Ζ. Κωνσταντοπούλου: Το λαό δεν μπορεί πια να τον κοροϊδέψει κανείς

ζωη_1Συνέντευξη Ζωής Κωνστανοπούλου στην εφημερίδα Επενδυτής και το δημοσιογράφο Β. Παπδημητρίου

Πολλοί σας κατηγορούν πως επιλέξατε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την προανακριτική, προκειμένου να αποδυναμώσετε τον ίδιον, την κυβέρνηση και να αποκομίσετε κέρδη από το ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια βρήκατε ευκαιρία να κάνετε πολιτική…

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι εκτεθειμένος όχι γιατί τον επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί ο ίδιος επέλεξε να κρατήσει κρυφά επί 14 μήνες στην κατοχή του ένα αρχείο-πειστήριο πολύτιμο για το κράτος, χωρίς να το αξιοποιήσει για το δημόσιο συμφέρον. Επέλεξε να δίνει ψευδείς απαντήσεις στη Βουλή, την ώρα που είχε μυστικά στην κατοχή του το αρχείο αυτό. Επέλεξε, όταν έφυγε από το Υπουργείο, να πάρει μαζί του το «στικάκι», σαν να ήταν προσωπικό του ραβασάκι. Επέλεξε να μην το παραδώσει στο διάδοχό του, κ. Σαχινίδη. Να μην ενημερώσει κανέναν. Επέλεξε να το κρατήσει κατά τη διάρκεια της εκλογής νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών την άνοιξη και το καλοκαίρι 2012. Ηγήθηκε του ΠΑΣΟΚ στις 2 εκλογικές αναμετρήσεις έχοντας τη λίστα Λαγκάρντ στην προνομιακή ιδιωτική του πρόσβαση και διάθεση. Και δεν είπε τίποτε, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥ.ΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ έθετε κατ’ επανάληψη το θέμα της φορολόγησης καταθέσεων εξωτερικού και, μάλιστα, στην Ελβετία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε να μην πει τίποτε ούτε στην κοινοβουλευτική του ομάδα ούτε στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, με τους οποίους «στηρίζει την Κυβέρνηση», ούτε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, με τον  οποίο συνδέεται με σχέσεις φιλίας δεκαετιών, σύμφωνα με την κατάθεση Στουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αντί να του ζητούν σήμερα εξηγήσεις πρωτίστως οι βουλευτές του κόμματός του και οι πολιτικοί του σύμμαχοι, του προσφέρουν απλόχερα κάλυψη, την οποία όχι απλώς αποδέχεται, αλλά την απαιτεί.

 Ο λαός βλέπει και κρίνει. Ο κ. Βενιζέλος  και η Κυβέρνηση δεν χρειάζεται τη δική μας βοήθεια για να αποδυναμώσουν τη θέση τους. Τα καταφέρνουν άριστα από μόνοι τους. 

Αληθεύει ότι συγκεντρώνετε στοιχεία; Ότι διεξάγετε έρευνα και πως ηδη έχετε υποψη σας παρένθετα πρόσωπα;

Το εντυπωσιακό στην υπόθεση αυτή είναι το πόσα στοιχεία είναι ήδη δημόσια και δημοσιευμένα, αλλά ταυτόχρονα καλά κρυμμένα στον ορυμαγδό πληροφοριών με τις οποίες βομβαρδίζεται καθημερινά ο πολίτης. Τις τελευταίες ημέρες συζητάμε για ενδεχόμενη παραποίηση του αρχείου της λίστας Λαγκάρντ στις 8.7.2011. Ο κ. Βενιζέλος θριαμβολογεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο τον δικαιώνει. Αν όμως κάνει κάποιος μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τις λέξεις «8.7.2011 ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», θα βρει δημοσιεύματα για συνάντηση του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο με αντικείμενο θέματα φοροδιαφυγής. Στην αρχή της συνάντησης παρών ήταν ο Ιωάννης Διώτης. Στη συνέχεια παρήλασαν από το Πρωθυπουργικό γραφείο κορυφαίοι Υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της τότε κυβέρνησης. Είναι μια δημόσια πληροφορία, προσβάσιμη στο διαδίκτυο, αλλά μέχρι σήμερα καλά κρυμμένη από όσους εμπλέκονται στη σκοτεινή υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Όσο για το ερώτημά σας περί παρενθέτων προσώπων, είναι επίσης εντυπωσιακό πώς στη διαχρονική εναλλαγή Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., συγκεκριμένα πρόσωπα εναλλάσσονται σε θέσεις-κλειδιά του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ιδίως μάλιστα του Τραπεζικού.

Εμείς θα επιμείνουμε να αναζητούμε και να αποκαλύπτουμε την αλήθεια. Μπορεί να μην έχουμε στα χέρια μας λίστες,  ταυτόχρονα όμως δεν μας έχει κανείς στο χέρι και στο τσεπάκι του. Και αυτό είναι η μεγαλύτερή μας δύναμη.

Τι πιστεύετε ότι συνέβη με την διαβόητη λίστα; Εκτιμάτε πως έχει και ποινικές ευθύνες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Όλα δείχνουν ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν αντικείμενο εξωθεσμικής και παραθεσμικής διαχείρισης εκ μέρους προσώπων που άσκησαν εξουσία από τις υψηλότερες θέσεις της κυβερνητικής και υπηρεσιακής ιεραρχίας. Τα πρόσωπα αυτά είχαν την ευθύνη των δημοσίων οικονομικών και της είσπραξης φόρων, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Κράτησαν τη λίστα κρυφή, δεν την αξιοποίησαν για το δημόσιο συμφέρον όπως όφειλαν και, έτσι, ζημίωσαν το Κράτος. Είναι προφανής και κραυγαλέα η ευθύνη των εμπλεκομένων και κανείς δεν δικαιούται να εξαιρεί εαυτόν επικαλούμενος την πολιτική και κομματική ιδιότητά του και διεκδικώντας να νομιμοποιήσει συμπεριφορές συνωμοτικής και υπόγειας διακίνησης και ιδιωτικής κατοχής δημοσίων αρχείων με τόσο σημαντικές πληροφορίες.

Αν πράγματι, υπάρχουν ευθύνες στο πολιτικό προσωπικό του Υπ. Οικονομικών, τότε γιατί δεν ζητήσατε να διερευνηθούν οι ευθύνες και όλων των υπολοίπων πολιτικών προσώπων και υπουργών και υφυπουργών; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που ζήτησε επίμονα την κλήση όλων των εμπλεκομένων προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν την πρόταση αυτή. Εμείς δεν βιαζόμαστε να δείξουμε υπόπτους και ενόχους. Αλλά και δεν θα συγκαλύψουμε την ευθύνη κανενός. Ας μην αγωνιά, λοιπόν, κανείς αλλά και ας μην εφησυχάζουν οι ενεχόμενοι. Για όποιον προκύψουν συμπληρωματικά ή ενισχυτικά στοιχεία, θα υπάρξει πρότασή μας για επέκταση της διερεύνησης.

Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως υπάρχουν και άλλες λίστες και άλλες τράπεζες που κάνουν την ίδια δουλειά. Θα ζητήσετε να διερευνηθούν;

Ήδη το κάνουμε. Άλλωστε, η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποκαλύφθηκε με αφορμή ερώτησή μας, τον Αύγουστο 2012, για τα c.d. που ήδη χρησιμοποιούν οι Γερμανικές Αρχές σήμερα. Αυτά έπρεπε να τα ζητήσει ο κ. Σαμαράς από την κα Μέρκελ στο πρόσφατο ταξίδι του. Ή στο προηγούμενο. Ή όταν ήρθε η κα Μέρκελ εδώ και ξεναγήθηκε στους κήπους και τα προαύλια των κυβερνητικών κτιρίων, περίπου σαν αγοραστής στο νέο του οικόπεδο. Θα έπρεπε, όμως, ο κ. Σαμαράς να ζητήσει από την κα Μέρκελ και τη λίστα Χριστοφοράκου για τα πολιτικά πρόσωπα που δωροδοκούνταν επί χρόνια από τη Siemens. Αυτές τις λίστες ο κ. Σαμαράς φροντίζει να μην τις διεκδικεί για την Ελλάδα. Και πρέπει να μας εξηγήσει το λόγο.

Μια παλιά πολιτική ρήση, έλεγε πως «στην πολιτική κάποια πράγματα δεν τα λες αλλά τα κάνεις». Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ποια πιστεύετε πως έπρεπε να είναι η πολιτική μεταχείριση; Η εκμετάλλευση ή η δημοσιοποίηση της;

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, είναι ανεπίτρεπτο άλλα να λες και άλλα να κάνεις. Όπως είναι ανεπίτρεπτο να σε ρωτούν τι έχεις κάνει και να μη λες… Βεβαίως, υπάρχει το δικαίωμα στη μη αυτοενοχοποίηση, αλλά αποτελεί κατάντια για έναν πολιτικό να αποκρύπτει τις ενέργειές του για να μην επιβαρύνει τη θέση του. Η λίστα Λαγκάρντ έπρεπε να είχε πάραυτα αξιοποιηθεί επίσημα, με διαβίβασή της στον Εισαγγελέα, στην Αρχή για το Ξέπλυμα και στο ΣΔΟΕ. Έπρεπε να είχαν εισπραχθεί διαφυγόντες φόροι και κατασχεθεί και δημευθεί προιόντα εγκλήματος. Και έπρεπε, εννοείται, τα στοιχεία αυτών των ενεργειών να είναι προσβάσιμα στον δημόσιο και κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώτης Κουβέλης, όλοι στο ίδιο κάδρο ευθυνών;

Εμείς δεν τοποθετούμε εντός ή εκτός κάδρου κανέναν. Απλώς περιγράφουμε την πραγματικότητα. Οι συμπεριφορές και οι πολιτικές επιλογές είναι εκείνες που συνθέτουν την εικόνα. Και οι συμπεριφορές και πολιτικές επιλογές του κ. Σαμαρά και του κ. Κουβέλη τους τοποθετούν σε κοινή οικογενειακή φωτογραφία με τον κ. Βενιζέλο, τον οποίο προστατεύουν σαν μέλος της οικογένειας. Οι δεσμοί, προφανώς, δεν περιλαμβάνουν συναισθηματική αδυναμία και οικογενειακή αλληλεγγύη. Άλλα είναι τα συνεκτικά και γενεσιουργά κίνητρα της υπόθαλψης που του παρέχουν και της συγκάλυψης στην οποία συμπράττουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, οι αρχηγοί και οι βουλευτές τους.

Εκτιμάτε πως το 2013 θα είναι μια χρονιά κρίσης; Πιστεύετε πως είναι και χρονιά εκλογών;

Το 2013 θα είναι χρονιά κρίσης οικονομικής. Για να βγούμε, όμως, επιτέλους από αυτήν την άβυσσο στην οποία μας έχουν καταβυθίσει, πρέπει να είναι και χρονιά δικαστικής κρίσης για τις ευθύνες που βαρύνουν τους υπόλογους της διαχείρισης υποθέσεων όπως της λίστας Λαγκάρντ. Και, βέβαια, χρονιά έκφρασης της κρίσης και της βούλησης του λαού μας, τον οποίο δεν μπορεί πια να κοροϊδέψει κανείς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: