Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών: Δεν βγάζει τετραετία η κυβέρνηση Σαμαρά

Συνέντευξη στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και τον δημοσιογράφο Φ.Παπούλια έδωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης: 

papadim-thumb-medium (1)Τελικά ευθύνες έχει μόνο ο Παπακωνσταντίνου;

Φυσικά όχι, απλώς βόλευε την κυβερνητική πλειοψηφία στο σχέδιο συγκάλυψης που υλοποιεί, να φορτωθούν όλα μόνο στον Παπακωνσταντίνου και να βγει λάδι ο συνυπεύθυνος Βενιζέλος. Η κυβερνητική πλειοψηφία κέρδισε τη μάχη της συγκάλυψης στη Βουλή, την έχει χάσει κατά κράτος στην κοινωνία, η οποία τους έχει πάρει χαμπάρι.

Πώς εκτιμάτε την κίνηση Βενιζέλου;

Η κυβερνητική πλειοψηφία δια του κ. Βενιζέλου κατάφερε αυτογελοιοποιούμενη να μας σύρει… στην αρχική μας πρόταση. Ο φόβος της ονομαστικής ψηφοφορίας, η κατακραυγή των πάντων για επτά κάλπες και τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες για τέσσερα πρόσωπα και κυρίως η απόλυτη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου με την πρότασή μας για μία ψηφοφορία, μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο με τέσσερα ονόματα εξηγεί τη θεαματική κυβίστηση της εγχώριας τρόικας. Η θεαματική ψήφος του πρωθυπουργού, που απουσίαζε και πάλι από τη συζήτηση, μόνο στην κάλπη Παπακωνσταντίνου, συμβολίζει το deal  της συγκάλυψης.

κ. Παπαδημούλη μπαίνουμε σε νέο κύκλο τρομοκρατίας ή τρομολαγνείας;

Κυβέρνηση και κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης επιχειρούν με μοχλό μια συκοφαντική και χυδαία προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να διαμορφώσουν μια συντηρητική, τρομολαγνική ατζέντα στην πολιτική ζωή και να μας θέσουν σε απολογητική-αμυντική στάση. Με σχέδιο και φτηνούς αντιαριστερούς περισπασμούς, κατά τα πρότυπα αλήστου μνήμης εποχών, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει την αντίδραση που προκαλούν στην κοινωνία, η ανεργία, η απλήρωτη εργασία, οι αυθαίρετες απολύσεις, οι άδικοι φόροι, η ασυλία των ισχυρών, η ατιμωρησία των σκανδάλων.

Η τεχνητή ένταση είναι επικίνδυνη γιατί ευνοεί τη δράση δυνάμεων και παρακέντρων που  βρίσκονται και δρουν στο σκοτάδι, έξω από το πεδίο της πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης  Όποιος γνωρίζει την πρόσφατη ιστορία αυτού του τόπου, ξέρει πως η δική μας Αριστερά δεν έχει παρτίδες με τη βία και ότι όποτε η βία εμφανίστηκε με αριστερό προσωπείο, την καταδίκασε, όπως και την καταδικάζει αποφασιστικά.

 

Εκτιμάτε ότι πίσω από τις ενέργειες αυτές υποκρύπτεται σχέδιο αποπροσανατολισμού;

Σαφώς. Πρόκειται για μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κόσμου από τα σοβαρά προβλήματα, την ανεργία, την ύφεση, την συρρίκνωση των εισοδημάτων του. Η κυβέρνηση και οι συνεταίροι της χρησιμοποίησαν το άθλιο περιστατικό με την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ, όχι μόνο για να λασπώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να αλλάξουν την ατζέντα. Να μη συζητάει ο κόσμος όσα πέρασαν μέσα στην εβδομάδα από τη Βουλή με μία διαδικασία-ντροπή για τη δημοκρατία και το Κοινοβούλιο, να μη συζητάει ο κόσμος τις μεγάλες αυξήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις της ΔΕΗ για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά. Το μόνο που ευνοείται με τον τρόπο αυτό είναι ο εκφοβισμός του κόσμου, και στο όνομα αυτού του φόβου, να σαρώνονται τα δικαιώματά του.

Πάντως από πολλές πλευρές στη Βουλή ακούγονται πλέον απόψεις περί σύμπλευσης της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή…

 Πράγματι, το τελευταίο διάστημα  παρακολουθούμε τη Ν.Δνα αφήνει στην άκρη τη μάσκα του φιλελεύθερου κεντρώου κόμματος και να επιχειρεί μια συντεταγμένη ακροδεξιά στροφή, υιοθετώντας μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ ατζέντα, με μετεμφυλιακού ύφους ανακοινώσεις. Προσπαθεί έτσι, αφενός  να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της που στράφηκαν στη Χρυσή Αυγή, και αφετέρου να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα μνημονιακά μέτρα και το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ.

Άλλωστε,  ας μη ξεχνάμε τις δηλώσεις Ψωμιάδη ότι ΝΔ και Χρυσή Αυγή είναι αδερφά κόμματα ή τις θέσεις ιδρυτικών στελεχών του «Δικτύου 21» που έχει ισχυρή επιρροή στο επιτελείο Σαμαρά.

Η λάσπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η επίδειξη πυγμής, η κλιμάκωση της έντασης και η καλλιέργεια του φόβου στην κοινωνία αποτελούν  παλιά και γνωστή συνταγή αυτού του  πολιτικού χώρου. Υπό τον πανικό που δημιουργεί η προοπτική μιας αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, τα “ακροδεξιά σταγονίδια” που κατήγγειλε πριν από ένα περίπου χρόνο ακόμη και ο Σ. Χατζηγάκης, αξιοποιούνται σε πρωταγωνιστικό ρόλο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «απειλή-ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ».   

 

Μήπως η κοινωνία στο όνομα του φόβου οδηγείται σε ένα νεοσυντηρισμό;

Η κυβέρνηση ακολουθεί μια επικίνδυνη για τη δημοκρατία στρατηγική έντασης και διχασμού προκειμένου να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και να κάμψει τις κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική της. Έχουμε υπάρξει και παλαιότερα θεατές αυτής της στρατηγικής πόλωσης και εκφοβισμού με την οποία επιχειρείται η συντηρητικοποίηση και αδρανοποίηση της κοινωνίας   Η νομιμοποίηση της Αριστεράς πηγάζει από τους μαζικούς δημοκρατικούς αγώνες της για την υπεράσπιση της  δικαιοσύνης, της  αλληλεγγύης, της  αξιοπρέπειας, Της ίδιας της δημοκρατίας.

 

Η επιχείρηση «αλλαγής ατζέντας» από την κυβέρνηση σας προβληματίζει;

 Ναι, στο βαθμό που βλάπτει τους πολίτες. Η ατζέντα της κυβέρνησης αναγκαστικά συνδέεται με την εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται  για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Η κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν επιβληθεί από τα μέσα του Νοέμβρη για να προωθηθούν τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που «αρπάζει» επιπλέον 2,5 δις ευρώ από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, η νέα δυσβάσταχτη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ,  η προγραμματισμένη νέα αύξηση της ανεργίας, θα έπρεπε να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας συζήτησης.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση επιδίδεται σε κομπασμούς και εμπρηστικές δηλώσεις προκειμένου να συγκαλύψει τα αδιέξοδα στα οποία βυθίζει τη χώρα με την πολιτική της. Έτσι, η  δημόσια συζήτηση πνίγεται όχι μόνο στο νέφος της αιθαλομίχλης αλλά και στη δυσοσμία ενός νέου κάθε τόσο σκανδάλου.

Ο Α. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Β. Σόϊμπλε, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, γίνατε συστημικοί;

Ο Α. Τσίπρας είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας ευρωπαϊκής χώρας και με αυτή την ιδιότητα είναι λογικό και αναμενόμενο να συναντιέται με αρχηγούς κυβερνητικών και μη κομμάτων, μέλη κυβερνήσεων, ευρωπαίους και αμερικανούς  αξιωματούχους, εκπροσώπους οργανισμών κλπ. Δεν πρόκειται ούτε για αλλαγή στάσης και θέσεων από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ούτε για ξαφνικό έρωτα του κ. Σόιμπλε προς τον κ. Τσίπρα. Αντιθέτως, παρατηρούμε μια αλλαγή της θεσμικής συμπεριφοράς της άλλης πλευράς. Θυμίζω την αντιδημοκρατική και θεσμικά προκλητική στάση των κ.κ Ρομπάι  και Γιούνκερ όταν αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Α. Τσίπρα το Σεπτέμβριο. Είχε προηγηθεί μια άνευ προηγουμένου ευρωπαϊκή  εκστρατεία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατά τη διάρκεια των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων με ελάχιστη ουσιαστική  κριτική και περισσή προπαγάνδα που όμως αποδείχθηκε ανίκανη να ανακόψει την πορεία του. Δεν είμαστε, όπως αντιλαμβάνεστε, βολικοί συνομιλητές αλλά θα πρέπει να το συνηθίσουν.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα έχει βίο μέχρι το 2014, εκλογές βλέπετε και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Οι κοινωνικές ανάγκες και η κοινωνική δυναμική διαψεύδουν γρήγορα όχι μόνο την κυβερνητική προπαγάνδα αλλά ροκανίζουν και τις κυβερνητικές αντοχές. Και τα τρία κόμματα έχουν ήδη σημαντικές απώλειες στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και μετρούν φθορά στην πολιτική τους επιρροή, άλλοι ραγδαία, άλλοι αξιοσημείωτη και άλλοι υπολογίσιμη. Το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να περιμένει με τη λογική του ώριμου φρούτου. Εμείς πρέπει να εντείνουμε τη δική μας προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε αυτό που φοβούνται, μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, να έρθει μία ώρα αρχύτερα με τη θέληση του ελληνικού λαού στην κάλπη. Οι εκλογές πάντως δεν είναι μακριά και η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι σε καμία περίπτωση κυβέρνηση τετραετίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: