Π. Σκουρλέτης: Σε ένα άρθρο θα καταργήσουμε το σύνολο των εφαρμοστικών νόμων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΣΤΟ Ρ/Σ «REAL 97,8» (Σ. Κοτρώτσος)

–          Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Θέλω ένα πρώτο σχόλιό σας για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κυρίως αυτή που αναφέρεται στην επιβολή ενός αυτόματου μηχανισμού που σε περίπτωση αποκλίσεων θα αναπροσαρμόζει και θα επαναφέρει στην τάξη την υλοποίηση του προγράμματος επιβάλλοντας, απ’ ότι φαίνεται, και νέα μέτρα και νέους φόρους σε κάποιες περιπτώσεις.

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως τα θέτετε στο ερώτημά σας. Πρόκειται, δηλαδή για τη δημιουργία ενός αυτόματου μηχανισμού ενεργοποίησης νέων μνημονίων που ταυτόχρονα καταργεί τη νομοθετική εξουσία. Και άρα αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί και μία διάψευση των όσων λεγόντουσαν εκ μέρους του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα.

Και ξέρετε κάτι, η ίδια η πορεία αυτού του μνημονιακού προγράμματος μας κάνει σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν άλλα μέτρα. Διότι έχει αποτύχει στο να εκπληρώσει τους στόχους του.

Και κάτι άλλο ακόμα. Μας έλεγαν ότι δεν θα υπάρχει δεσμευμένος λογαριασμός. Και τελικά θα υπάρχει δεσμευμένος λογαριασμός.

–          Βεβαίως, στην Τράπεζα της Ελλάδας και όχι στο εξωτερικό λένε.

Καμία διαφορά. Διότι, ξέρετε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας ουσιαστικά λειτουργεί, ως ένα βαθμό, ως παράρτημα της ΚΕΤ. Και θα είναι ένας δεσμευμένος λογαριασμός με τρεις υπογραφές. Από την άλλη έχουμε τον κ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος θα εφορεύει το ΕΣΠΑ, με λιγότερα κονδύλια για την επόμενη περίοδο.

Καμία αλλαγή στη νομοθεσία και την οικονομική πολιτική της χώρας δεν θα γίνεται, αν δεν έχει την προηγούμενη έγκριση της τρόικας.

–          Ξέρετε πάντως, σας εγκαλεί η κυβέρνηση και ως ένα βαθμό το επιχείρημα αυτό ακούγεται λογικό. Μου λέτε τώρα π.χ. ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα είναι λιγότερα και έχετε δίκιο. Ή ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση, την ασκούσατε μέχρι πρόσφατα για την καθυστέρηση της δόσης. Δηλαδή, σας κατηγορούν ότι ασκείτε μια κριτική εκ του ασφαλούς για την μη έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο όμως έχετε δηλώσει ότι θα το καταργήσετε. Και μάλιστα με ένα άρθρο.

Η κριτική που ασκούμε, προφανώς, δεν είναι για την μη έγκαιρη ή τη μη πιστή εφαρμογή του προγράμματος, αλλά για το γεγονός ότι συνεχίζεται να υλοποιείται ένα πρόγραμμα που όλοι ομολογούν πλέον, από οποιαδήποτε πλευρά και αν τοποθετούνται, ότι είναι αποτυχημένο. Το μεγάλο ερώτημα που γεννιέται είναι, γιατί να συνεχίζουμε σε μία αποτυχημένη συνταγή.

Εμείς είπαμε το εξής, ότι τελικά έχει φανεί ότι αυτές οι δόσεις, όπως και η προηγούμενε έτσι και αυτή η μεγαλύτερη, δίνονται όταν έχει εξαντληθεί ο διαθέσιμος χρόνος για να ασκηθούν πιέσεις. Αλλά είναι βέβαιο ότι θα δοθεί. Διότι δεν είναι στην επιλογή των κυρίαρχων δυνάμεων να αναλάβουν το κόστος της χρεωκοπίας της Ελλάδας, της τυπικής, διότι η κοινωνική χρεωκοπία είναι μια πραγματικότητα για ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Το κόστος της τυπικής χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, πολύ μεγαλύτερες από αυτά που υποτίθεται πληρώνουν οι εταίροι μας Ευρωπαίοι.

–          Θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι, σε σχέση με τις δηλώσεις που έκανε πριν από πολύ λίγες, την Παρασκευή ή την Πέμπτη πότε ήταν, στη ΛΑΡΚΟ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, όπου είπε μεταξύ άλλων ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επαναφέρει μισθούς και συντάξεις στην προτεραία κατάσταση όταν γίνει κυβέρνηση. Νομίζω ότι επ΄ αυτού μετά έγιναν κάποιες ερμηνείες από στελέχη σας προκειμένου να αποκατασταθεί αυτό που ενδεχομένως ήθελε να πει ο κ. Τσίπρας, ωστόσο δημιουργείται η εντύπωση ότι υπόσχεστε πράγματα τα οποία δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν…

Αυτό το οποίο είπε είναι ότι σε ένα άρθρο θα καταργήσουμε το σύνολο των εφαρμοστικών νόμων. Σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε σε ένα βάθος χρόνου και με βάση μια διαδικασία ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και κατά προτεραιότητα όσων ήταν στα χαμηλότερα κλιμάκια…

–          Νομίζω ότι αποκαθιστάται την αίσθηση σχετικά με αυτά που είπε ο πρόεδρος…

Την πραγματική διάσταση και το περιεχόμενο των δηλώσεών του…

–          Από την άλλη όμως θα σας πω ότι ακριβώς αυτό, όπως το είπατε, με τις ίδιες λέξεις, το λένε συχνά πυκνά τα μέλη της κυβέρνησης, εννοώ τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση και το είχε πει και προεκλογικά και συνεχίζει να το λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δηλαδή ότι θα αποκαταστήσουμε σε ένα βάθος χρόνου μισθούς και συντάξεις, ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ανάλογα με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη  κ.λπ. Τι διαφορετικό δηλαδή λέτε;…

Τη διαφορά την αντιλαμβάνεστε κι από μόνος σας. Γιατί ο πρωθυπουργός ακολουθεί  μια πολιτική, τη μνημονιακή πολιτική που ακριβώς κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Είναι αυτός που συνεχίζει και μειώνει μισθούς, διαλύει το κοινωνικό κράτος, οδηγεί στην ταχύτατη απαξίωση συνολικά των παραγωγικών δομών της χώρας και ουσιαστικά ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία. Αυτό είναι σχήμα οξύμωρο. Η αξιοπιστία πια του πρωθυπουργού έχει πέσει στα τάρταρα. Θυμόσαστε ότι αν ήταν σωστά τα όσα έλεγε, θα έπρεπε η χώρα να έχει χρεοκοπήσει από την προηγούμενη Παρασκευή. Παρόλα αυτά δεν έχει χρεοκοπήσει παρότι η δόση θα της δοθεί μέσα στο Δεκέμβρη, τμηματικά ή ολόκληρη.

–          Στις 30 Νοεμβρίου συζητείται στη Βουλή η πρότασή σας για εξεταστική επιτροπή. Τι προσδοκάτε, ποιες συμμαχίες προσδοκάτε σ΄ αυτή τη συζήτηση, πόσες ψήφοι απαιτούνται για να περάσει η πρόταση αυτή και ποιες θα είναι οι δικές σας κινήσεις;

Είναι ένα θέμα το οποίο, ανεξάρτητα από τη διαμορφωμένη θέση και εκτίμηση που μπορεί να έχει ο καθένας για το πώς έχουμε οδηγηθεί έως εδώ, θα κριθεί πια ο κάθε βουλευτής ξεχωριστά κατά πόσο θεωρεί αναγκαίο να ανοίξει μια συζήτηση και μια έρευνα σε βάθος..

–          Απαιτούνται 120 ψήφοι ή κάνω λάθος;…

120….

–          Με απλή αριθμητική, λέω λοιπόν, 71, 72 του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται ότι  θα σας ακολουθήσουν. Πώς θα φτάσετε το 120; Προσδοκάτε δηλαδή βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. να ψηφίσουν προς αυτή την κατεύθυνση;…

Δεν ξέρω αν υπάρχει προσδοκία ή όχι. Εκείνο το οποίο θα τους τεθεί είναι ένα αμείλικτο ερώτημα. Θα σας θυμίσω δε ότι μία από τις σημαίες τις προεκλογικές της Ν.Δ. ήταν ότι θα κάνει εξεταστική για το πρώτο μνημόνιο. Η δικιά μας πρόταση δεν αφορά μόνο τα θέματα του πρώτου μνημονίου, πιάνει μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο που ζητάει να διερευνηθεί, άρα πλέον θα κριθεί για άλλη μια φορά η αξιοπιστία και του κ. Σαμαρά και των βουλευτών του και των υπολοίπων βεβαίως.

Advertisements

One Comment to “Π. Σκουρλέτης: Σε ένα άρθρο θα καταργήσουμε το σύνολο των εφαρμοστικών νόμων”

  1. Λάθος η ψήφιση του μνημονίου σ’ ένα άρθρο, αλλά ακόμα μεγαλύτερο λάθος η κατάργηση του μ’ ένα άρθρο. Μήπως είναι καιρός να δούμε την αλήθεια κατάματα και να απορρίψουμε μεν όσα δεν συμφέρουν τη χώρα, αλλά να κρατήσουμε όσα μακροπρόθεσμα μας συμφέρουν? Π.χ. μας συμφέρει ο περιορισμός του δυσλειτουργικού δημόσιου τομέα και άλλα πολλά που τώρα συλλήβδην απορρίπτουμε ως δήθεν «μνημονιακά».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: