Με εκβιασμούς δεν γίνεται ανάπτυξη

Σάββας Ρομπόλης

Από το 2009 έχουν αφαιρεθεί από την ελληνική οικονομία 65 δισ. Ευρώ

Ποια είναι η πορεία του χρέους της Ελλάδας;

Ξεκινήσαμε από 160% του ΑΕΠ το 2009. Έχουμε φτάσει πάλι στα ίδια επίπεδα σήμερα, μετά από 4 χρόνια σκληρής λιτότητας και περικοπών δημόσιων και κοινωνικών δαπανών. Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού είναι ότι το 2013 θα πάει στο 183% του ΑΕΠ και το 2014 στο 192%. Γι αυτό το λόγο θεωρείται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αφού αν δεν γίνει ένα σοβαρό κούρεμα, αποκλείεται το 2020 το χρέος να φτάσει στο στόχο του 120% του ΑΕΠ.

 

Μέχρι πότε θα είμαστε χρεωμένοι;

Η αποπληρωμή του χρέους θα πάει πολύ μακριά, μετά το 2030. Το θέμα για μια χώρα δεν είναι αν χρωστάει και μπορεί να τα πληρώσει αλλά πόσα χρωστάει και αν μπορεί να τα πληρώσει από δικούς της πόρους, που έρχονται από την ανάπτυξη, και όχι από νέα δάνεια που δημιουργούν περισσότερα τοκοχρεωλύσια και δε φτάνουν τα έσοδα για να αποπληρωθεί.

 

Τα τελευταία χρόνια τι ποσά δίνουμε σε τόκους;

Περίπου πληρώνουμε 14 δισ. ευρώ το χρόνο μόνο σε τόκους. Από το 2009 έως το 2016, από όλα αυτά τα μέτρα λιτότητας, από το πρώτο Μνημόνιο έως το τρίτο, έχουν αφαιρεθεί και θα αφαιρεθούν συνολικά 65 δισ. ευρώ από την  ελληνική οικονομία.

 

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι αντί για τα 31,2 δισ. θα πάρουμε τελικά περίπου 44 δισ. Πότε υπολογίζετε ότι θα πάρουμε τα χρήματα αυτά και σε ποια κατεύθυνση θα διοχετευθούν;

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτά τα 44 δισ. θα έπρεπε να τα πάρουμε μέσα στο 2012. Δε μας τα έχουν δώσει μέχρι στιγμής με διάφορες αιτιολογίες, όπως ότι δεν προχωράνε οι ιδιωτικοποιήσεις και όσα περιέχουν το πρώτο και δεύτερο Μνημόνιο. Τον επόμενο χρόνο, το 2013 προβλέπεται ότι πρέπει να πάρουμε 25 δισ.. Δηλαδή λιγότερα από το 2012. Επομένως μένει να δούμε αν θα δοθεί η νέα δόση σαν εφάπαξ ή θα δοθεί τμηματικά σαν μια διαδικασία εκβιασμού, δηλαδή κάνε ιδιωτικοποιήσεις σου δίνω τη δόση. Άρα η κάθε στρατηγική ανάπτυξης και στρατηγική οικονομικής πολιτικής έχει χάσει το περιεχόμενό της, αφού με εκβιασμούς δεν γίνεται ούτε ανάπτυξη ούτε οικονομική πολιτική. Από εκεί και πέρα μένει να δούμε τι θα γίνει. Αν τα χρήματα που θα δοθούν στις τράπεζες διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία και δημιουργηθεί μια κάποια ρευστότητα στην αγορά, τότε η ύφεση που προβλέπουν για το 2013, στον προϋπολογισμό εκτιμάται 4,5%,  εμείς εκτιμούμε ότι θα είναι 5,5%, άλλοι εκτιμούν 6,5%, μπορεί να συγκρατηθεί. Επομένως να αυξηθεί το ΑΕΠ και αντίστοιχα να μειωθεί και το χρέος. Αν όμως η δόση έρθει τμηματικά, τότε αυτό θα διευρύνει την ύφεση και έτσι θα μεγαλώσει και το χρέος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: