.

Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η λίστα Λαγκάρντ είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Πέραν των ενδεχόμενων ποινικών και πολιτικών ευθυνών των ενεχομένων, η υπόθεση αυτή φώτισε μέρος των αιτιών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Η θεσμοποιημένη διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών ελίτ, η διαφθορά, το «μαύρο πολιτικό χρήμα», η ασυλία των οικονομικά ισχυρών από τη νόμιμη φορολογία, αποτελούν  μέρος της παθογένειας ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος που πρέπει να ανατραπεί, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και η συνακόλουθη συγκάλυψη της πρέπει να ενισχύσουν  την προσπάθεια για τη συνολική προοδευτική ανατροπή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: