Ομιλία Αϊχάν Καρά Γιουσούφ σχετικά με τη τροπολογία που αναφέρεται στο διορισμό των ιεροδιδασκάλων της μειονότητας της Θράκης

Aixan

Οι συνάδελφοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναπτύξει σε βάθος μια σειρά ζητημάτων που έχουν σχέση και με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα αλλά και σε ειδικά θέματα του νομοσχεδίου.

Θέλω στην τοποθέτησή μου να αναφερθώ στην τροπολογία που έχει κατατεθεί απο Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τα άρθρα 36-39 του νόμου 3536 του 2007.

Ο Νόμος 3536 του 2007 και η τροπολογία που έχει κατατεθεί αναφέρεται στο διορισμό των ιεροδιδασκάλων της μειονότητας της Θράκης. Πρόκειται για τον τρόπο επιλογής και διορισμού των θρησκευτικών λειτουργών στα τεμένη της μειονότητας στους οποίους δίνεται και η δυνατότητα να διδάξουν ως εκπαιδευτικοί στα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης.

Πρώτον να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο τι θέλει. Θρησκευτικούς λειτουργούς στα τεμένη ή εκπαιδευτικούς για διδασκαλία του Κορανίου στα σχολεία; Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο νόμος και η τροπολογία βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες της μειονότητας και του εκπαιδευτικού συστήματος που έχει ανάγκη η περιοχή.

Δεύτερον η κυβέρνηση χωρίς να έρθει σε διάλογο με την μειονότητα προτείνει νόμο και τροπολογία για τα ευαίσθητα αυτά ζητήματα. Η προχειρότητα και η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος στη προσπάθεια επίλυσης τέτοιων σοβαρών ζητημάτων. Ο νόμος και η τροπολογία θίγουν τη θρησκευτική ανεξαρτησία της μειονότητας την οποία εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουμε. Η μειονότητα της Θράκης αυτονόητα ζητάει να της δοθεί η δυνατότητα με ελευθερία, διαφάνεια και δημοκρατικότητα να ρυθμίζει τα θρησκευτικά της ζητήματα.

Η στάση της κυβέρνησης δεν βοηθά στην επίλυση του γενικότερου προβλήματος, αλλά αντίθετα οξύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Όσο η κυβέρνηση επιμένει να μη διαβουλεύεται με τη μειονότητα, το πρόβλημα θα συντηρείται και θα διογκώνεται.

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε οτι καμία αλλάγη, κανένας νόμος, καμία τροπολογία δεν μπορεί να πετύχει τον σκοπό που υποτίθεται οτι έχει αν δεν είναι προιόν διαλόγου , ζύμωσης και αποδοχής απο την τοπική κοινωνία, απο τους ίδιους τους πολίτες που αφορά η προωθούμενη μεταβολή. Η αλλαγή μπορεί και πρέπει να γίνει κατ αρχήν στις νοοτροπίες και στην κουλτούρα διαλόγου κατι που η κυβέρνηση ξεχνα και σ αυτό το ζήτημα.

Εχουν αξιολογήσει οι κυβερνήσεις απο το 2007 ως σήμερα κατά πόσο η εφαρμογή του νόμου ήταν επιτυχής ή οχι και γιατι;

Θα συζητησουμε επιτέλους στη Βουλή και στη κοινωνία τα πραγματικά προβλήματα για να τα λύσουμε ή η κυβερνηση είναι αποφασιμένη να συνεχίσει στον αποτυχημένο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθημα ευθύνης, θα καταψηφίσει την τροπολογία αυτή, όπως είχε καταψηφίσει και στο παρελθόν και τον νόμο 3536/2007(άρθρα 36-39). 

One Comment to “Ομιλία Αϊχάν Καρά Γιουσούφ σχετικά με τη τροπολογία που αναφέρεται στο διορισμό των ιεροδιδασκάλων της μειονότητας της Θράκης”

  1. Φοβαμαι πως για μια ακομη φορα δεν λαμβανεται υπ οψη η »οικογενεια» των ΠΟΜΑΚΩΝ……..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: